Translate

Keresés ebben a blogban

2018. május 1., kedd

Kamalduli Remeteség - Majk

Van egy hely, ami eredetileg az elmélyülés helye volt, némaságot fogadó szerzetesek népesítették be, de immáron 250 éve nem tölti be ezt a szerepét.

Ha felkeresed manapság, most is átérezheted mindazt, amit a hajdani lakói érezhettek, élhettek át nap mint nap. Ez a hely Majkon a Kamalduli Remeteség, illetve  az Esterházy kastélyként funkcionáló épületszárnyak.



Eredetileg a remetéknek 20 cellalakást terveztek, de mind nem valósult meg támogatók hiányában, de 17 elkészült, és nagyon szép állapotban várja a látogatókat. A hajdanán támogatókat, illetve az egyes lakhelyek fenntartásához hozzájárulókat a lakások homlokzatára felhelyezett családi címerrel "jutalmazták".

A remeték életének irányításában jelentős szerepet ellátó templomnak sajnos már csak a tornya maradt meg, de így is impozáns.


A cellalakások végtelenül egyszerüek, nem túl nagyok, de egy, a világtól elvonult embernek megfelelő helyet biztosítottak a minennapi élethez. A legnagyobb helyiség, a hálószoba az étkezést, az alvást, az elmélyülést szolgálta ki, a másik, a dolgozószoba annak a tevékenységnek adott helyet, amit a remete végzett (gyertyaöntés, famunkák, fűszernövények feldolgozása, és még számtalan), volt egy kis élelem tárolására szolgáló kamra, és az imádkozás helyéül szolgáló kápolna, ami meglepő módon igen díszesre sikeredett.






Minden lakáshoz tartozott egy kis kertecske, amit főleg fűszernövényekkel ültettek be. Itt töltötte a remete azt a szabadidőt, ami a napi nyolc órai imádkozás és a rá hárult munka után még maradt.







A cellalakásoktól elválasztva, egy nagyobb udvart körül ölelve található az eredetileg a remetéket kiszolgáló személyzetnek, a közös helyiségeknek, a konyhának, könyvtárnak, gyógyszertárnak, betegszobának, gazdasági helyiségeknek, vendégszobáknak, a prior, a vezető, illetve a nem magányban élő testvéreknek helyt adó épület, amit a remeték távozása után a posztómanufaktúra átmeneti ideje után az Esterházyak vadászkastélyként használtak.





Persze itt van még a remeték közös étkezéseinek, imáinak helyt adó refektórium, csodálatos díszítéssel.


A valamikori kastély helyiségeiből csupán néhányat rendeztek be felvillantva az akkori élettér berendezési tárgyait, azt a miliőt, amiben a tulajdonosok és vendégeik élhettek.

Keresd fel ezt a sok mindent megélt szent és egyben profán helyet tested, lelked felüdülése gyanánt!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése