2019. február 3., vasárnap

Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum valamint a Kéhli Vendéglő

Óbuda egy szeglete igencsak meglepetést okozhat Neked, kedves olvasó, ha felkeresed.


Ez a viszonylag kis terület az Árpád híd budai hídfője mellett, a híd miatt kissé el is szakítva a nyüzsgő világtól - e miatt a közelmúltat igen jól szemléltetve - az Óbudai Társaskör által elnevezett Krúdy-negyed.


Részemről két kimagasló helyet kerestem fel, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, majd a közelében lévő Kéhli Vendéglőt (de erről majd később).



Kezdem a múzeummal.


Az állandó kiállítása lenyűgöző. Ahogy haladsz sorjában a folyósókon, a termeken, más és más boltot találsz igen szépen, gazdagon berendezve, bábukkal szemlélteve a bolt jellegéhez tartozó elárusítókat, öltözetüket.

Az elsőbe belépve majdnem köszöntem is a bábunak, annyira élethű volt.



A sort egy Közért boltja zárja, már ha valakinek mond ez a név valamit a szupermarketek, plázák előtti világról. Ott még a rendelkezésedre állt a kávédaráló mellett mák- és diódaráló is. Persze sokszor meghibásodva, eltömődve, de állt.



A másik része az állandó kiállításnak a vendéglátás századforduló közeli világát, berendezéseit felvonultató részleg.




A szintén szakszerüen elhelyezett tárgyak a kor hangulatából sokat visszaadnak,bár ezt a világot csak képekről, filmekről ismerhetem, de biztos vagyok benne, hogy olyan volt, ahogy bemutatják.


Vannak még időszaki kiállítások is, ezek nem nyerték meg túlságosan a tetszésemet. Egyedül a "Gellért 100" névvel illetet tárlatokban találtam érdekes installációkat a szálloda múltjából.




Még egy csalódás, a Krúdy emlékszobák. Szerény, igen szerény, nem sok személyes tárggyal, itt van még hová fejlődni...

Ha kinézelődted magad, pár lépésnyire megtalálod a Kéhli
Vendéglőt. Itt megpihenhetsz, finom étkeket ehetsz.

Hosszan sorolhatnám, mi minden fogott meg a vendéglőben, azt hiszem, röviden jellemezve is megérted, sejted a mondanivalóm lényegét. A békeidők hangulata, békebeli pincérekkel a leginkább ide kívánkozó szavak.

Az étlapról az "egyszerübb" pörkölttől kezdve, bezárólag a kacsamell párolt káposztával széles választékát találod azon ételeknek, ami a Krúdi novellákból, regényekből ismerősek. Szerencsére nem követik a főzés és tálalás mai, divatos trendjét. Minden az, és úgy néz ki, ami, és ahogy nevezik.


Ízlésemhez a legközelebb a Dzsentri szoba állt legközelebb, de van még számtalan helyiség, kinek mi tetszik jobban. A személyzet olyan, ahogy egy pincért elképzeltem magamban, figyelmes, segítőkész, udvarias, ha kell, visszavonul, ha kell, tanácsot ad.




Felüdülés volt ellátogatni oda, biztosan visszatérek még, főleg, ha a társaság is számomra kedves. Nem tudok ettől jobb élményt elképzelni.

Rajta, próbáld ki Te is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése