Translate

Keresés ebben a blogban

2011. október 12., szerda

Bled

Most pedig egy kis kitekintés külföldre, Szlovéniába, pontosabban Bled városába. Nincs közel Budapesthez, de megéri a ráfordítás, ezt az útvonalat végigjárni, úgy 500 kilométert levezetni. Mintha mesebeli környezetbe kerülnénk, nem beszélve arról a számtalan élményről, aminek részesei lehetünk. Nem véletlen, hogy Tito is itt építtette fel nyári lakhelyét, ami most exkluzív szálló lett.
Még egy javaslat az elejére. Amennyiben megengedheti az ember magának, foglaljon szállást a csodálatos kilátással rendelkező Park Hotelben. Láthatja a tavat, szemben a vár, és a legfelső szinten óriási ablakokkal körbevett uszodában kapcsolódhat ki.
Tovább fokozva a kíváncsiságot, ajánlom mindenki figyelmébe a híres-nevezetes bledi vaníliakrémes krémest. Állításuk szerint ők találták ki, nem tudom, de teljesen mindegy, eddigi életem legjobb krémesét ott ettem. Persze nem mindegy hogy hol kóstolod meg. Javaslom az előbbi szálloda előtti cukrászdát, ahol a krémes élvezete mellett, persze jó időben, élvezheted a kilátást is a tóra.
A tó körül sétálva szépen kialakított, karban tartott parkokban pihenhetsz,  megfigyelheted a vadkacsák, hattyúk raját, a tavon ringatózó csónakokat, a tájat festőket munka közben, megcsodálhatod a különleges szobrokat, műalkotásokat.  Nem messzi a tótól egy kívülről nem hivalkodó templomba lépve lenyűgöző látványban lesz részed. Persze az oda vezető út régi házak között vezet. A "boldog békeidőkben" érezheted magad (ízlés szerint kinek mit jelent a boldog békeidő). Természetesen a vidékre rányomta a bélyegét az a tény, hogy  ez a vidék a Habsburgokhoz, a Krajnai Hercegséghez és a napóleoni Illír provinciához is tartozott.


Most pedig szálljunk be egy csónakba és látogassuk meg a tó ékszerét, a kis szigetecskét. A díj oda-vissza szól, közben elégséges időt hagyva a nem túl nagy sziget felfedezésére, a látnivalók megnézésére, nézelődésre. Ha szerencsénk van, kifoghatunk egy esküvőt is, amit nagy előszeretettel tartanak a sziget templomában, akár még külföldről is idejőve, ezért az egyébként is feledhetetlen eseményért.


Nem marad más hátra, mint az 1004-re datált alapítású vár meglátogatása. Vagy gyalog caplatsz fel a meredek, de azért jól járható úton, vagy az autót választod a vár alatti parkolóig. Találkozhatsz korhű ruhába öltözött emberekkel, felpróbálhatod a lovagok páncélját, célba lőhetsz íjjal, vagy csak lefotózhatod magad a társaságukban. A vármúzeum megtekintése is ajánlott, a tárlatvezető is beöltözik a hitelesség kedvéért. Önmagában a teraszról a tóra és a városra való kilátás  is megéri a látogatást, órákat eltölthetsz itt.


Minderre - az utazás kivételével - két napot szánj legalább, különben megbánod, mi mindent nem tudtál megnézni Bledben, mennyi élményből, élvezetből maradtál ki. Ja, még egy információ. A cukrászda épületének a másik végében található egy információs iroda, ahol készségesen tájékoztatnak a környék egyéb látnivalóiról.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése