2018. július 9., hétfő

Gyopárosfürdői emlék

Leánykori nevén Gyopárosfürdő, manapság Orosháza-Gyopárosfürdő vetekszik bármelyik híres-nevezetes fürdőhellyel, csak az ismertsége nem akkora.
Még nagyon szerény, túlságosan is.

A picurka település egyetlen nevezetessége a tórendszer (ugyanis három is van), valamint a mellé települt termálvizes fürdő. A fürdő területén a nyitott és zárt termálvizes medencéken túl még kinti és benti élménymedencék, gyermekeknek különböző mélységű pancsolók, és egy 50 méteres, 2,1 méter mély, valóban úszóknak készített medence található.



A zöldterület hatalmas, sok fás, árnyas rész is található, így biztosan le tudod pakolni a cuccaidat. A zárt terekben napozóágyak, székek állnak a rendelkezésedre, így ott sem gond az elhelyezésük.


Nagyon figyelnek a parkokra, mert már korán reggel nyüzsögnek az alkalmazottak, nyírják, takarítják a füves részeket, öntözik a virágokat, távolítják el az elszáradt növényeket, seprik a járdákat. Mivel elégséges szemetes áll rendelkezésre, és nap közben is folyik a takarítás, így mindig tisztaságot találsz mindenfelé.

A tó azon túl hogy szép keretet ad a strandnak, sajnos fürdésre nem alkalmas az erőteljes eliszapodása miatt, pedig nagy élmény lenne, ha az úszási lehetőség kibővülne  - az amúgy 1,1-1,2 méter mély - tóban való fürdéssel.

Csónakázni viszont lehet rajta, és időnként teret ad a modellezőknek is, versenyek keretén belül.

A fedett termálvizes medence is megfelelően nagy ahhoz, hogy rossz idő esetén elegendő helyet adjon az áztatni vágyóknak. Plusz még az ennek helyt adó épületegyüttesben található egy sószoba, és itt veheted igénybe a pedikürt, vagy a masszázst. Amennyiben orvosi beutalóval jöttél, akkor a kezelésekre is itt kerül sor.

Itt és a strand területén is látható a  Gyopárosfürdő, de talán még Orosháza szimbólumává is vált víztorony.

Természetesen már régen használaton kívül helyezték, de mint kilátó, továbbra is funkcionál. Felmenni a kilátóba viszont nem egyszerű.

No nem a 90 lépcsőfok megmászására gondoltam, hanem a bejutás lehetőségének megteremtésére. A főbejáratnál kell megvenni a személyenként 300 forintos jegyet (ez még nem gond), majd ha a helyszínen van egy biztonsági őr, akkor szerencséd van, már mehettek is (fele-fele arányban van így), ha nincs, akkor elkezdik keresni. Ne gondolj semmi korszerű eszközre, valaki nekiindul, és mepróbálja felkutatni az őrt a hatalmas strandterületen. Néha 5 perc, néha 15, kinek mekkora a szerencséje.

Ezt persze közel sem elrettentésnek szántam - mert ha ott jársz, feltétlenül fel kell menni - hanem miheztartás végett meséltem el.
A másik, ami szerencse kérdése. Voltam olyan őrrel, aki kinyitotta az ajtót, majd magamra hagyott, de volt olyan is, aki részletesen elmagyarázta a tó, a víztorony, a kiállított tárgyak, a fényképek történetét, ízesen ecsetelve a valamikori kimagasló voltát a településnek, fürdőnek.

Fentről a látvány lenyűgöző, a tavak, a strand, a medencék, mind-mind más megvilágításba kerülnek.

Innen is jól látható az a két szálloda, ami közvetlenül a tó mellett van, fedett átjáró köti össze őket a strand zárt részeivel.

Az egyik a Hotel Corvus Aqua Gyopárosfürdő, négycsillagos szálloda, a volt tiszti szállóból alakitották ki a modern, nagyon szépre sikeredett szállodát. Egy éve ott szálltunk meg, nagyon kellemes, de az eleganciának ára is van, jóval drágább, mint a szomszédja.

Mostani kiruccanásunk során a Napsugár Hotelben, ott is a 4. emeleti családi szobában szálltunk meg. Bár a szobák tetőtériek, lift csak a 3. emeletig van, és a fürdőszoba picurka, de ezzel az összes negatívumot fel is soroltam.

Egyáltalán nem volt hőség, az ablakok árnyékolásával kordában lehetett tartani a hőmérsékletet, de ha forróság is lett volna, akkor is a beépített klíma tenné a dolgát, sőt, még fűtésre is alkalmas.

Az apartman egy kisebb szobából (két ágy, nagy beépített szekrény) és egy nappalival egybenyíló hálóból áll. Az ágyak kényelmesek, a tér tágas, a TV jól látható, a kanapé kényelmes. Volt, hogy négy felnőtt és négy gyermek tartózkodott a nappaliban, egyáltalán nem zavarva egymást.

Az étterem mutatós, a reggelik a szokásos hotel svédasztalos kínálatát nyújtják. A vacsora választéka megfelelő, az étkek íze fenséges. Egy alkalommal volt köretként krumplipüré, vetekedett az otthonival. Nálam ez egy étterem mércéje, megütötte a kiváló szintet.

A személyzet szívélyes, szolgálatkész, segítőkész, mindenben a kedvező megoldásra törekednek, le a kalappal előttük!

Szóval ne hagyd ki ezt a csodálatos helyet, a felüdülésed garantált, bármennyi napot is töltesz ott.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése