Translate

Keresés ebben a blogban

2012. április 7., szombat

Velence

Kérdezheted, mit lehet még Velencéről írni?
Minden esetre nem a közismert nevezetességekről, épületekről, műemlékekről, múzeumokról, és hasonlókról szeretnék beszámolni, hanem élményeimről, olyan tapasztalataimról, amiket elolvasva, megfontolva talán még  élvezetesebbé teheted ott töltött napjaidat, talán nem szokványos élményekben lehet részed.

Kezdeném a napszakokkal.
Ha nem gond a korai kelés, járd be a várost hajnalban, napkelte tájékán. Az ébredő város nagyon érdekes. Árut szállító hajókat rakodnak ki, a szűk sikátorokban szorgos emberek cipelik az aznapi kínálatot, praktikusan a fejükön, nincs tömeg, minden jobban látható, megfigyelhető, még az apróbb  részletek tanulmányozására is van lehetőséged.
Ja, és hangulatos olasz dalokat dudorászó boltosokkal is megismerkedhetsz!

















Nem is beszélve a felkelő nap sugarában tündöklő, a színskála minden spektrumát felvonultató márványborítású épületek lenyűgöző látványáról. A Rialto híd melletti piacon kipakolják az aznapi friss fogást, darabolják, készítik elő eladásra a tenger gyümölcseit, a halakat, ott, a szemed láttára.
A Szent Márk téren a lagúnát szemlélve akár be is úszhat a képbe egy óriási tengerjáró hajó. Megdöbbentő a hatás. A felszálló párában előbukkannak az épületek, pillanatról pillanatra más képet mutatva.

Ugyanez a séta estefelé, naplementekor - persze óriási emberáradatban - egészen mást mutat, mások a színek is. Erre is szakíts időt.

A kulináris élvezetekről. Ne sajnáld az időt, hiszen turista vagy, lazítani jöttél ide, várd ki a sorodat, hogy bejuthass egy igazi, hangulatos helyi étterembe, Fél és egy óra között számolhatsz, de megéri a környezet, az étel miatt. Különben úgy jársz, mint én, kérhetsz "igazi" olasz tésztát egy thaiföldi tulaj thaiföldi felszolgálójától, vagy bármilyen európai nációs pincértől, aki még utálatosan is viselkedik veled. Nem mondom, az étel elfogadható itt is, de ezért nem kell ide jönnöd, ezt megkapod bárhol a világon.

Ha már ettél, innod is kell. Mindenféleképpen próbáld ki a nagy melegben a velencei spritzet! Sokféle recepttel készítik, én a camparis változatot javaslom.

Hogyan közlekedj? Gyalog mindenféleképpen, hiszen a város bejárható könnyen, nincsenek nagy távolságok. A sarkokon mindenütt jelzik a fő irányokat, valamilyen módon előbb-utóbb kilyukadsz egy nevezetesebb helyen. Eltévedni azért lehet a szűk utcácskákban, hiszen kanyarognak össze-vissza, csupán a házfalakat láthatod, nincs tájékozódási pont, így részletes térképet mindenféleképpen vigyél magaddal.

Feltétlenül fel kell ülni a helyi tömegközlekedés közismert vaporettójárára, és a belső, valamit a külső körön is kell tenned egy körutat.


A belső körön megcsodálhatod a palotákat, hiszen a víz felé mutatják a legszebb képüket, a külső körön pedig eljuthatsz az óriási hajók kikötőjéhez. Legalább egyszer ezt is érdemes megnézni viszonylag közelről.





Érdemes napijegyet venni, hiszen így bármikor le és felszállhatsz, valamint meglátogathatod a környező szigeteket is. Murano és Burano népszerű, de ne hagyd ki Torcellot sem. Ez a legtávolabbi, de a legősibb kultikus hely.







Muránóban ha kitartó vagy, könnyen bejuthatsz egy üveggyártó műhelybe, akár ingyen is. Nekünk büszkén mutogatták az egy kemencés, pár fős üzem termékeit, a fúvást, a tervezést, és meséltek az értékesítésről. Megéri a próbálkozást.







Kitartással igen jó szálláshelyet találhatsz. Amit én ajánlok, az egyáltalán nem biztos, hogy most is kiadó. Továbbá nem a legolcsóbb kategória, viszont kényelmes, pár percre van a Szent Márk tértől, és azon a téren, ahol a thaiföldi étterem is található. A Zorzi apartman kiadón keresztül találtam meg anno, most viszont nem lelem, így linket nem tudok mellékelni.

Viszont elmesélem, hogyan kaptam meg a kulcsot. A foglaláskor teljes árat kellett fizetni, izgultam is. Kaptam egy kódot és egy irodaféle címet, ott vehető át a kulcs. Amennyiben zárási időben venném át, akkor van a bolt mellett egy számkódos leveles láda, ott találom a kapott kód ellenében, és leadni is oda bedobva kell. Teljesen egyszerű, tökéletesen működik, bizalmi alapon. A befizetéskor kaptam egy tekintélyes leírást, mit, mikor, hogyan szabad, kell tennem, mit nem, és ezeket bizony be is kell tartani. A szemét elhelyezése, az ürítési szabályok fontosak nagyon, érthető módon, erre érzékenyek is. Ha betartod a játékszabályokat, semmi gondod sem lehet.

Velence szép hely bármikor, tőled függ, hogy a karnevál idején, nyáron, nagy melegben, tumultusban, vagy szezonon kívül, kényelmesen akarod-e megnézni.



Az interneten böngészve azért tájékozódj, hogy mikor van a "nagy víz", mert ez azért jelentősen megnehezítheti a közlekedést. Ilyenkor is különleges, szokatlan, de biztosan ezt akartad?






Kedvcsinálónak még pár albumomat is ajánlom!
Velence 
Velence - Szent Márk tér és Bazilika 
Velence - életképek 
Velence (kirakatok) 
Velence (aprók) 
Velence: Canal Grande 
Velence: Canale della Giudecca ("külső kör") 
Murano, Burano, Torcello

Remélem segítettem a program választásban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése