Translate

Keresés ebben a blogban

2011. december 20., kedd

Advent itt-ott

Az advent önmagában is egy szép ünnep, ünnepi sor, de mindez kiegészítve egy adventi vásár felkeresésével még emlékezetesebbé tehető.



Kezdem a híres-nevezetes bécsi adventi vásárral, vásárokkal. Részemről a Rathauspark-ban  felállítottat kerestem fel, röviden szólva megérte. Persze el kell viselni a hatalmas emberáradatot, de nem azért mentem oda, hogy ezen bosszankodjak. Idő van, erre szánja az emberfia az időt, szóval lehet nézelődni. Bőven van erre lehetőség, az elárusító helyek változatosak, nem ismétlődnek sűrűn az azonos portékát árusító helyek. Csodálatos karácsonyfa díszeket vehetsz fából, üvegből, kerámiából, és még ki tudja miből. Ehetsz finom fánkot, sült virsliket mindenféle ízben, gofrit, perecet, ihatsz forralt bort, puncsot alkohollal és a nélkül, nassolhatsz számtalan fajta édességet.





Ha már nassolás, akkor meg kell említeni a Naschmarkt-ot. A vásár előtt ott is nézelődhetsz, akár a bolhapiacon (az árak azért húzósak, közel harmada az eladóknak magyar, de ez nem gond), majd elmehetsz az igazi piac részre, hihetetlen kínálattal, és ehetsz is sok mindet. Ajánlom a mellékelt képen látható kebab árust, kiválóan készíti, bőségesen tálalja.




Éjszaka, sötétedés után nézz be azért a belvárosba, csodáld meg az esti, ünnepi fényeket, lenyűgöző.

Persze az ünnepi hangulathoz hozzájárulnak az üzletek kínálata, az utcai produkciók. Akár csak egy kis lazító, levezető sétát is megér a belváros, nem is beszélve a fenséges kávéházakról.





Két napos kiruccanás esetén (ez is elég kevés idő) menj ki Schönbrunnba. A kötelező kastély túra után itt is nézelődhetsz a  vásárban, valamint megkóstolhatod az igaz császármorzsát a téren található étteremben. Nem mondom, rendesen kell spórolni az éttermi étkezésre, de a felejthetetlen ízek, a hangulat, az igényes teríték, szolgálatkész kiszolgálás megéri az árát.




Persze itthon is találhatsz nívós vásárt, mint például a Vörösmarty-téri. Szerencsére az idén csak kézműves termékek árusítását engedélyezték, ez sokat segített az összhatáson. Ehetsz, ihatsz finomakat itt is, persze az árakat ne nézd, különben nem fog olyan jól esni, amit vettél. Fizessenek a szülők, vagy nagyszülők, esetleg a gyerekek. Nem panaszkodhatunk a hazai karácsonyi vásár miatt.


További képek a következő linkekeken elérhetőek a Naschmarktról, a Rathaus előtti vásárról, Schönbrunnról.

Amennyiben az idén nem kerestél fel egyetlen adventi vásárt sem, jövőre tedd meg!


2011. november 5., szombat

Szolnok

Nem szívesen írom le, sajnálom is, de nagy csalódás volt számomra Szolnok.
Miért? Nekem rendezetlennek tűnik a város, nem éreztem egységesnek, nem hagyott bennem mély nyomot, csupán részletek maradtak meg emlékeimben.

Amiért mégis írok róla, az a részletek miatt van.
Mivel a város nem kötött le, ezért elkezdtem nézelődni felfelé. Megérte. Olyan csodálatos dolgokat láttam, ráadásul többnyire szépen felújított állapotban, ami miatt mégsem sajnálom e kiruccanást.

 

Ezek a részletek az ablakokat díszítő stukkók, kerámiák, vagy "csupán" a festés. Ilyenek a kovácsoltvas erkélyek, vasalatok.


Nagyon tetszettek a míves kupolák. Az apró részleteket még jobban élvezhettem a fényképezőgép lencséjén keresztül. Elkelt volna egy távcső, de ki gondolta ennek a hiányát egy városban.





Kellemes volt a séta a Tisza parti sétányon. Itt figyeltem fel a Tisza Szálló és Gyógyfürdő épületére. Minden részlete egy csoda. A kertje ha rendezett lenne, nagyon tetszetős épülettel büszkélkedhetne a város.




Kiemelném még a valamikori Ipartestület épületét. A szépen karbantartott homlokzaton túl vasalatai is említésre érdemesek. Különlegesek az ablakokat keretező - talán - bádog mestermunkák. Egy apró szépséghiba a bejárat feletti üveget tartó kovácsolt vas elhanyagolt állapota. Nem is értem, miért nem jutott erre energia, festék?


Van még valami, ami a fentieken túl megfogott, ez pedig a számos szép, izgalmas, barátságos, esetenként különleges szobor. Vannak melyek testközeliek, vannak, melyeket távolabbról szemlélhetsz csak, de mindegyik kiváló alkotás, már amennyire ezt én megítélhetem.

Néhány képet a fentieken túl még megnézhetsz az albumban, majd eldöntöd, felkeresed-e a várost, vagy sem.

2011. november 2., szerda

Cserkeszőlő és Tiszakürt

Most egy kis pihenésre, kellemes kikapcsolódásra invitálom a kedves Olvasót.

A hely, ahol mindezt megteheted, 40 kilométerre található Kecskeméttől a 44-es úton. A neve Cserkeszőlő, pontosabban az Aqua Lux Hotel és a mellette található termálfürdő. A szállás kiváló, a személyzet készséges és udvarias, a konyha kitűnő, ideális hely a pihenésre. Helyben található wellness részleg, igénybe vehetsz kozmetikai kezelést, masszázst, vagy a bowling pályán mérheted össze tudásod másokkal.


Közvetlen átjárás van a gyógy- és strandfürdőbe, ahol télen is ücsöröghetsz a termál vízben, akár a kinti, akár a benti medencékben. 
A szabadban három 34-38 fokos medence található, a régebbi fedett, és az újabb élményfürdőben is élvezheted a gyógyvizet. Van még számtalan meleg- és hideg vizes medence úszásra, nyáron pancsolásra gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Annyi féle lehetőség adatik, hogy unatkozni semmiféleképpen nem fogsz.


Bár késő ősszel jártam itt, de ekkor is étkezhettél jó pár helyen. Bátran ajánlom a Napsugár önkiszolgáló éttermet. Finom étkek, elfogadható, olcsó áron. A kiszolgálás itt is készséges és gyors.

Nem túl messze innen, Kecskemét felé haladva felkeresheted a Tiszakürtön az arborétumot. Ugyanúgy, mint a szarvasi, ez is a Bolza családhoz kapcsolódik, éppen ezért a kialakítása, a fák és cserjék is hasonlóak. Ősszel új ruhát öltenek fel a növények, színes lesz a táj. 




Koros, hatalmas, tiszteletet parancsoló kocsányos tölgy és platánfa ("leánykori nevén" boglárfa) kerülhet az utadba az egy-két órás séta alatt. Árnyas sétányokat, tavacskákat, tisztásokat találsz, felkapaszkodhatsz egy kilátóba, üldögélhetsz a padokon, vagy ha szereted a kihívásokat, felkeresheted a kalandparkot. 

Számtalan szép, érdekes fából készült alkotást tekinthetsz meg.

Már a parkból is látható az 1887-ben felújított református templom, amit szintén érdemes felkeresni.

Arról az apróságról nem is beszélve, hogy nincs harminc kilométerre Szarvas, amiről már írtam, így a szabadidő eltöltésének semmi akadálya sincs.

Kerekedj fel, és tölts el minimum egy hosszú hétvégét itt, és meglátod, visszatérő vendég leszel.

További képek itt találhatsz az arborétumról, a szállásról, valamint a fürdőről.

2011. október 15., szombat

Sümeg

Sümeg nem csupán a vár. Sümeg a látnivalókon túl egy tartalmas, élménydús nap eltöltésének a lehetősége is.

Először a várról.
Jó néhány tíz évvel ezelőtt, középiskolai kiránduláson láttam először a várat, pontosabban akkor még csak a várromot. Romjaiban is lenyűgöző volt, alulról a csúcsos hegy tetején terpeszkedő vár, fentről a csodálatos kilátás ragadott meg. 
 


Mostanra egy igazi Vár lett, szépen felújítva, megtöltve programokkal, látnivalókkal. Szép a vár belseje, jó a múzeum, érdekesek a lovagi játékok és a más jellegű előadások. Bolyongva a várban megragad a középkori hangulat, plusz megnézheted a jelzett téglákból kirakott burkolatot is.





Megcsodálhatod fentről a Püspöki-palotát, majd később lent megnézheted benne a kiállításokat is.

Lefelé haladva a meredek lejtőn, amire felfelé nincs módod az "erőltetett" menet miatt, újra élvezheted a környék látványát ekkora magasságból.

Amennyiben több napig szeretnéd kihasználni a környék adta lehetőségeket, szállj meg Hotel Kapitányban, és nézd meg a vár tövében télen-nyáron szervezett szórakoztató programokat, koncerteket, lovagi tornát, állatsimogatót, és élvezd a középkori lakomát.

2011. október 13., csütörtök

Óbuda

Jöjj el Óbudára ......

Óbudának is egy kisebb szegletét javasolnám, közelebbről a Főteret és szűkebb környékét. Egy Római parti sétával, esetleg egy ottani étkezéssel, mondjuk a Csónakház mulatóban egy napos programot is kitesz e városrész felkeresése.

Persze valamennyire el kell tekintened a környező panelházaktól ahhoz, hogy érezhesd a valamikori város ódon hangulatát. Ezen segíthet a kis utcákban folytatott séta, és az is, ha nem tekintesz nagyon magasra.



A panelházak csupán annyiból érdekesek, hogy itt épült fel az első, úgynevezett minta lakótelep, különböző lakástípussal, amiből azután a bentlakók véleményei alapján kiválasztották a már tömegében felépülő panelházak mintáit. Erről többet a Óbudai Múzeum "Óbuda három arca" című színvonalas állandó kiállításán tudhatsz meg.



Találhatsz itt míves palotát, régi polgári házat, szerényebb lakokat, csodálatos tereket, kastélyt, sok mindent ami a régmúlt időre emlékeztet. Elolvasva Krúdy Gyula óbudai témájú cikkeit, novelláit, sok mindent másképp látsz majd.


Felkereshetsz képtárat, római romokat, szinte minden sarok tartogat érdekességet. Még a panelházak közt is ráakadhatsz figyelemre méltó látnivalóra.



Persze ne hagyd ki a Zichy-kastélyt, ami elsőnek rejtve marad a szemed elől a főtéri fehér, külsőre jelentéktelen, a kastély valamikori gazdasági épületének udvarában.

Belépve a kastélyba érdemes egy pillantást vetni a nagyon szépen restaurált lépcsőház míves faragványaira, a kőkorlátra, a szobrocskákra.


Az utcákon sétálgatva vess néha pillantást az ereszek aljára, a tetőkre, a kéményekre. Szerencsére jó része ezeknek is megmaradt az eredeti formában, többségüket fel is újították.

Pár száz méterre a Főtértől található az első hazai Selyemgombolyító. Az ipartörténeti jelentőségén túl érdekes látvány a lekerekített sarkú épület, már amennyi belőle látható a kapun bekukucskálva. Érdemes ezt is meglátogatni, körbe járni.

Szóval jöjj el Óbudára ....

2011. október 12., szerda

Bled

Most pedig egy kis kitekintés külföldre, Szlovéniába, pontosabban Bled városába. Nincs közel Budapesthez, de megéri a ráfordítás, ezt az útvonalat végigjárni, úgy 500 kilométert levezetni. Mintha mesebeli környezetbe kerülnénk, nem beszélve arról a számtalan élményről, aminek részesei lehetünk. Nem véletlen, hogy Tito is itt építtette fel nyári lakhelyét, ami most exkluzív szálló lett.
Még egy javaslat az elejére. Amennyiben megengedheti az ember magának, foglaljon szállást a csodálatos kilátással rendelkező Park Hotelben. Láthatja a tavat, szemben a vár, és a legfelső szinten óriási ablakokkal körbevett uszodában kapcsolódhat ki.
Tovább fokozva a kíváncsiságot, ajánlom mindenki figyelmébe a híres-nevezetes bledi vaníliakrémes krémest. Állításuk szerint ők találták ki, nem tudom, de teljesen mindegy, eddigi életem legjobb krémesét ott ettem. Persze nem mindegy hogy hol kóstolod meg. Javaslom az előbbi szálloda előtti cukrászdát, ahol a krémes élvezete mellett, persze jó időben, élvezheted a kilátást is a tóra.
A tó körül sétálva szépen kialakított, karban tartott parkokban pihenhetsz,  megfigyelheted a vadkacsák, hattyúk raját, a tavon ringatózó csónakokat, a tájat festőket munka közben, megcsodálhatod a különleges szobrokat, műalkotásokat.  Nem messzi a tótól egy kívülről nem hivalkodó templomba lépve lenyűgöző látványban lesz részed. Persze az oda vezető út régi házak között vezet. A "boldog békeidőkben" érezheted magad (ízlés szerint kinek mit jelent a boldog békeidő). Természetesen a vidékre rányomta a bélyegét az a tény, hogy  ez a vidék a Habsburgokhoz, a Krajnai Hercegséghez és a napóleoni Illír provinciához is tartozott.


Most pedig szálljunk be egy csónakba és látogassuk meg a tó ékszerét, a kis szigetecskét. A díj oda-vissza szól, közben elégséges időt hagyva a nem túl nagy sziget felfedezésére, a látnivalók megnézésére, nézelődésre. Ha szerencsénk van, kifoghatunk egy esküvőt is, amit nagy előszeretettel tartanak a sziget templomában, akár még külföldről is idejőve, ezért az egyébként is feledhetetlen eseményért.


Nem marad más hátra, mint az 1004-re datált alapítású vár meglátogatása. Vagy gyalog caplatsz fel a meredek, de azért jól járható úton, vagy az autót választod a vár alatti parkolóig. Találkozhatsz korhű ruhába öltözött emberekkel, felpróbálhatod a lovagok páncélját, célba lőhetsz íjjal, vagy csak lefotózhatod magad a társaságukban. A vármúzeum megtekintése is ajánlott, a tárlatvezető is beöltözik a hitelesség kedvéért. Önmagában a teraszról a tóra és a városra való kilátás  is megéri a látogatást, órákat eltölthetsz itt.


Minderre - az utazás kivételével - két napot szánj legalább, különben megbánod, mi mindent nem tudtál megnézni Bledben, mennyi élményből, élvezetből maradtál ki. Ja, még egy információ. A cukrászda épületének a másik végében található egy információs iroda, ahol készségesen tájékoztatnak a környék egyéb látnivalóiról.