Translate

Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 17., szombat

Nádasdladány - Nádasdy-kastély

Akkor kezdem.


Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a Nádasdladányban található Nádasdy-kastélyt. Az M7-es autópálya 70-es lehajtójánál kell letérni Szabadbattyán felé, majd Sárszentmihály és Sárkeszi érintésével, úgy 17 kilométer után, a faluban a templomnál balra térve néhány száz méternyire, behajtva a kastélyparkba elénk tárul a csodálatos látvány, a kastély. 2010-ben pályázati pénz segítségével újították fel. Kívülről mintha új lenne, belül is sok minden kész, renovált. Az alsó szint termei látogathatók, a galériába is fel lehet menni. A bal oldali szárny, a valamikori vendégház terv szerint szálloda lesz. Kíváncsian várom a megvalósítást, biztosan ez is szépre sikeredik, nagyon kellemes környezetben lehet itt majd pihenni, kikapcsolódni.

Tárlatvezetés óránként van, ottjártunkkor nem kellett bejelentkezni, de ez csúcsidőben akár másként is lehet.
Íme a kastély elérhetősége az interneten:

Nádasdy-kastély honlapja


Az idegenvezető igen nagy tudásról tett tanúbizonyságot, rengeteg információt osztott meg velünk a kastélyról, a családról, annak sorsáról. Mindezt szívélyesen, bár szerintem csak egy részét mondta el annak, amit tud.
Ráadásul a félórányi kalauzolás után szabadon visszamehettünk a termekbe fotózni, tovább nézelődni.

Bővebben a kastélyról ezen a linken olvashatnak:
Nádasdy-kastély

Kezdem az alsó szinttel.
A nagy méretű helyiségek többek között az étkezőt, a szalont, a könyvtárszobát, a családi összejövetelekre szolgáló kandallós termet foglalják magukba.

Ez utóbbiról készült a kép.


A terem falán az ősökről festmény másolatok találhatók, némelyik fekete-fehérben, mert csak felvétel után tudták reprodukálni. Szerencsére a korabeli időkben sok felvétel készült, ezeken láthatjuk, milyen környezetben éltek akkoriban.

A berendezési tárgyak többsége korhű, de nem a kastély eredeti bútorzata. Csupán néhány szék, kanapé maradt meg, természetesen a család címerével.

Megemlítem még a könyvtárszobát, ami az üressége ellenére lenyűgöző. A tárolók feliratai tanúskodnak az érdeklődés sokrétűségéről, a szép- és tudományos irodalomtól a lélekápoló könyvekig. Sajnos a polcok többsége még üres, szerte szét hordták az eredeti könyveket, de van remény rá, hogy feltöltődjenek.

Itt is érzékelhető a korábbi, elhanyagolt állapotból eredő gombásodás károkozása, ami talán ebben a teremben tette a legnagyobb pusztítást, hiszen minden fából készült, faborítású. Nagyon szépen sikerült a helyreállítás, már csak kevés javítandó rész látható.


Szédítő csigalépcsőn mehetünk fel az emeletre. A galériáról szépen látható a földszint eredeti mozaikja, de a kör folyosó burkolata is hasonlóan mutatós.

Ezen a szinten a család háló- és fürdőszobái találhatók, egyelőre felújítás alatt, így nem látogathatók.

Az üvegkupolán beáramló fény nagyon hangulatossá teszi az egész teret, kellő világosságot biztosítva az aulában is.

Ami szembeötlő, az emberléptékű méret. Minden kellően nagy, kényelmes, de egyáltalán nem nyomasztó, hivalkodó. Gondolom, ez a család más téren is megnyilvánuló elveit tükrözi.

Az épületet megkerülve jutunk el egy tekintélyes rétre, melyet erdő vesz körül.

A rét túloldalán már csak a kiszáradt víztározót láthatjuk, amit terv szerint újra üzembe helyeznek, még szebbé téve az elénk táruló látványt.

A tó mellett, egy hatalmas fenyőfa tövében található kopjafával emlékeztek meg gróf Nádasdy Ferencről.



Szép gesztus az épület előtti emléktábla, amin az építtető, építész, építő-, kovács- és asztalos mester nevei láthatók.

További képek a Nádasdy-kastélyról.


Zárásként ajánlom mindenkinek e csodálatos hely felkeresését!

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Nagyon szép és olvasmányos, a személyes tapasztalataid és a szuper fotóid révén pedig sokkal közelebb érzi magát az ember a helyhez egy szimpla leíráshoz képest, mintha maga is ott járt volna, nem pedig csak olvasott róla. Nem is beszélve arról, milyen alapos ismereteket szerezhetünk a feltüntetett linkeknek köszönhetően :-)))) Kíváncsian várom a folytatást az Iglo-i napokról!

    VálaszTörlés