Translate

Keresés ebben a blogban

2012. június 7., csütörtök

Párizs

Ugyan mit lehetne még mondani Párizsról, a nevezetességeiről? Túl sokat nem.

Amit megpróbálok e rövidke leírásban, az a figyelem felkeltése, mégpedig olyan látványosságokra, amik vagy kimaradnak az útleírásokból, vagy nem kapnak kellő súlyt, holott érdemes megnézni, felkeresni ezeket, rám nagy hatással voltak.

Kezdem is egy gyöngyszemmel, a Shakespeare & Company könyvesbolttal. A Szajna partján fekszik, szemben a Notre Dame katedrális előtti térrel, a jobb parton. Na jó, át kell menni még a Montebello úton, és a Bucherie utca 37. szám alatt már el is érsz egy piciny térre. Itt láthatod meg a számtalan könyvet árusító boltocskát, ahol időnként neves irodalmi személyek is megfordulnak, előadnak. A belső tere, a hangulata elbűvölő. A világhírű Ulysses kiadásával vált igazán világhírűvé.



Ha már errefelé jársz, feltétlenül menj el a Latin negyedbe akár sétálgatni, akár kávézni, vagy étkezni. Nincs olyan igény, melynek ne felelne meg valamelyik étterem, kávéház. Az utcák, a nyüzsgés hangulatáról nem is beszélve.

Ha már rászántad magad erre a "túrára", akkor keresd megRue du Chat qui Péche (halászó macska) nevű utcácskát. Maga az utca nem egy nagy szám, csupán az, hogy karnyújtásnyira van a két oldala és megvan akár 30 méter is. 
Magyar irodalmi vonatkozása is van, hiszen Földes Jolán 1930-as években A halászó macska uccája címen jelentette meg novelláját.   



A túlpartról ajánlom felkutatni - mert nagysága ellenére nem könnyű rálelni -  a házak közé beékelődött Place des Vosges teret. Egységes, de mégis különböző épületek fogják közre a parkot, ahol felnőttek és gyerekek pihennek, játszanak, olvasnak, élik az életet. 






Nincs innen messze a Rue des Rosiers, a zsidó negyed ma is látható, élő része, teli bolttal.
Persze itt minden kóser. Itt talán tapasztalhatsz valamicskét a múlt hangulatából.


A Panthéon mögött, nem elbújva, de a nagyság fényében elveszve álldogál egy nem éppen pici templom, a Saint-Etienne-du-Mont. Belső tere igen díszes, elég sok nézelődni valót kínál.

Vedd az irányt a Rue Mouffetard felé, sétálj végig rajta. Út közben áthaladsz egy hangulatos terecskén. Ha elfáradtál, akkor egy kávéházból nézelődve szökőkút és azt övező virágok nyújtanak felüdülést. Természetesen errefelé is számtalan üzlet, kávézó, fagyizó található.


Az út felénél érdeklődj a Jardin des Plantes kert felől, vedd arra az irányt. Nem is elsősorban a kert, hanem az előtte található párizsi nagy mecset, azaz a Mosquée de Paris miatt. Modern építésű, de a hagyományokat szigorúan követő mecset.

Jelképes összegért látogatható. Kertje a bibliai paradicsomot juttatja eszünkbe, faragott márvány csipkéi elbűvölőek.


A mecsetet elhagyva azért végig sétálhatsz az előbb említett kerten.
Picit sivár, de található sok szép "apróság", nem is beszélve a természettudományi múzeumról, a pálmaházról, az állatkertről.
A túlsó végén pedig találkozhatsz egy "igazi" mamuttal.
Innen a Szajna parton akár gyalog, akár busszal menj a Saint-Louis szigetecske felé.                                                         


Balra, egy hatalmas egyetemi tömböt elhagyva meglátod az arab világ intézetét, az Institut du monde arabe bejáratát és a hatalmas burkolófelületet, mely mindegyik ablakszeme arab motívumokat formázó szenzoros blendék sokasága. Ezek szabályozzák a fény bejutását az épületbe, különleges, változó formákat felvéve.      


Még egy ajánlandó látványosság van hátra, ízlés kérdése, kit érdekel, mégpedig egy temető. Név szerint a Cimetiére du Pére-Lachaise.
Sok-sok nevezetes személy nyughelye található itt. Többek között Apollinaire,Édit Piaf, La Fontaine, Chopin, Moliere, és még számtalan, az élet számos területéről. Szellemük - biztosan - áthatja a temetőt, séta közben érezni is fogod.......


Most már utolsó, amivel feltartalak, ez a szálloda, ahol e pár napban laktam.
A szobák arra, hogy tisztálkodj, pihenj, aludj, bőven megfelelnek. Igazából mindegyik más, mindnek van előnye és hátránya is, de ez így szokott lenni. A Hotel Studia hatemeletes, a lépcső jópofa, a lift kétszemélyes, és iszonyatosan lassú. De van időd, hiszen turista vagy!? A takarítás tökéletes, az ár elfogadható. Címe: 51. Boulevard Saint-Germain, 75005 Paris.
A címből is látható, frekventált helyen található, szinte minden elérhető innen gyalog, a Notre Dame például negyedórányira van kényelmes sétával.
                                                         


További képeimet is megnézheted, ha van - elég - időd és kedved hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése