Translate

Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 15., szombat

Székesfehérvár


Eddig már számtalanszor átutaztam Székesfehérváron, többnyire el is tévedtem, ezért nem kedveltem ezt a várost, de most megnéztem magamnak.

A kíváncsiságomat elsősorban a város weboldalán található térkép keltette fel, jogosan.



Túl sok időm nem volt rá, úgy egy órányi, vagy másfél, tehát csak végigszaladtam a térkép ajánlotta látnivalókon.


Na jó belefért egy harangjáték meghallgatása az óratoronynál, egy finom kávé egy kellemes - tudtommal név nélküli -  terecskén a Szent István székesegyház hátsó fertályánál (a Kossuth utcából szélesedik ki).

El ne felejtsem a nagyon finom, hatalmas fagyit (a képen 2 gombócosat látsz!) a Liszt Ferenc utcában, Kati nénivel szemközt. A cukrászda nevére sajnos nem emlékszem, de megtalálod ez alapján.


Ami tetszett, az a sok jó állapotú műemlék (döntő többség), a viszonylag egységes városkép, sok apró részlet, amit meg lehetett csodálni.

Kezdem a (térkép alapján lentről felfelé) Karmelita templommal. Kívülről nem látszik a belső pompa, tehát lépj be bátran. Sajnos a fényképezést nem engedélyezik, kisebb könyörgésre sem, viszont vehetsz képeslapokat, ami azért ugye nem ugyanaz.

Következő a Pelikán udvar a már említett órajátékkal. Szép épületek, kellemes park, virágos ablakok, erkélyek fogadnak, gyönyörködtetik a szemet.
Csupán egy régieskedő téglaépület tolakodik be a középkori hangulatba, de ez legyen a legnagyobb baj.

A Kossuth utcán tovább haladva megtalálod az Árpád fürdő érdekes, szépen felújított épület együttesét.

Majd következik a már említett, kellemes összhatást nyújtó terecske után a Városháza, a Szent István székesegyház és a Szent Anna-kápolna együttese.

A székesegyház falát vadszőlő díszíti, plusz egy érdekes kialakítású kereszt is megcsodálható. A kápolnába bekukucskálhatsz, a székesegyházban már fotózhatsz is.
Ha már ekkor elfáradtál, leülhetsz egy kellemes parkocskában. Vigyázz, mert "fűre lépni tilos"! Igaz, ez a tábla a parkot szegélyező tűzfalon látható, ha észreveszed egyáltalán.

A Városház téren, a Püspöki palota környékén van bőven nézelődni való.
A híres-nevezetes Országalma is itt van, szinte már a város szimbóluma.

Innen éred el a középkori romkertet. Történelmi jelentőségén túl látnivalóként engem nem fogott meg.

A Milleniumi emlékjelnél balra fordulva, elhaladva az Egyházmegyei múzeum épülete mellett egy szűk utcácskát találsz egy középkori lakóházzal.

Hangulatosak a Jókai utca házai. Az utca vége felé ráakadhatsz egy falba épített ágyúcsőre. Ottjártamkor egy galamb választotta fészkéül a cső melletti üreget.

Majd jön a Liszt Ferenc utca Kati nénivel és a fagyival.

A busz pályaudvar felé haladva még láthatsz néhány érdekes épületet, kutat, utcácskát. Kiérve a Piac térre a városfal maradványit találod.

Részemről ennyi fért bele a sétára szánt időbe. További képeimet is megnézheted, ha érdekelnek még. Keresd fel Te is ezt az ősi várost!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése