Translate

Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 3., vasárnap

Vácrátóti botanikus kert

Amennyiben kikapcsolódásra, nyugalomra, megnyugvásra vágysz, akkor keresd fel a Vácrátóti Arborétumot. Már az odafelé vezető út is kellemes, Budapest felöl feltétlenül.

Augusztus vége felé a nyári növények már többnyire elvirágoztak, a kert őszi képe még nem alakult ki, de már a bejáratnál is csodálatos növényekkel találkozhatsz. Egy kiadós séta után kellőképpen lelassulsz, felüdülve folytathatod az utad.



Az egykori kastélykertbe belépve szépen felújított - gondolom - egykori kiszolgáló épület fogad, errefelé találod a mosdót, és a Berkenyeházat.

Ez utóbbi funkciójáról szóljon a kert hivatalos ismertetése:
"(A Berkenyeház) Egyrészt szól a biológiai sokféleség szerepéről életünkben, rávilágít megőrzésének jelentőségére, másrészt bemutatja, hogyan kapcsolódnak az ökológiai kutatások a globális környezeti krízis elemeihez és milyen tudományos eredmények születnek. A kiállítás bevezeti a látogatót a botanikus kertekben folyó munka rejtelmeibe."

A séta során szépen kialakított erdei utakon bóklászhatsz, dombocskákat mászhatsz meg, a tavacskák partján megpihenhetsz. Út közben megcsodálhatod a mesebeli malmot is.

A fákon és cserjéken túl tematikus bemutatókkal is találkozhatsz, így növényrendszertani, évelő és sziklakerti, valamint üvegházi gyűjteménnyel. Ez utóbbi - hétfő lévén - zárva volt, mert ekkor gondozzák, permetezik az ottani növényeket, hogy mindig teljes pompájukban csodálhasd meg őket.

Szóval összességében nagyon szép, láthatóan gondozott a kert a hozzáértő kezek alapos munkája mindenfelé látszik. Ottjártunkkor is mindenfelé szorgoskodtak, felmértek, kivettek, ültettek, igazítottak, jó volt látni, hogy biztosított e csodálatos hely jövője.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése