Translate

Keresés ebben a blogban

2012. november 20., kedd

Adventi vásár 2012 - Budapest, Vörösmarty tér


Miért is írok erről az egyébként is kellő propagandát kapó adventi vásárról?
Egyrészt mer tetszett, másrészt mer nagyon jó irányba fejlődik. Ez a jó irány pedig az igazi kézműves termékek széles választéka. Bóvlival, giccsesnek mondható portékákkal (bár ez utóbbi elég szubjektív) nem nagyon találkoztam.

Amit egyedül hiányoltam, az a karácsonyhoz kapcsolódó csillogó-villogó díszek, a karácsonyi hangulathoz tartozó mütyürök. Ezekből is akadt néhány, de nekem nem elég.


Mint írtam, a kézművesség a jellemző, bár néhány helyen tetten érhető a gépi munka. Nos nem kiabálnak, de szakértő szem nélkül is észrevehetők.

Bizonyos tárgyaknál akár elfogadható is lenne, de azért hímzésnél, főleg, ha kézinek titulálják, nem illene a valódiak közé keverni.

Nagyon megfogott még a számtalan fajta étket kínáló helyek igényes kialakítása, sokszínűsége, nem is beszélve az illatok kavalkádjáról.
Természetes a puncs (akár alkoholmentesen), forralt bor (ez csak alkoholosan), forró tea, el is kel a hideg időben.
Van kürtős kalács, rétes, bejgli, ízesített puliszka, leves cipóban, agyag edényben főtt egytálétel, húsfélék párolt káposztával...... nem is tudom felsorolni, meg kell kóstolni mindet, ha bírod gyomorral, és van elég időd rá.


Sok minden tetszett, azokat le is fotóztam, de ami visszatartott a vásárlástól az a kissé magasra szabott ár. Jó pár dolognál nem tudom megítélni azok értékét, de aminél van viszonyítási alapom, azoknál szembeötlő a vastagon fogó ceruza. Kár érte. Nem tudom, mennyi lehet a  pavilonok bérleti díja, biztosan magas (ha igen, ez is rossz döntés), de a szerényebb haszonkulcs azon túl, hogy jóval több eladott termék több hasznot is hozhat, a későbbi reklám hatása pedig az egész évre kihathat.

Ezeket is figyelembe véve az idén éreztem magam a legjobban a Vörösmarty téren rendezett adventi vásáron az igényessége, a hangulata miatt. Javaslom, keresd fel te is!


2012. november 6., kedd

Sziget Csárda - Tiszaújváros


A 35-ös főúton Tiszaújvárosból Polgár felé haladva, a Tisza-hídon éppen átérve egyből jobbra fordulsz és máris ott vagy a Sziget Csárdánál.

Miért is keresd fel ezt a helyet?






Nem is első sorban a berendezése és a hangulata miatt, bár az is megkapó. Ízlés kérdése, kinek mi tetszik. Van itt hal- és vadtrófea, csikós, gulasch, ostor, lopótök nyersen, színezve, vaskályha, és még sorolhatnám reggeltől estig. Egy kicsit zavaró a műanyag alátétek sokszínűsége, ezek egyáltalán nem passzolnak ide.



Amik kötelezővé teszik e csárda felkeresését, azok a halétkek. Sorjában a harcsa tepertő, a harcsa halászlé és az egyben sült kecsege.
Egyik finomabb, mint a másik. 




Több éves tapasztalatom, hogy a minőség nem változik, mindig kimagasló.
Nem szaporítom a szót, hiszen a személyes tapasztalat biztosan meg fog győzni Téged is.