Translate

Keresés ebben a blogban

2011. október 13., csütörtök

Óbuda

Jöjj el Óbudára ......

Óbudának is egy kisebb szegletét javasolnám, közelebbről a Főteret és szűkebb környékét. Egy Római parti sétával, esetleg egy ottani étkezéssel, mondjuk a Csónakház mulatóban egy napos programot is kitesz e városrész felkeresése.

Persze valamennyire el kell tekintened a környező panelházaktól ahhoz, hogy érezhesd a valamikori város ódon hangulatát. Ezen segíthet a kis utcákban folytatott séta, és az is, ha nem tekintesz nagyon magasra.



A panelházak csupán annyiból érdekesek, hogy itt épült fel az első, úgynevezett minta lakótelep, különböző lakástípussal, amiből azután a bentlakók véleményei alapján kiválasztották a már tömegében felépülő panelházak mintáit. Erről többet a Óbudai Múzeum "Óbuda három arca" című színvonalas állandó kiállításán tudhatsz meg.



Találhatsz itt míves palotát, régi polgári házat, szerényebb lakokat, csodálatos tereket, kastélyt, sok mindent ami a régmúlt időre emlékeztet. Elolvasva Krúdy Gyula óbudai témájú cikkeit, novelláit, sok mindent másképp látsz majd.


Felkereshetsz képtárat, római romokat, szinte minden sarok tartogat érdekességet. Még a panelházak közt is ráakadhatsz figyelemre méltó látnivalóra.



Persze ne hagyd ki a Zichy-kastélyt, ami elsőnek rejtve marad a szemed elől a főtéri fehér, külsőre jelentéktelen, a kastély valamikori gazdasági épületének udvarában.

Belépve a kastélyba érdemes egy pillantást vetni a nagyon szépen restaurált lépcsőház míves faragványaira, a kőkorlátra, a szobrocskákra.


Az utcákon sétálgatva vess néha pillantást az ereszek aljára, a tetőkre, a kéményekre. Szerencsére jó része ezeknek is megmaradt az eredeti formában, többségüket fel is újították.

Pár száz méterre a Főtértől található az első hazai Selyemgombolyító. Az ipartörténeti jelentőségén túl érdekes látvány a lekerekített sarkú épület, már amennyi belőle látható a kapun bekukucskálva. Érdemes ezt is meglátogatni, körbe járni.

Szóval jöjj el Óbudára ....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése