2019. január 30., szerda

Hazai Bank

A Hazai Bank - gondolom - nem sokat mond, ha kiegészítem azzal, hogy a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület alapította, nem sokat segítettem, viszont ha azt mondom, hogy a Brit Nagykövetségnek adott korábban otthont, akkor biztosan felrémlik az épület.

leghitelesebb leírás  a British Embassy valamikori weboldalán található, sok mindent megtudhatsz elolvasva a bejegyzést.




Kivülről nem sokban különbözik a többi palotától, belépve viszont lenyűgöző impozáns belsővel találkozhatsz. Mivel eleve banknak épült, ezért magán viseli a bank gazdagságát, megbízhatóságát szimbolizáló jegyeket.




Szóban nehezen tudnám leírni, milyen is, kevés ahhoz az én szókincsem, ezért helyettem beszéljenek a képek.






Szerencsére a történelmi hányattatás ellenére megmaradtak az eredeti építészeti elemek, és amikor a nagykövetségnek sikerült 25 éves bérleti szerződést kötnie, akkor nekifogott a teljes restaurálásnak, így most szinte minden eredeti fényében látható.




Mikor még nagykövetségként funkcionált, akkor sem járhattál a belső termekben, a polgároknak egy mellékajtón belépve kellett ügyeiket intézni egy erősen elszeparált helyen. A költözés után, a hasznosításra várva adódott ez a lehetőség a Hosszúlépés szervezésében. Ha kíváncsi vagy rá, saját szemeddel akarsz meggyőződni arról amit meg tudtam mutatni, ne késlekedj, jelentkezz egy épületvezetésre.









A séta során nem csak a bank, az épület rejtelmeit ismered meg, "bepillanthatsz" a követség mindennapjaiba, ha csak az elbeszéléseken, a maradványokon keresztül is.









Sőt - bár már üresen, de - a trezor is feltárul előtted. Még egy, amit e séta során tudtam, meg, miért is mackó a páncélszekrény.


A Wertheim által gyártott biztonsági szekrények konkurenciájaként alapított cég berlini volt, és a cégérébe bele is került Berlin szimbóluma a mackó, ami felkerült az ajtókra is. Innen ered tehát a név.



Szóval ne késlekedj, mert ki tudja mi lesz ezzel a fenséges épülettel, bejuthatsz-e valaha...









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése