Translate

Keresés ebben a blogban

2018. október 9., kedd

Ócsai pincesor


Egy különleges helyet szeretnék az olvasóval megismertetni, mégpedig az ócsai pincesort.


Megközelítése egyszerű, ha tudod, hol kell letérni a településből kifelé vezető Kiss János útról.



Ez a zuzalékkal fedett út úgy 200 méterrel a vasúti átjáró előtt kanyrodik el jobbra, kapaszkodik fel a dombra.

Közvetlenül a pincék mellett le is tudsz parkolni az út mentén.

Különlegessége a helynek
nem is a pincében rejlik, amik a löszös, agyagos talajba vágott járatok, földdel fedve, kis dombocskákat formázva többnyire, hanem a pincelejáró kialakításában.

A gádor, a hordógurító pincetorok náddal fedett, egy felfordított csónakra emlékeztető építmény, szép, díszes fonattal a tetején.


Több mint 100 ilyet találsz egyrakáson, némelyik különálló, némelyek egy csokorban, van ahol előtte lugas ad árnyat, de vannak a szőlősorok közé beékelődöttek is. Javaslatom szerint késő ősszel keresd fel a vidéket, mert a fák ilyenkor a legszebbek, nem beszélve a szőlőtőkékről, és esetleg még a szüret után megmaradt fürtökből mezgerélhetsz is. Talán ezért nem haragszanak meg a gazdák.

Keresd fel ezt az egyedülálló - merem állítani - nevezetességet, nagy élményben lesz részed!




2018. október 8., hétfő

Szigetszentmiklósi úszóláp

Európa második legnagyobb úszólápját találjuk Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-Duna ágán.
A Rév sor és a Horgász utca találkozásánál egy rövid, névtelen úton a Duna felé haladva találunk egy aprócska tisztást, ami a gépkocsik parkolására szolgál. Jó idő esetén igyekezned kell, mert különben kereshetsz szabad helyet a környékbeli, egyébként elég szűk utcácskákban.

Ha leparkoltál, onnan már az élvezet következik. A parkoló mellett van egy elkerített játszótér a kisebbeknek, vele szemben pár felnőtteknek szóló erősítő alkalmatosság kipróbálására van lehetőség.
Persze a gyerekek kacsát is etethetnek indulás
előtt, vagy megmászhatják a ferde törzsű fűzfákat.

Egy megjegyzés előre kívánkozik, mégpedig a
z ösvény kialakításával kapcsolatban. Mivel több helyen, kisebb-nagyobb híd van, némelyik elég magas, így babakocsival neki se indulj, vagy ha nem bírod a lépcsőket, akkor is jól fontold meg.

Ahogy rátértél a nádassal övezett útra, számtalan csodálnivalóval találkozhatsz. Ősz lévén a madárvilág nem mutatta meg magát a néhány kacsától eltekintve, a rorarok száma is gyér volt, de önmagában a növényzet, a táj, a kilátás is lenyűgöző.


Közben pár táblát elolvasva megismerkedhetsz a sajátos élővilággal.
Ami még érdekes lehet, az a lábdobogás hatására rezgő talaj. Fura és érdekes érzés.






A fent említett parkolóban egy lángosos szolgáltatja az energiát, de az ösvény végén, a tekintélyes hídon áthaladva egy kellemes kávézóban pihenheted ki a túrát, frissülhetsz fel a további felfedezés előtt.

Kellemes felfedező túrát kívánok minden érdeklődőnek!