2018. november 13., kedd

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

Újabb eldugott gyöngyszemre bukkantam rá, persze ki is próbáltam. Ez nem más, mint a Lukács fürdő és a Budai Irgalmasrendi Kórház közé beékelődött Veli Bej fürdő. Annyira eldugott, hogy ha arra sétálsz, akkor sem tűnik fel, megközelítése is csak a kórházon keresztül lehetséges.

Csupán a kórház épületének földszintjén található kávézó mellett van egy pár méteres beugró, az épület és a Hild-udvar között, ahonnan kívülről is látható a fürdő, azaz inkább csak a kupolája.

Osztott időben üzemel, van egy 6-tól 12-ig, valamint délután 15 és 21 óra közötti időszak a fürdésre, illetve más egyéb szolgáltatás igénybevételére.
Gyógyhatású a vize, alkalmas sokféle betegségre, sok mindenben segíthet, de igazából akkor tudod meg, hogy neked használ-e, ha kipróbálod.

A reggeli nyitás után öt perccel érkeztem, és már legalább huszan voltak a medencében. Vasárnap délelőtt, a három órás ott tartózkodásom alatt nagyjából e körül mozgott a fürdőzők száma. Zsufoltságra egybként sem számíthatsz, mert - szerencsére - 80 főben maximálták a bent tartózkodók számát, és ez jó.
Korán még a kórház előtti parkolóban lehet szabad helyet találni, de talán később is leparkolhatsz a nem túl messze található Komjádi uszoda előtt.

Az öltöző közös, kis kabinban tudsz átöltözni, utána egy karórával nyitható, zárható szekrénykébe rakhatod a ruháidat. Ez egy cseppet picinek tűnt, főleg hideg időben, a kabát nem is tudom, hogy férne be, de azért megoldható a cuccaid elhelyezése. Természetesen a zuhanyzók szeparáltak.

Belépve a fürdő részbe egyből a török kori hangulat ejt rabul.
A központi, mondjuk kerek medence négy sarkában (hogy egy kis képzavarral éljek) különböző hőfokú, négy főre szabott medence találhatók, kissé eldugva. Ez a csendesebb része a fürdőnek, mert a központi medencében ülve még ha suttogsz is, a kupola szépen felerősíti a hangokat, így akár pár ember is elég nagy zsivajt tud kelteni, ami azért nem zavaró, ez minden törökfürdő sajátossága.

A központi épületet körbe vevő folyósókon ivókutakat, emléktáblát, az ásatás során fetárt fal- és csővezeték maradványokat láthatsz, számtalan pihenőhely szolgál a lazításra, a meleg víz utáni lehülésre.



További lehetőségek, amiket nem próbáltam ki, a következők: gőzfürdő, masszázs-zuhany jéggéppel, finn és infraszauna, jacuzzi, Kneipp-sétáló. Masszázsra is lehetőség van, de azt sem vettem igénybe.





Vissza kell még ide térni, ki kell próbálni mindent, vagy "csupán" áztatva lazítani egy heti munka után.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése