Translate

Keresés ebben a blogban

2015. július 5., vasárnap

Szlovénia - csillagtúra - várak/2

Még két vár bemutatása maradt el az első, terjedelmesre sikeredett bejegyzésből.

Kezdem a Škofja Loka városkában találhatóval, ami tulajdonképpen érseki palota, de előtte keveset a városról is beszélek.

A középkori hangulat az épületekben, az utcácskákban visszaköszön mindenfelé, mert szerencsénkre jelentőségét egy ideje elveszítette, így megúszta a későbbi korok óhatatlan átalakításait. Érdekesség, hogy a főtérnek titulált Mestni trg tulajdonképpen egy szélesebb út, igazi tér csak a templomok előtt található.

A város felé magasodik a vár, a püspöki - egyes helyeken érsekinek titulált - palota kívülről mutatós, a belső tere már kevésbé látványos. Ez esetben nem is ez adja a jelentőségét, hanem a benne található múzeum.

Több részleggel rendelkezik, van benne archeológiai, etnológiai, természeti, és más egyéb kiállítás.


Egy részében a második világháború emlékei láthatók, kezdve a fegyverektől, a plakátokon, ruházatokon keresztül a korra jellemző relikviákig.

Nagyon tetszett a vidék kézművességét, a hozzájuk kapcsolódó eszközöket bemutató gyűjtemény. Arról nem is tudtam, hogy a csipkeverés errefelé milyen ismert volt, sikereket ért el.A vár ablakaiból jó kilátás nyílik a környékre, megcsodálhatod a környező hegyeket, felülről letekinthetsz a szépen karbantartott városkára.

Feltétlenül sétálj el Közép-Európa legrégibb hídjáig, a Selška Sora folyón átívelő Kapucinus hídig, szép látvány a partot szegélyező házakkal különösen szép.
Utoljára, de nem utolsó sorban Predjama vára következik, amit egy barlangrendszer egyik tágas bejárata elé építettek. 
Legismertebb tulajdonosa az Erazmus nevű lovag volt, Mátyás királyunk kortársa, igazából rablóvárnak használta. A mögötte húzódó, számtalan kijárattal rendelkező barlangrendszerből adódóan bevehetetlen volt, csupán a "szokás szerinti" árulással lehetett urát halálba küldeni.
Túl sok korabeli berendezés nem látható, egy-két életkép szemlélteti az akkori életet, de a zegzugos belső kialakítás, a számtalan helyiség, néhol a kapcsolódó barlang elég felfedezni valót nyújt, nem fogsz unatkozni.Ezzel a várak bemutatásának végére értem, most majd következnek a barlangok, hegyek, vízesések, szurdokok.

Előzmény: Szlovénia - csillagtúra - várak/1