Translate

Keresés ebben a blogban

2012. december 7., péntek

Wiener Christkindlmarkt - 2012 - Hofburg Wien - Silberkammer

Hazafiság ide, hazafiság oda, nekem sokkal jobban tetszenek a bécsi adventi vásárok, mint például a budapesti Vörösmarty-téri.
Persze a bécsiek közül sem mindegyik nyerte meg a tetszésemet, most is a Rathausplatz-on található viszi el a pálmát (egy kis képzavarral élve), és a pici, de szintén hangulatos Freyung téren berendezett Altwiener Christkindlmarkt.


Hogy miért?
Sokkal csillogóbbak, sokkal több a karácsonyi hangulathoz kapcsolódó, kapcsolható portéka.

Van azért itt is ismétlődés, de a sok  pavilon miatt ez nem szembeötlő. Az árakról viszont nem beszélnék, nem igazán a mi pénztárcánkhoz szabták őket.


Sok továbbá a vallási témájú dísz, ez érthető is. Kidolgozásuk művészi, szinte kivétel nélkül.

Több installáció teszi még meghittebbé a vásári hangulatot, akár angyal is lehetsz egy angyalszárny előtt lefotózva. Igaz hosszas sorra számíts, mire odajutsz.


Mézeskalácsból van a süteményeken túl számos házikó, ötletet adva egy otthoni elkészítéséhez.

Ha már ennivaló, van bőven választék tartalmasabb ételekből, édes finomságokból, csokival bevont gyümölcsökből, és az elengedhetetlen puncsból, forralt borból.


Kaphatsz sült krumplit szeletelve, egészben, tócsniként (vagy valami hasonlóként). Ez utóbbi igen ízlett, ajánlom mindenkinek. A nevét nem tudom, de ha tallér alakú reszelt krumplit látsz sülve, bátran vedd meg.
Nem ajánlom a lángos címen hirdetett valamit. Az biztos, hogy olajban sütik, de ez inkább emlékeztet egy pitára, mint a mi jó igazi lángosunkra. Árulják natúr, de debrecenit is betekernek vele. Igen, Bécsben debrecenit árulnak számtalan helyen!

Ha belefáradtál a vásári forgatagba, unod már a tömeget, nézd meg a Hofburg-ot esti kivilágításban, csodálatos.
Másnap délelőtt fel is kerestük, hogy megnézzük az állandó kiállítást, kiállításokat.

Három az egyben jeggyel megnézheted a Silberkammer-t (a császári család étkészletei), a Sisi emlékkiálítást, és a császári lakosztályokat. Fényképezni csak az elsőben szabad. Lenyűgöző készleteket látsz a porcelántól az ezüstön keresztül az aranyozottig, ez utóbbi aranyozott porcelán is lehet.

A Sisi emlékkiállítás sok újat mondott, mutatott be, megcáfolva eddigi hiedelmeket, mondákat. Picit emberközelibb lett ezáltal Erzsébet királyné.
A császári lakosztályok pedig a nevükhöz hűek. Persze itt is elhangzik sok, számomra legalább is eddig ismeretlen információ a magyar nyelvű sétálós idegenvezetős masinából. A termek számozásához kapcsolódik a kiválasztandó szöveg, ez jó és egyszerű, a számozás viszont néha össze-vissza sikeredett, nehezen található meg.

Összességében bő három óra, amennyiben nem futva, hanem nyugodt tempóban akarsz mindent megnézni.


Végezetül láthatsz egy "echte" császárzsemlét, és egy különleges szalvéta hajtogatást, amit - állítólag - csak egy ember ismer mindig, majd ő adja tovább.

További képeim a Wiener-, az Altwiener- és a Maria-Theresien Platz-on lévő Christkindlmarkt-ról, az adventi éjszakai Bécsről és Hofburg-ról a Silberkammer-rel egyetemben. Jó szórakozást kívánok itt és ott is!