Translate

Keresés ebben a blogban

2019. szeptember 30., hétfő

Catherine's Cottages - Csákberény - Orond szőlőhegy

Csodálatos szállások várnak Csákberény közelében, a Borút mentén az Orond szőlőhegyen átalakított présházakban, a Catherina's Cottages-ben.

Az egymástól kellő távolságra lévő kisebb-nagyobb házacskák biztosítják a nyugalmat. Azért sétálgathatsz a szőlősorok közt, ha virágzik, élvezheted a levendula mezők illatát, ősszel az érő almában és fügében gyönyörködhetsz, akár meg is kostolahtod őket.

A weboldalukon tájékozódhatsz arról, melyik ház milyen, hány fő befogadására alkalmas, minden információt megadnak, hogy a neked kedvező szállást tud lefoglalni.

Amiről viszont írok, amiről volt alkalmam személyes tapasztalatot szerezni, az a "Józsi's Cottage", egy tündéri kis lakhely.

Mikor képeket nézegettem róla, azt hittem, egy picuri kis hely, ami kívülről szemlélve is annak tűnik, de belépve megtapasztalod, hogy nem az.

A Borút mellet található, így onnan is megközelíthető, ott is tudsz parkolni, de a recepció felől, a szőlősorok közt még hangulatosabb az út odáig, fent is van lehetőség az autót lerakni.

Mivel is kezdjem?
Mint írtam, a házak többsége présházból lett átalakítva, így ez is.
A "főbejáraton" belépve (mert van egy másik is) egy kis előtér fogad, ahol picurka íróasztal és egy padocska van.

Tovább haladva a "nappaliban" találod magad, ahol karosszékeket, étkező asztalt székekkel, na és egy csodálatos kandallót találsz. Nagy sajnálatomra ezt nem volt mód kipróbálni, mert szeptember ellenére csodálatos idő volt, de épp e miatt annyira azért nem bántam. A "nem volt mód" azt jelenti, hogy a teljes ház fűtését a kandalló biztosítja, azaz begyújtva igen meleg lesz mindenütt, ami alváshoz nem lett volna túl jó.

A helyiség végében, a valamikori pincében alakították ki a picurka, de mindennel felszerelt konyhát, amiben egy ember azért kényelmesen szorgoskodhat.
Nagyon mutatósak a Csákberényben található keramikus munkái, a tányérok, csészék, bögrék. Tényleg nem volt olyan eszköz, amire szükség lehet és nem találtad meg. Mindenre gondolnak, még annál többre is.

A nappaliból egy viszonylag meredek lépcsőn mehetsz fel a felső szintre, ahol a hálószobát és a fürdőt rendezték be, nem a szokásos, de nagyon megnyerő formában.

A korábban említett másik bejárat a hálóból nyílik a picurka teraszra, ahová a kertből pár lépcsőfokot megmászva szintén eljuthatsz. A csomagokat is itt célszerű a hálóba bejuttatni, a belső lépcsőn eléggé nehézkes lenne.


Most pedig a "tetőtérről", a felső szintről pár szó.
Kényelmes franciaágy, szemben vele ülőalkalmatosság, ahol egy ember el is nyúlhat.
A szoba másik része a fürdő. Egy klasszikus lábas kád az ablak alatt, a másik oldalon szép mintájú kerámia mosdó, hatalmas fésülködő tükör és a csúcs, a dézsából kialakított tusoló. Ebben azért ügyeskedned kell zuhanyozás közben, mert egy rögzített rózsábol jön a víz, ha nem akarod, hogy a hajad is elázzon, fürdősapka szükségeltetik. Azért érdekes, ezt is kipróbáltam.
A wc zárt, így az nem zavarja a szoba nyugalmát.





Vissza a kis teraszhoz.
Ott is le tudsz ülni, gyönyörködhetsz a hegyekben, a tájban, de a házzal szemben kialakítottak egy kis zugot asztallal, székekkel, és itt található a grillező is. Egy reggeli, vagy vacsora elfogyasztása - hangulatvilágítással, mécsessel - romantikus környezetet biztosít.

Van még a ház hátsó frontján, a szőlősorok végében nyugágy, napozóágy, asztalka, itt is kellemesen eltöltheted az időt.

Majd elfeledtem, a ház közelében van a mindenki által használható medence, szépen kialakított környezetben, szintén napozóágyakkal körbevéve.

A recepción mindig a rendelkezésedre áll a kávé, a tea, a limonádé, a hűtőből pedig szintén önkiszolgáló módon egy pohár borra invitál meg a házigazda.

Még egy kihagyhatatlan lehetőség - persze plusz pénzért - reggeli bekészítés, ami két embernek két napra, azaz reggelire bőségesen elég. A környék gazdáitól származik a felvágott válogatás, a friss sajt, vaj, lekvár, a kenyér és a kalács szintén helyi pékség terméke. Narancslé és még aktuális zöldségek, gyümölcsök teszik teljessé a választékot. Ne hagyd ki!


Röviden, minden meseszép, a nyugalom, a csend megfizethetetlen (bár néha egy-egy autó a Borúton elhalad melletted, igazán nem gond).




Nem is tudok mindent leírni, annyi hatás ért ott, ezt meg kell tapasztalni, keresd fel a neked tetsző házikót, látatlanban a többiben sem fogsz csalódni!



2019. augusztus 25., vasárnap

Somoskő és környéke

Van egy csendes kis falucska (jelenleg Salgótarjánjoz tartozik) a Szlovák határ mentén, amit érdemtelenül mellőznek, ez pedig Somoskő. Salgótarjánból a Szlovák határ felé haladva, áthajtva Somoskőújfalun rövidesen eléred a települést egy eléggé meredek szerpentinen felcaplatva.

Kiérve az erdőből szemed elé tárul a fenséges Somoskői vár, ami gyakorlatilag Szlovákiában van már, pár méterre a határtól. Az egész környéket uralja a vulkáni hegy tetején tornyosuló vártorony, lenyűgöző.


Kezdem a szállással.
Mindenféleképpen a Bazalt Panzió Somoskövet válaszd, ha pár napot itt szeretnél eltölteni. Amennyiben ezt választod, akkor az emeleti, várra néző szobák egyikét kérd, csodás látványban lesz részed napkeltétől napnyugtáig. Reggelit külön pénzért kérhetsz, döntsd el magad, hogyan oldod ezt meg.

Ebédelni viszont el kell menned valahová. A környéken, 10-15 perces autóútra kiváló éttermeket találsz, igaz Szlovákiában, de ez nem okoz gondot, nem lévén határ a régi értelemben. Amikett ajánlani tudok, az a közelebbi Kis Malom étterem (Restaurácia Maly Mlyn), vagy Füleken a vár tövéban a Penzión Bebek. Mindkettőben fenségesek az étkek, az árak nincsenek elrugaszkodva a nagy népszerüség ellenére sem.

A Malomba sajnos nem jutottunk be kora délután, várni kellett volna egy szabad asztalra, de Bebek-kel szerencsénk volt. Egyrészt az elhelyezkedése csodálatos, közvetlenül a vár tövében található, másrészt az ennivalók kimagasló minőségüek, egyediek, ízletesek. Ehetsz itt többek közt pisztrángot, lazacot, de nekem a "Szlovák csemege tócsniban" nyerte meg a tetszésemet. Ez egy tócsni körettel tálalt, nagyon finom ízesítésü sertéspörkölt. Fizethetsz forinttal is, nem vészes az átváltási árfolyam.

Miután jól laktál és amúgy is a Füleki vár tövében vagy, keresd fel! Csak kézpénzzel tudsz fizetni, erre számíts, de a legdrágább jegy is csak 4 EUR, nem vészes. Impozáns a vár így romosan is, az egyik felújított toronyban pedig több szinten kiállításokat nézhetsz meg. Két órát szánj rá feltétlenül.

Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem, azaz a parkolással. Alapvetően Füleken fizetős parkolóhelyek vannak, de nem messze a központtól található egy BILLA és egy LIDL, ahol ingyenes, érdemes kihasználni.

Most vissza Somoskőre a várhoz.
Gyalog pár perc alatt elértük a panzióból a várat, ahol nagyjából egy órát tudsz eltölteni, beleértve a bazaltoszlopok felkeresését. Gyönyörű a kilátás a környékre, körben semmi sem gátol, esetleg a távolban felsejlő Salgó vára.


A bazaltoszlopok nem túl nagy helyen láthatóak, de így is csodálatosak. Darabjait persze a várban is felfedezheted beépítve, vagy lépcsőként használva.
A vár tövében van egy bódé, ott vehetsz belépőt, akár forintért, nagyon kedvező áron. Ha zárva van, nem kell fizetni - ezt ki is írják.




Salgótarjánról is pár szót ejtenék, többet nem is tudnék..
16 évig éltem ott, a hanyatlás kezdetén költöztünk el. Persze érzelemmentesen nem tudom minősíteni a romlást, és most nem a több ezer embert foglalkoztató gyárak bezárásáról beszélek. Csak jelzésértéküen: fagyizót szó szerint vadászni kellett, nem beszélve az éttermekről, amik már nincsenek, a Karancs szálló évek óta bezárva. A valaha jó hírü Kiskulacs étterem is követte a hanyatlást, nem ajánlom senkinek. Szégyen szemre a Mekiben kötöttünk ki, amikor nem Szlovákiában étkeztünk.

Egy kellemes, felkeresendő hely azért van, mégpedig a Bányamúzeum a József lejtős aknával. Magában a múzeumban szerény a kiállított, bányászathoz köthető tárgyak száma, kint viszont jó pár, a bányákban használatos gépet, vonatot és egyéb masinát láthatsz.
A valamikori bánya maradványa viszont érdekes látnivaló. A vezetett túra nagyjából egy órás. Mivel 15 fok körüli a levegő hőmérséklete, így készülj fel több réteg ruhával, ahogy lassan elkopik a kinti meleg, fel kell venned.

A tárna berendezése autentikus, még bányalovakat is megszemlélhetsz közelről. Megismered a különböző ácsolatokat, szerszámokat. Bábukkal bemutatják a bányászok, azaz a vájárok munkáját.



Salgótarjánról - azt hiszem - ennyit tudok mondani...

Persze mindez nem zárja ki a város felkeresését, ha másért nem, a környékbeli erdőkért, hegyekért, várakért, nevezetességekért.



Somoskőt mindenféleképpen látogasd meg, akár több napra is!





2019. augusztus 4., vasárnap

Harkány - Siklós

Harkány? Nem is tudom. Végül is vannak jó szállások, jó éttermek, cukrászdák, fagyizók, jó strand, ami termál, de mégis.

Amit biztosan tudok ajánlani, az a Hotel Korona, egy Bauhaus-stílusu épület, ráadásul majdnem szemben a strand bejáratával. A személyzet szívélyes, kedves, segítőkész, a tisztasággal kapcsolatban semmi kifogás, csupán itt-ott kellene egy kis hibajavítás, de ez nem túl zavaró. Ha javasolhatom, akkor a félköríves balkonnal rendelkező szobát válszd. Egyrészt a szoba is hatalmas, nem beszélve a fedett erkélyről.

Ja, egy zavaró tényező volt, mégpedig a szomszédos Baranya Hotel, azaz pontosabba az ott tartott DJ este 8 és 10 között. Nem hiszem, hogy mindenki élvezetére szolgált az ingyen zene.

Étterem közül a Hellast próbáltuk ki, le a kalappal előttük. Finom étkek, gyors kiszolgálás, bőséges adagok.
Ha fagyizni szeretnél, akkor a Ciao-Ciao cukrászda nagy és kiváló választékát ajánlom. Egy adag fagyi legalább kettő, ha nem három gombócnak felel meg, igen kedvező áron. Az ízek fenségesek.


A stranddal kapcsolatban sem lehet kifogás. Hatalmas területen nagy vízfelület, számtalan medence (amik közül pár akkor épp felújításon esett át - szezonban...), izgalmas csúszdák (nincs külön díj értük), széles választék az étkezéshez, árnyas helyek. Gond, hogy a fedett termálért külön kell fizetni az egyébként sem olcsó belépőn felül.






Magában a városban túl sok látnivaló nincs a két templomon túl. Az egyik tornya vadiúj, szépen csillogott a napban, a másik falára festett stációk érdekesek. A közparkot éppe

n felújították...
Ja, a hét minden napján fizetős a parkolás és mindenhol, legyél körültekintő!




Szóval úgy tűnik, minden megvan, ami a nyaraláshoz kell, mégsem éreztem, hogy kompakt lenne...



Talán azért, mert közben kétszer is felkerestük a közeli Siklóst (nincs tíz percre az említett szállodától).

Siklós (!) egyértelmüen lenyűgözött. A város központi része tipp-topp, nem beszélve a Siklósi várról. No meg a strandja, nagyon megfogott. Itt is étkezhetsz finomat, ehetsz fagyit, ízleteset.



Kezdjük a várral, amiről túl sokat nem is kell beszélnem, hiszen eléggé közismert.
Szépen felújítva, a bástyákon és a rózsakertben kellemes a séta, számtalan terem nyitva, igaz a berendezésükkel - egy-két kivételtől eltekintve - nem tudtak mit kezdeni. Ezeken túl a fele zárva, remélem azokra is lesz ötletük. A "börtönrészleg", a pince minden esetre megfogta a gyermekeket.





Most a strand.

Csepergős idő lévén választottuk ezt a fürdési lehetőséget, mert a képek tanúsága szerint elegendő fedett hely van. Így is volt. Számtalan belső medence közül választhatsz, a csúszda is itt van.

Az úszómedence elég nagy, bár kis gyerekeket is beengedtek, ami veszélyes, főleg a gyerekre nézve. Az úszómesterek nem álltak a helyzet magaslatán.
A külső felnőtt medence nem túl nagy, csúcsforgalomban akár zsúfolt is lehet.
Az apróknak és a nagyobb gyerekeknek készült medencék viszont elég nagyok, ugrálhatnak bennük a csemeték.
Ami végül is megfogott, az a gyönyörű pázsit, a rengeteg napozóágy, kettőhöz tartozik egy napernyő, és a háttérben a vár képe. Biztosan állíthatom, mindig találsz magadnak pihenőhelyet.
Az étkezési lehetőség nem túl sok, de arra figyeltek, mindenki megtalálhassa a számára kedves étket.
Vannak sztenderd annivalók (pl. rántotthús), van lángos, hal, pizza, és mediterrán grillbár. Ja, meg fagyi és jégkrém.
Igen nagy, ingyenes parkolóval rendelkezik.

Ha már étkezés, akkor a városban ajánlom a Két Sirály Éttermet. Csak ismételni tudom a Hellasnál leírtakat.
Fagyiban a Hanna cukrászda a nyerő, nyugodtan kipróbálhatod.

Parkolni a Hollós Patika mellett tudsz, innen minden gyorsan elérhető, még a vár is. Ugyanis ott elég kevés hely áll az autósok rendelkezésére.

Szóval ezért került Harkány után a kérdőjel, és ezért kerülhet Siklóshoz a felkiáltójel.

Összefoglava a javaslatom: Hotel Korona a szállás, onnan minden könnyen, gyorsan elérhető, még akár Pécs is (jó fél óra). Próbáld ki, tapasztald meg, meglátod, jól fogod érezni magad!