Translate

Keresés ebben a blogban

2016. szeptember 16., péntek

Gorsium - Herculia (Tác)

Az M7-es autópálya 70. kilométerénél letérve Tác felé pár perc alatt elérhetjük a Gorsium Régészeti Parkot, ahol viszonylag nagy területen megtalálhatjuk az impozáns római kori romokat, egy valaha virágzó város maradványait.

Az eredetileg Gorsium névre keresztelt, majd később több
rombolás, pusztítás után újjáépített, most már Herculia néven szereplő város tartományi közigazgatási, majd vallási székhely volt a Krisztus utáni I.-IV. században.


A park főépületéből kilépve szemben található egy árnyas út, a kezdeténél pedig a város romjait feltüntető információs tábla, ami alapján megszervezheted a kirándulásodat.
Igazából túl nagy tervezésre nincs szükség, mert az úton végig haladva a valamikori főutcához jutsz. Az út szélén sorakozó oszlopok, jobbra és balra található épület maradványok sejtetik a valamikori nagyságot.

A főúton végig haladva egy újabb épületegyüttes után a főtérhez, a fórumhoz érsz, ahol a díszes rekonstruált díszkutaknál megtekintheted a
kornak megfelelő, vaskos vízvezetékek maradványait is.

A többnyire derékmagasságig rekonstruált falaknál jól látható módon, egy pár centis vöröses választóvonallal jelzik, hogy meddig tart az eredetileg fellelt maradvány, és honnan kezdődik az utólag feléje emelt rész. A közelmúlt nagyszabású rekonstrukciós munkája így sokkal szemléletesebbé teszi az építmények alakját, az egyes épületrészeket.

Út közben, egy üvegfalú épületben igen szépen rekonstruált padló, fal és mennyezet részt tekinthetsz meg. Az apró darabokból igen szépen, mutatósan állították helyre a festményeket, ezek alapján elképzelheted a valamikori pompás épületet.

Kicsit távolabb van egy szintén üveggel borított épület, pince, ami egyrészt
előadásokra szolgál, másrészt a pincében időnként a római konyhába betekintést nyújtó bemutatókat tartanak.
Az addigi utunk során az árgus szemekkel vigyázó, időnként instrukciókat adó, a tiltott területekre való belépésre figyelmeztető felvigyázó néni közölte, hogy ebbe az épületbe ne menjünk be, mert ott épp egy csoport van.

Óriási szerencsénk volt, mert mire odaértünk, a csoport épp végzett. Így megcéloztuk a pincét, de a bemutató anyagokat csomagoló hölgyek megállítottak minket, és külön előadást tartottak a rómaiak fűszereiről, az általuk használt magvakról, különleges sűrítményeikről és olajos kivonataikról, természetesen a megmaradt kóstolókból is jutott mindannyiunknak.

A következő célpont egy hatalmas, teljesen újjáépített városvédő fal, nem tévesztheted el.

Előtte a kor társasjátékait bemutató részt találd, némelyik ismert volt számunkra is, mint a malom, de volt ismeretlen is.
Felkaptatva a tetejére jól rálátsz az eddig bejárt területre. A fal tövében a valamikori amfiteátrum látható.


Ezután a kor fűszernövényeit bemutató kerthez érsz, ahol élőben láthatod, megszagolhatod a rómaiak által használt növényeket.



Majd az út végén a még csak részben feltárt temetőt láthatod, elég nagy távolságból, de így is jól kivehetők a sírok, a temető mérete.

Amennyibe tempósan "teljesíted a távot", úgy egy órát, ha időnként megállsz, szemlélődsz, akkor legalább két órát szánj erre a csodálatos túrára. Meglátod, megéri!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése