Translate

Keresés ebben a blogban

2015. június 1., hétfő

Bányamúzeum - Salgótarján

Egy olyan látványossággal szeretnélek benneteket megismertetni, amit nem kísér kellő figyelem, főleg mióta Salgótarján háttérbe szorult.
Még jobban félreesik ez a város, mint amit a térképen elfoglalt helye meghatározna. Ez a Bányamúzeum, ami alig pár száz méterre található Salgótarján központjától.

A múzeumi épület mellet jó pár régi vágású bányavonat, szerelvény, csille látható, körbe járható.
Persze a legújabb kor gyermeke is tiszteletét teszi, de kissé félrehúzódva a rangidős társaságtól.




A múzeumi részben a bányászat történetét mutatják be, a hozzá kapcsolódó relikviákat találod meg.
Eszközök, felszerelések, ruhák, fényképek, tárlók, makettek ismertetnek meg a bányászattal, Nógrád megye bányászatával.
Megismerheted a különböző díszegyenruhákat, sőt még egy autentikus bányamesteri irodát, a hozzá tartozó tárgyalóval, könyvekkel.





De a lényeg a bánya, pontosabban a lejtakna. Itt, azaz ott nem egy függőleges aknán keresztül ereszkedtek le a bányászok a vájatba, hanem egy meredek, ácsolattal megerősített alagútfélén közelítették meg a kitermelendő szénréteget.



Bemutatják a különböző korok szénbányászati technológiáját, a
gépezeteket, a kiszolgáló egységeket. Minden mozog, zörög, kattog, esetenként sivít, így a port és a hőséget kivéve átélheted, milyen körülmények között termelték ki a vájárok az értékes, itt pedig különösen jó minőségű barnakőszenet.


Gábor - a földalatti világban az idegenvezetőd - teljes átéléssel, nagy szakértelemmel mesél a bányáról, a bányászatról, lelkesedése magával ragadó. Mindezt kellő humorérzékkel fűszerezve adja elő, így az esetleg félősebb fajta is feloldódik. A gyermekeknek külön "repertoárja" van, személyre, társaságra szabva. Innen is köszönet a közel egy órás feledhetetlen élményért!

Kifelé jövet már egy meredekebb, korszerűbb ácsolattal védet vájaton kell felkapaszkodnod, de itt már láthatod az alagút végét, kiérve pedig boldogan köszöntheted a haranglábat. Nincs más hátra, mint a bányászok köszöntésével invitáljalak a látogatásra:

Jó szerencsét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése