Translate

Keresés ebben a blogban

2017. május 21., vasárnap

Múzeumok Majálisa - 2017 - Nemzeti Múzeum kertje

Az idén a Múzeumok Majálisát a "múzeumok és kertek" szlogen jegyében rendezték meg.

Ez már a múzeumkertbe érkezéskor szembeötlő, de a kiállítók többsége is törekedett, hogy a természettel való szorosabb kapcsolatott mutassa be, illetve törekedtek annak újragondolására.
Ilyen volt a növények és illatok párosítása, fűszerek felismerése, helyi kis kertek kialakítása.Számos mesterséget közelebbről megismerhettél, néhánynak a fogásait is elsajátíthattad. Így lehetőség volt tojásfestésre, az ólomöntés fázisait leshetted el a házi ólomöntő műhely kialakításához ötleteket lopva. Hogy olmot honnan szerzel, az jó kérdés.
Séta közben találkozhattál Süsüvel (akár egy közös fotó is készülhetett),  korhű ruhába öltözött emberekkel (akik szívesen pózoltak egy felvétel erejéig), vitézekkel (akik szívesen elmagyarázták a múlt idő fegyvereinek a működését), zenészekkel, vagy akár egy élő bagollyal, aki csendben tűrte a látogatók sűrű érdeklődését.
Persze óvatosan, nagy odafigyeléssel kézbe is vehetted a másolatokat, megtapasztalva, nem volt olyan könnyű mesterség a kardforgatás, hiszen még tartani is elég.

Főleg a gyermekeknek, de még a felnőtteknek is nagy élmény egy régi vagy új járgány körbejárása, megszemlélése, megtapogatása, a szakavatott vezető magyarázata.
Megismerheted különböző szerkezetek működési elvét modellek segítségével, működtetésével. Ezeket sem csak a gyermekek élvezték.

Ha már ott vagy a múzeum tőszomszédságában, érdemes bekukkantanod. Vagy egy vezetett túrán veszel részt, vagy csak úgy nézelődsz. Ilyenkor az állandó és az időszakos kiállítás is ingyenes, csupán fotózáshoz kell fotójegyet venned ötszázért, ami nem vészes, viszont árgus szemekkel figyelik, hogy jogosan fotózol-e.
A nagyobb táskákat le kell adnod az algsorban lévő ruhatárba, ez ingyenes. Amennyiben kisebb hátizsákod van, ami bevihető, azt is le kell venned, vagy előre felvenned, nehogy a nagy nézelődésben lesodorj valamilyen kiállítási tárgyat. Ezt is szigoúran veszik, figyelik.Jelenleg a reformáció 500 éve ihlette "Ige-Idők" nevezetű kiállításra volt tárlatvezetés egy kurátor kimerítő magyarázatával. Nem csak, illetve nem főképp a kiállított tárgyakhoz kapcsolódott a mondandója, hanem a történelmi hátteret mutatta be, beillesztve a történéseket az akkori időbe, ecsetelve hatását napjainkra.

Még egy meglepetés is volt, fantáziadús ruhaköltemyéket csodálhattál meg. Csak nézni és nem tapogatmi elv szerint.