Translate

Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 29., csütörtök

Gyula

Miért utazz el Gyulára?

Nem csak a közismert, szépen felújított vár miatt, az ismert Várfürdő miatt, hanem a jól karbantartott, rengeteg látnivalóval, rendelkező város hangulata miatt is.

Kezdjük a várral. Önmagában is lenyűgöző látvány, bejárva a termeit, megnézve a kiállításokat, felkaptatva a várfalra ez az élmény csak fokozódik. Minden tekintetben jóra sikeredett a felújítása, mintha egy új várban sétálgatnál. Külön emeli az élvezetet a környezete, a közelében lévő tavacska. 

Ha szerencséd van, vagy eleve úgy időzíted ide a látogatásodat, hogy valamiféle ünnepségen is részt vehetsz, ez önmagában megéri. Részemről egy kirakodó vásáron voltam, a már elengedhetetlen kovács műhellyel, nagyon jól éreztem magam.


Most pedig a Várfürdőről. 

A szabadtéri részen jó pár termálvizes medencét találsz, részben nyitottat, részben fedettet. Az egykori Almásy-kastély kertje a rengeteg szabad térrel, a hideg vizes medencékkel, az uszodával számtalan lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra, lubickolásra, vagy "áztatásra". Nem is beszélve az igényesen kialakított - volt - Lovardáról, a fedett termál medencékről.



A várat és a fürdőt elhagyva, a központ felé sétálva a kellemes parkon keresztül éred el az egyik működő román ortodox Szent Miklós Katedrálist.

Nagyon szép maga a templom, de még szebb a belseje. Vallási hovatartozástól eltekintve érdemes betekinteni, nézelődni.


 
Mielőtt a központot megnéznéd, kerülj a Százéves Cukrászda felé, az Erkel térre. A benne található finomságokon túl nagy élmény - csak úgy - üldögélni a régi stílusban berendezett termekben, akár csak egy kávét iszogatva. A közelben található polgári Ladics Házat megtekintve elkanyarodhatsz a Városház utca felé, és máris a központban találod magad.

Megnézve a szép épületeket, szökőkutat, templomokat, kerülj a Körös partra. Itt is sétálgathatsz a víz partján, ami merőben más élmény, mint az utcákon sétálás, és a napszaktól függően egészen más látványban lehet részed.



Tovább haladva a Városház utcán, a hídon áthaladva, az Eszperantó téren különleges  szökőkút-rendszert láthatsz. A víz csobogását hallgatva, a változó vízsugarakat nézve kipihenheted az eddigi sétáid fáradtságát.Ha van még erőd, időd, keresd fel a Béke sugárúton található Kohán Képtárat

Ezeken túl még sok minden vár itt rád, élményekkel gazdagon térhetsz haza Gyuláról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése