Translate

Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 4., szombat

Somoskő - Bazalt Panzió - Fülek


Somoskő egy picinyke falu Nógrád megye szélén, közvetlenül a szlovák határnál. Nem esik messze Salgótarjánhoz, közigazgatásilag hozzá is tartozik.

Tarjánból Somoskőújfalun keresztül éred el.
Somoskőújfalu most már önálló település. Valamikor határátkelő állomás volt, most is itt lépheted át a képzeletbeli határt.

Somoskő várát pár évtizede még csak útlevéllel látogathattad, mivel Szlovákiához csatolták, majd később az útlevél ellenőrzést sem vették komolyan, manapság pedig egy szokásos igazolvánnyal is felkeresheted. Igazolni persze sehol sem kell magadat.

A vár felé haladva benézhetsz a Petőfi kunyhóba. Igaz, nem igaz, hogy erre járt, itt pihent meg, teljesen mindegy, szép emlékhely.

Kialakítottak egy kellemes pihenő parkot a vár alatt emlékhelyekkel, padokkal, asztalokkal, szalonna sütő hellyel, ivóvizes kúttal, wc-vel.


A vár mögött található egy bazaltömlés felszínre került része, szép, érdekes látvány. A várat részben ezekből a kövekből építették, a faluban is találhatók kisebb darabok belőle.

A vulkáni hegy mint magaslat is kiváló hely egy várnak, természetesen mint építő elem is jó szolgálatot tett.


A várat szépen rendbe rakták, most már megmutatja valamikori szépségét, nagyságát.


Csodálatos kilátás nyílik a környék völgyeire,hegyeire, a messzi távolban felsejlik a szomszédos Salgó vára is. Mikoriban Salgótarjánban laktunk, sokszor kirándultunk a vár alá, felmentünk a várba, így most őt nem látogattuk meg.


Innen jól látható a panzió ahol megszálltunk, mellette a hozzá tartozó tenisz pályával. Ez pedig a Bazalt Panzió baráti árakkal, jó szobákkal és csodálatos kilátással, szép felső és alsó terasszal, grillezési lehetőséggel.A kezdetekben a híres-nevezetes Ugrógálát még Salgótarján főterén rendezték, majd áttették a székhelyet a teniszpályára, ebbe a lenyűgöző környezetbe. Pár éve nem rendezik meg, talán az idén újra...Két szoba, a "Júlia" és az "Eszter" nevű néz a várra. A "Júliából", ahol aludtunk, még a völgyet is látod. Azt hiszem a képek mindent elmondanak.
Vannak még kisebb, nagyobb szobák, turista szállás jellegű helyiség alvásra, tanácskozásra egy nagy terem, és persze egy büfé.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek a panziót, biztosan vissza térünk még ide, akár több napra is.


Ha már itt jársz, ugorj el a 16 kilométerre lévő Fülekre, megnézni az ottani várat is.
Mint írtam, a határ nem gond, az út jó, hamar odaérsz.
Ebben a városban is sokat voltunk, "persze" akkoriban bevásárolni az olcsó szlovák koronáért vettünk sok mindent, főleg élelmiszert, legfőképpen Deli csokit.

A vár mindig kimaradt, most sorra került, természetesen megérte. Távolról is látszik, milyen tekintélyes, de belépve, a három védelmi vonalon átjutva eléd tárul monumentalitása. Szétnézve a vártoronyból, illetve a felső várfalról érzékeled a szédítő magasságot.

Van még számtalan látnivaló a környéken, nem fogsz unatkozni. A bemutatott látnivalók kitesznek egy hétvégét, így ha csak ennyi időd van, akkor is megéri útra kelni.

További képeket találsz még itt Salgótarjánról, ahol 16 évig laktunk, a Salgótarjáni Síküveggyár bontásáról, Somoskőről és Fülekről, pontosabban a várról. Jó nézelődést kívánok!