2018. szeptember 29., szombat

Dera-szurdok - Pilisszentkereszt

A Dera-szurdok kiépített bejárata Csobánka felől közelítve Pilisszentkereszt előtt úgy 1-2 kilométerre található balra, az eleje még aszfaltos út, bár jelzés nincs . A kiépítettség alatt azt értem, hogy viszonylag nagy parkolásra alkalmas terület van (bár csúcsforgalomban hamar megtelik), valamint van egy szabad rész tűzrakó helyekkel, szaladgálásra alkalmas térrel.
Miután sikeresen leparkoltál, vagy éppen a bicajt elhelyezted, máris átmehetsz az első utadba eső hídon és követheted az ösvényt felfelé, a forrás felé. Miután áthaladtál a hídon, menj egyenesen, mert egy dombocskát meg kell kerülnöd, de beérve a fák közé minden világos lesz, merre is tovább.

Innentől minden méterre jut egy felfedezésre váró kő, farönk, megcsodálandó növény, alakzat, megmászandó patakmeder, és még sorolhatnám napestig. Erről nem lehet, pontosabban én nem tudok eléggé érzékletesen írni, ezt látni, tapasztalni kell.





Most az elején szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a túra alkalmas pár éves gyermekeknek is (maximum hamarébb kerülnek ölbe, vagy esetleg visszafordulsz), de találkoztunk pár hónapos csecsemőt háton cipelőkkel is, szóval a túra kortalan. A távolság időben a következő pihenőig jó egy óra (a nézelődés miatt), visszafelé ugyanez 21 perc volt. A szintemelkedést észre sem veszed, igaz út közben fel-le kell majd mászkálnod az ösvény nyomvonala miatt.





A kutyusok is láthatóan jól érezték magukat, gondolom a városi illatmintáktól eltérők vonzották őket, bár ez esetben a területjelzés talán nem odavaló tevékenység. Jelzem, nagy tisztaság volt mindenfelé, csupán a szurdok tetején, az újabb pihenőnél telítődtek meg ottjártunkkor a szemetesek (talán több, vagy nagyobb kellene belőlük).


Amennyiben alkalmas az idő a túrázásra az erdőkben, időben indulj neki, mert a mi esetünkben akár a Duna-korzón is lehettünk volna, annyi ember indult neki a szurdoknak. Igaz később a teljesítőképességek különbözősége széthúzta a csapatot, egyáltalán nem volt zavaró a sok ember.


Pici háttéranyagot itt találsz, illetve bővebb információt fellelesz a kirandulastippek.hu , a mozgasvilag.hu és a turautak.com oldalakon. Nekem hasznosak voltak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése