Translate

Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 27., kedd

Sárvár környéke

Amennyiben Sárváron pihensz, és van egy szabad napod, akkor a következő útvonalat ajánlom, kis kitérővel Burgenlandba: indulás Sárvárról, majd Szombathelyen keresztül 
- Kőszeg, kitekintés 
- Velembe, majd Ausztriában folytatva az 55. úton, letérve az 50-re, irány 
- Városszalónak (Stadtschlaining Burgenland), onnan újra Szombathely, 
- Ják, 
- Körmend, Vasváron át 
- Ikervár, és érkezés Sárvárra.

 Kezdem Velemmel. Itt egy alkotóház működik, ez is lehet látogatási cél, de a hozzá tartozó szabadtéri rész is rengeteg látnivalót ígér. Jó néhány alkotás található itt, de kezdésnek néhány pillanatot megérdemel a képen látható vízimalom.  
 
Plusz azt a pincét is megtekintheted, ahol a Koronát őrizték '44. dec. 29-től '45. márc. 19-ig.  A csend, a nyugalom, a tiszta levegő önmagában is megér egy kis pihenőt itt.

Innen irány Kőszeg.
 
A város - azt hiszem - mindenki számára ismert, erről többet nem írok. Ami a személyes tapasztalatom, az a vár és környékének hatása az emberre a séta során a múltat idéző épületekkel, az egyedülálló az épületek elé kitett saját termesztésű gyümölcsök, zöldségek becsületkasszás értékesítése, kellemes cukrászdák, étkező helyek. 

Tiszta szívvel ajánlom a XVII. századi szállodát az arany strucchoz  címezve, a főtéren, a templom mellett. Egy hátránya van, az elég sokszor hallható harangzúgás, de ez is a helyhez kötődő hangulatelem.

Még egy apróság, a Pelikán söröző. A kapualjban relikviákat láthatsz a szocializmus korszakából. Lehet nézelődni, és aki abban a korban is élt, lehet mesélni a gyerekeknek a tárgyakról, a felrémlő emlékekről.

Séta, pihenés, étkezés után irány Ausztria, a fent leírt útvonalon. Út közben számtalan gyönyörű várat, templomot láthatsz, én Városszalónak  (Stadtschlaining) városában álltam meg a várat megtekinteni. Sajnos zárórára értem oda, de így is sok minden megtekinthető, elolvasható a vár története. Sok gazdája volt, elég csak végig futni a felsoroláson.


Innen vissza Szombathelyen keresztül Ják csodálatos, ősi templomát megtekinteni. Csodálatosan néz ki mind a templom, mind a környezete. Itt sétálgatva óhatatlanul a múltba kerülsz vissza, én minden esetre így éreztem magam.


Utána irány Körmend.
A belvárosban sétáltam, nagyon szépen felújított régi házak között, a Batthyány-kastély tőszomszédságában. Lehet nézelődni, a parkokban pihenni, vagy nagyon finom süteményt enni, kívánság szerint. Hasonlóan szép díszeket láthatsz, mint a képen bemutatott, a város történetét felvillantó alkotás.


Végül, de nem utolsó sorban, mint mondani szokták, érdemes elruccanni Ikervárra. Itt található egy újabb Batthyány-kastély, ami ottjártamkor magántulajdonban volt már. Ha szerencséd van, bejutsz a kertbe, körbe járhatod az épületet, sétálhatsz a parkban. Megéri, kívülről is felemelő látvány.


Több képet is megnézhetsz erről a túráról, hátha kedvet kapsz hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése