Translate

Keresés ebben a blogban

2012. december 7., péntek

Wiener Christkindlmarkt - 2012 - Hofburg Wien - Silberkammer

Hazafiság ide, hazafiság oda, nekem sokkal jobban tetszenek a bécsi adventi vásárok, mint például a budapesti Vörösmarty-téri.
Persze a bécsiek közül sem mindegyik nyerte meg a tetszésemet, most is a Rathausplatz-on található viszi el a pálmát (egy kis képzavarral élve), és a pici, de szintén hangulatos Freyung téren berendezett Altwiener Christkindlmarkt.


Hogy miért?
Sokkal csillogóbbak, sokkal több a karácsonyi hangulathoz kapcsolódó, kapcsolható portéka.

Van azért itt is ismétlődés, de a sok  pavilon miatt ez nem szembeötlő. Az árakról viszont nem beszélnék, nem igazán a mi pénztárcánkhoz szabták őket.


Sok továbbá a vallási témájú dísz, ez érthető is. Kidolgozásuk művészi, szinte kivétel nélkül.

Több installáció teszi még meghittebbé a vásári hangulatot, akár angyal is lehetsz egy angyalszárny előtt lefotózva. Igaz hosszas sorra számíts, mire odajutsz.


Mézeskalácsból van a süteményeken túl számos házikó, ötletet adva egy otthoni elkészítéséhez.

Ha már ennivaló, van bőven választék tartalmasabb ételekből, édes finomságokból, csokival bevont gyümölcsökből, és az elengedhetetlen puncsból, forralt borból.


Kaphatsz sült krumplit szeletelve, egészben, tócsniként (vagy valami hasonlóként). Ez utóbbi igen ízlett, ajánlom mindenkinek. A nevét nem tudom, de ha tallér alakú reszelt krumplit látsz sülve, bátran vedd meg.
Nem ajánlom a lángos címen hirdetett valamit. Az biztos, hogy olajban sütik, de ez inkább emlékeztet egy pitára, mint a mi jó igazi lángosunkra. Árulják natúr, de debrecenit is betekernek vele. Igen, Bécsben debrecenit árulnak számtalan helyen!

Ha belefáradtál a vásári forgatagba, unod már a tömeget, nézd meg a Hofburg-ot esti kivilágításban, csodálatos.
Másnap délelőtt fel is kerestük, hogy megnézzük az állandó kiállítást, kiállításokat.

Három az egyben jeggyel megnézheted a Silberkammer-t (a császári család étkészletei), a Sisi emlékkiálítást, és a császári lakosztályokat. Fényképezni csak az elsőben szabad. Lenyűgöző készleteket látsz a porcelántól az ezüstön keresztül az aranyozottig, ez utóbbi aranyozott porcelán is lehet.

A Sisi emlékkiállítás sok újat mondott, mutatott be, megcáfolva eddigi hiedelmeket, mondákat. Picit emberközelibb lett ezáltal Erzsébet királyné.
A császári lakosztályok pedig a nevükhöz hűek. Persze itt is elhangzik sok, számomra legalább is eddig ismeretlen információ a magyar nyelvű sétálós idegenvezetős masinából. A termek számozásához kapcsolódik a kiválasztandó szöveg, ez jó és egyszerű, a számozás viszont néha össze-vissza sikeredett, nehezen található meg.

Összességében bő három óra, amennyiben nem futva, hanem nyugodt tempóban akarsz mindent megnézni.


Végezetül láthatsz egy "echte" császárzsemlét, és egy különleges szalvéta hajtogatást, amit - állítólag - csak egy ember ismer mindig, majd ő adja tovább.

További képeim a Wiener-, az Altwiener- és a Maria-Theresien Platz-on lévő Christkindlmarkt-ról, az adventi éjszakai Bécsről és Hofburg-ról a Silberkammer-rel egyetemben. Jó szórakozást kívánok itt és ott is!

2012. november 20., kedd

Adventi vásár 2012 - Budapest, Vörösmarty tér


Miért is írok erről az egyébként is kellő propagandát kapó adventi vásárról?
Egyrészt mer tetszett, másrészt mer nagyon jó irányba fejlődik. Ez a jó irány pedig az igazi kézműves termékek széles választéka. Bóvlival, giccsesnek mondható portékákkal (bár ez utóbbi elég szubjektív) nem nagyon találkoztam.

Amit egyedül hiányoltam, az a karácsonyhoz kapcsolódó csillogó-villogó díszek, a karácsonyi hangulathoz tartozó mütyürök. Ezekből is akadt néhány, de nekem nem elég.


Mint írtam, a kézművesség a jellemző, bár néhány helyen tetten érhető a gépi munka. Nos nem kiabálnak, de szakértő szem nélkül is észrevehetők.

Bizonyos tárgyaknál akár elfogadható is lenne, de azért hímzésnél, főleg, ha kézinek titulálják, nem illene a valódiak közé keverni.

Nagyon megfogott még a számtalan fajta étket kínáló helyek igényes kialakítása, sokszínűsége, nem is beszélve az illatok kavalkádjáról.
Természetes a puncs (akár alkoholmentesen), forralt bor (ez csak alkoholosan), forró tea, el is kel a hideg időben.
Van kürtős kalács, rétes, bejgli, ízesített puliszka, leves cipóban, agyag edényben főtt egytálétel, húsfélék párolt káposztával...... nem is tudom felsorolni, meg kell kóstolni mindet, ha bírod gyomorral, és van elég időd rá.


Sok minden tetszett, azokat le is fotóztam, de ami visszatartott a vásárlástól az a kissé magasra szabott ár. Jó pár dolognál nem tudom megítélni azok értékét, de aminél van viszonyítási alapom, azoknál szembeötlő a vastagon fogó ceruza. Kár érte. Nem tudom, mennyi lehet a  pavilonok bérleti díja, biztosan magas (ha igen, ez is rossz döntés), de a szerényebb haszonkulcs azon túl, hogy jóval több eladott termék több hasznot is hozhat, a későbbi reklám hatása pedig az egész évre kihathat.

Ezeket is figyelembe véve az idén éreztem magam a legjobban a Vörösmarty téren rendezett adventi vásáron az igényessége, a hangulata miatt. Javaslom, keresd fel te is!


2012. november 6., kedd

Sziget Csárda - Tiszaújváros


A 35-ös főúton Tiszaújvárosból Polgár felé haladva, a Tisza-hídon éppen átérve egyből jobbra fordulsz és máris ott vagy a Sziget Csárdánál.

Miért is keresd fel ezt a helyet?






Nem is első sorban a berendezése és a hangulata miatt, bár az is megkapó. Ízlés kérdése, kinek mi tetszik. Van itt hal- és vadtrófea, csikós, gulasch, ostor, lopótök nyersen, színezve, vaskályha, és még sorolhatnám reggeltől estig. Egy kicsit zavaró a műanyag alátétek sokszínűsége, ezek egyáltalán nem passzolnak ide.



Amik kötelezővé teszik e csárda felkeresését, azok a halétkek. Sorjában a harcsa tepertő, a harcsa halászlé és az egyben sült kecsege.
Egyik finomabb, mint a másik. 




Több éves tapasztalatom, hogy a minőség nem változik, mindig kimagasló.
Nem szaporítom a szót, hiszen a személyes tapasztalat biztosan meg fog győzni Téged is.


2012. szeptember 30., vasárnap

Cegléd

Mivel Cegléden a látnivalók döntő része két közeli térre tevődik, így csupán egy órányi ráérő időt is érdemes itt eltöltened.
A két tér a Kossuth (ahol a Dózsa) és a Szabadság (ahol a Kossuth szobor található). Úgy száz méterre vannak egymástól, igaz számtalan megtekinteni valóval.
Ezeken túl persze vannak kis terecskék, út közbeni mutatós épületek, szökőkutak, emlékművek, szobrok, nem is beszélve a Kossuth múzeumról, csak a szabad időd mértékétől függ, mi mindent keresel fel.

Kezdjük a Kossuth térrel.

A tér közepén magasodik a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére szentelt klasszicista templom, előtte a Szentháromság-szoborral.
A templom mögött bújik meg Dózsa György emlékműve. Természetesen érdemes körbe járni a teret, így megleled e szobrot. Az egyik oldalon paloták, a másik oldalon pedig a XVIII. századi Katolikus Óplébánia és a Bíróság eklektikus stílusú épülete vár téged.  A templommal szemben pedig a Városháza épületegyüttese zárja a teret.



A Bíróság és a Plébánia közötti kis utcácska végén találod a piciny Eötvös teret a városalapítók szoboregyüttesével, a 650 éves múlt tiszteletére. Ebben a piciny kis közben pár műemléki ház is van, szemléltetve a múlt hangulatát.


A Szabadság tér felé haladva megtalálod azt az emléktáblát, ami Kossuth Lajos 1848. szeptember 24.-i toborzó beszédének helyét jelzi, amire a nép válasza a közismert nóta szövege volt: "Kossuth Lajos azt üzente...."

A Szabadság téren meg is találod az 1902-ben emelt Kossuth szobrot az Evangélikus Templommal, mint kiváló háttérrel.



Jobbra tőlük magasodik a lombok felé az 1870-ben,  klasszicista stílusban épült Református Nagytemplom. Lenyűgöző az épület, a tornyai, a díszítések. Bejutni sajnos nem sikerült, erre utaló tájékoztatót sem láttam, vagy nagyon eldugták. Kár. Gondolom ez az alkotás nem csupán az egyház, hanem mindannyiunk kincse ..... lenne.
A kertjében, tőle balra található az a pozsonyi Zöldfa vendégfogadót díszítő erkély(maradvány), ahonnan Kossuth kihirdette a jobbágyfelszabadítást.
A kertben, illetve a templom körül sétálva találsz még pár emlékművet, különböző szemszögből megcsodálhatod a tető díszeit, előtte pedig a míves kovácsolt vas kerítést.

A teret körbe sétálva szép épületeket, díszes rácsokat, erkélyeket, ablakokat, felfelé tekintve (azt mindig érdemes) szép tetődíszeket láthatsz.
A tértől két saroknyira a Rákóczi úton, úgy 200 méternyire a Múzeum utcában keresd fel a Kossuth Múzeumot. Állandó kiállítása Kossuth életét bemutató dokumentum gyűjtemény és Patkós Irma kiváló ceglédi színésznő hagyatéka.


Tovább menve a Rákóczi úton újabb szép épületeket, kis terecskét, szökőkutat, a rendőrség épületének falán egy Sárkányölő Szent György domborművet, a ceglédi Kossuth gimnáziumot, a Gubody kertet, majd legvégül a vasútállomást találod meg. Részemről ennyit sikerült felfedeznem pár óra alatt.
Gondolom több idővel még több maradandó élmény is jár e szépséges városban.


2012. szeptember 29., szombat

Aquarell Hotel Ceglédbercel

Cegléd mellett, Ceglédbercelen van egy nagyon kellemes szálloda, a Hotel Aquarell.

Nem túl messze van Ceglédtől, úgy 7 kilométerre, de azért csak autóval érdemes nekivágni. A hotel mellett van a városi gyógy- és strandfürdő. Ennyivel ennyi. Túl nagy sétalehetőség nézelődni valóval nincs, de ez az egyetlen hátránya a szállodának, egyébként kiváló.

Ugyanis belül mindent megtalálsz ami a pihenéshez kell. Nagyon mutatós, igényes, ízléses a belső kialakítása.
Sok a beépített fa, ami kellemes a szemnek, szépek a világító testek, a folyosókat számtalan aquarell díszíti, híven a nevéhez.
A személyzet szívélyes a fogadástól kezdve a fürdőig, az étteremig.
A pótkulcs ingyenes, a szobai internet eléréséhez (ami gyorsaságával megfogott) kapsz kábelt, és még sorolhatnám.

A földszinti fürdő részlegben van kellemesen langyos vízzel úszó, pancsoló medence (ahol reggelente babaúszás oktatás vidítja fel az üvegen kíváncsiskodókat), van jacuzzi elég férőhellyel, és egy kisebb, de elégséges méretű gyógyvizes medence.

A szobák tágasak, a fürdő elég nagy, szépen kialakított. Többnyire erkély is tartozik a szálláshelyhez, ahová kiülhetsz pihenni (mert ez nem túl nagy). A félpanzió bőséges, svédasztalos, elégséges választékkal, finom ízekkel. A személyzet itt is készséges.

Amennyiben ez nem elégít ki, pár perc alatt már Cegléden is lehetsz, ahol van sok szép látnivaló, számtalan Kossuth hivatkozással, kapcsolattal.

Szóval gyere ide (is), pihend ki magad, sikerülni fog!

2012. szeptember 20., csütörtök

Nemzeti Sírkert

A Nemzeti, vagy más néven, talán ismertebb nevén a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet már régóta meg szerettem volna nézni.
Adódott is az alkalom a Kulturális Örökség Napján, hiszen ekkor szakavatott idegenvezetővel lehetett bejárni e hatalmas területet. Ez biztosította is azt, hogy legalább a későbbiekben, amire biztosan sor fog kerülni, saját magam is eligazodjak, felkereshessem azok sírját, akikre már nem jutott elég idő.

Mivel eme nevezetes napon, napokon, kis vonattal vittek minket körbe, így nem tudom megítélni, hogy gyalogosan mennyi időt venne igénybe a mi jó egy órás felfedező túránk. A másik, amit nem tudok, hogy a mauzóleumokba be lehet-e menni egyébként. Jelezték akkor a gyalogos túrák lehetőségét 10 fő felett, előzetes egyeztetés alapján, de a telefonszámot nem írtam fel. Minden esetre a temető weboldalán biztosan található olyan elérhetőség, amin keresztül ezt meg lehet szervezni.

Most nézzük, mit ajánlok megnézni e fura túrán. Semmiféleképpen ne hagyd ki a Kossuth mauzóleumot.

Maga az épület is lenyűgöző, a belső kialakítása, a mozaikok, a festés, az ónix koporsó, méltó emlékhely. Felmenve az építmény kilátó részébe szép áttekintést kapsz a környékről.


A másik kiemelkedő mauzóleum Deáké. Ez is impozáns, külsőleg nem olyan "hivalkodó", a szarkofág is kimondottan szerény, csupán a belső díszítés veszi fel a versenyt az előbbivel.

A harmadik, Gróf Batthyány Lajosé még egyszerűbb, oda nem is mentünk be, ha be lehet menni egyáltalán.




Persze mindegyik környékén még számtalan neves ember nyughelyét megtalálhatod, mint ahogyan a temető szinte minden szegletében. Tényleg csak felsorolás szerűen: Ady, Léda, Károlyi Mihály, Vörösmarty Mihály, Erkel Ferencz, Antall József, Arany János, Lotz Károly, Jókai Mór, és még sokan mások.

Vannak olyan parcellák, ahová valamilyen elv szerint temetkeztek. Ilyenek a művész parcellák, az '56-os hősök, a '48-asok is egy helyütt vannak, de ilyen a munkásmozgalmi panteon, aminek a közelében Kádár János és felesége síremlékét is megtalálod.

Pár műemlék a háborús hősöknek, a mártíroknak szól, sok-sok ember emlékezetére.

Az 1849. évi megnyitásából adódóan vannak e korból származó keresztek, sírboltok, ezeket szintén meg lehet tekinteni.

A két árkádsor már a XX. századból származik. Itt és a közelében szintén érdemes nézelődni.


Engedtessék meg egy személyes kötődés megemlítése, még pedig Zwack Péterhez. Sírja ugyanúgy egyszerű de egyben fenséges, mint Ő maga volt. Az összes díszítés a síron két fiatal nyírfa lehajló ágakkal. Nyugodjék békében!

A többi képeimet itt találod a sírkerti túrámról.