Translate

Keresés ebben a blogban

2018. március 24., szombat

Esterházy-kastély (Pápa)

Pápa - varázslatos belvárosa, műemlékei ellenére - mintha vesztett volna fényéből. Sajnos. Jó pár étterem zárva, a valamikori kiváló kávézónak hűlt helye.
Remélem ez nem lesz sokáig így.

A csodálatosan felújított Esterházy-kastély mindesetre reményt táplál. Nem csupán a kastély, hanem az egyik szegletében "megbújó" étterem, a Quinquin is.
Most először bővebben a kastélyról, arról a tárlatvezetésről, amit eddig máshol még nem láttam (ez nem jelenti azt, hogy nincs is), és nagyon élvezetes volt.A barokk ruhába beöltözött tárlatvezető először Pápa történetével ismertet meg egy rövidke, ennek ellenére informatív filmen keresztül.


Ezután felkeresitek a gyönyörű kápolnát, ami a szokással szemben itt az emeleten található. Csodálatos minden szeglete, díszessége ellenére egyszerüséget tükröz, ez még inkább növeli a látványosságot.
Majd következnek a főúri lakosztály díszes szobái, termei.


Természetesen a ház asszonya, az Úrnő fogad személyesen, majd a ház Urával együt kalauzol teremről teremre. Közben élőképekkel, előadásokkal bevezetve - ha csak egy pillanatra is - a valamikori nyüzsgő életbe.


A szereplők a kor nyelvezetén szólnak hozzád, ezzel is erősítve az érzetet, hogy visszacsöppentél a régmúltba. Kellemes a hatás.
Természetesen közben bőven van idő megcsodálni a falak kárpitját, a stukkókat, a tükröket, a faberakásokat, a bútorokat, és mindazt, ami a hangulat megteremtéséhez elengedhetetlen.

Amennyiben még tovább szeretnéd fokozni az élvezeteket, keresd fel a kastély éttermét. Nekünk ez is maradandó élménnyé vált.

Gondolom tél lévén a látogatók száma nem túl nagy, így ehhez igazodva az étlap választéka sem túl gazdag, de mindenki találhat magának valót.


Amit - személyes tapasztalat alaján - feltétlenül javasolhatok, az a szűzérmék puliszkával, és a császármorzsa. Többszöri bécsi élmény alapján bátran állíthatom, ez minden tekintetben eléri, hacsak nem túlszárnyalja a császári városét.

Könnyen eldöntheted, keresd fel Pápát, látogasd meg az Esterházy-kastélyt, és étkezz a Quinquin étteremben!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése