2024. május 19., vasárnap

Veszprém - 2024 májusa

 Bár eléggé ismert város, ennek ellenére két okból is írok Veszprémről.



Egyrészt mert imádom, egyetemi éveim lakhelye, másrészt fantasztikus kiindulópont a nem túl távoli környék felfedezéséhez.





Nem tudom, hogy a május miatt-e, de nem volt túl nagy nyüzsgés sehol a városban, még a nevezetességek környékén sem, vagy az is közrejátszott, hogy a vár felújítása még javában folyik.




Ne lepődj meg, ha a várban sétálva félúton megállítanak, hogy majd öt után gyere, addig a munkásoké a terep. Közben is találkozol az építkezés nyomaival: lezárt részek, nem látogatható épületek.
Gyakorlatilag sehová sem lehet bejutni... Állítólag május végéig tart ez a felfordulás.



Kezdeném a szállással, ami a vár alatt, egy meredek utca elején található, a vártól, a központtól pár percnyire gyalog.

Ez pedig a több, mint 20 éves Oliva Hotel.


Megközelítése egyszerű, a városközpontból egyirányú, eléggé lejtős utcán éred el a szálloda bejáratával szembeni parkolót. Itt csupán pár, nagyjából öt kocsi számára elegendő hely van, de ha ez tele lenne, akkor a szálloda feletti parkolóban több hely áll a rendelkezésedre. Innen viszont pár emeletnyi lépcsőn éred el a recepciót, lift sajnos nincs. Szóval érkezésed előtt telefonon érdeklődj, hová érdemes menned.







Az épület és a hely adottságaiból adódóan a belső kialakítása zegzugos, három belső udvarral tagolt, amiből a legnagyobb az étterem terasza is egyben.



A szobák nem túl nagyok, de elégségesek, alvásra, pihenésre tökéletesen megfelelnek. Mi a 8. számúban szálltunk meg, csak ajánlani tudom. Jónak mondják még a 6-ost is, e kettő a legvilágosabb.




A reggelit egy külön teremben szolgálják fel, a szokásos szállodai választékot találod meg.


Ebédelni, vagy vacsorázni az étteremben lehet, ami egyébként is ekként funkcionál. Választhatod a belső, hangulatos, boltíves termek egyikét, vagy ahogy írtam, étkezhetsz a teraszon is. Ez utóbbi persze erősen időjárás függő.

Az ételek nagyon finomak, elégségesek, sőt... 

A levesek közül a "húsleves maceszgombóccal, zöldséggel", a "borjúragu krémleves vargányával, borjúhússal, zöldséggel" kiállta a próbát.


Főételek közül sorra került és szintén ajánlásra méltó a "rozmaringos sertésszűz bakonyi gombákkal, hagymás serpenyős burgonyával", valamint a "tejes csontos rántott sertéskaraj, parmezános bundában, citrusos salátával, kapribogyós-szardellás majonézzel". Ez utóbbi - mondhatni - brutális adag.



Finomak és mutatósak a desszertek is, mint a "csokoládés souffle málnapürével, a "limoncello tiramisu", valamint a "túrógombóc".






Rendelkezésedre áll egy kisebb wellness részleg, szaunával és kültéri jakuzzival (ezeket nem próbáltuk ki).




A személyzet szívélyes, szolgálatkész, profi módon végzik a munkájukat.




Mint ahogy jeleztem, közel van az Óváros tér, gyalog 3 percnyire (egy hangulatos, keskeny, lépcsős átjárón áthaladva),  de a sétáló utcát is eléred 5 perc alatt.





A közismert nevezetességekről nem írnék, inkább egy gyalogos túrát javaslok, mégpedig a vár és a Benedek-hegy körül. 





Indulhatsz az Óváros térről, majd az Elefánt Étterem melletti lépcsőn lesétálhatsz a vár alá. Rövidesen eléred a Ruttner-házat, ahol a Várbörtön Látogatóközpont is található. 





Kicsit később az úton balra A Szikla, a valamikori katonai légi irányítási központok egyike (három volt, egy Budapesten, a Gellért hegy belsejében, egy Lillafüreden, ott is Sziklának hívták, és ez a harmadik), ma is ekként funkcionál.




Ezután egy jobb kanyar, a zsákutca jelzés ne zavarjon, ez csak az autósoknak szól. Mindig jobbra tarts, egy darabig a Séd-patak partján.






Elérsz egy térre, ahol a Labirintus szökőkút és a Szent Katalin-kolostor romja fogad. 






No, meg a hídon áthaladva egy Kolodko miniszobor, a "LeoNóra", aranyos.






A másik miniszobor a várkapunál,, a Hősök kapuja nyugati pillérénél a bal alsó sarokban, az "Ernő, az Őr", ő is jól sikeredett.





Innen jobbra, majd megint jobbra, végig a Tobak úton, ami az Úrkút útba torkollik, ott folytasd a sétát.
Szép, érdekes látvány alulról is a vár, a szikla, bár egy kicsit belerondít a képbe az építkezéshez felállított böhöm nagy állványzat, amin az anyagokat, munkásokat juttatják el a várbéli renováláshoz.


Lassan eléred a Bohim utcát, itt felkapaszkodva a Szabadság térre jutsz el, ami a kiindulási pont, az Óváros tér szomszédja.

A távolság 2 kilométer körüli, tempósan fél óra, de nézelődve, fotókat készítve 1,5-2 órát is kitehet. Kellemes túra, javaslom!



Ha már a várban vagy, a Főszékesegyház és a Nagypréposti palota között, az úgynevezett Kiskapu lépcsőn kinézhetsz a sziklára, a Benedek-hegyre. 




Lenézhetsz a Séd-patak völgyére, a kolostor romra, a parkra, illetve a vár is egy másik, érdekes arcát mutatja innen.


Érdemes még felkeresned a Veszprémi Állatkertet, szépen kialakított, az állatoknak tágas teret biztosítottak.




Mint ahogy írtam, számos nevezetes, nem túl távoli helyet kereshetsz fel, a csillagtúrák kiindulópontjaként Veszprémből.

Csak kiragadott példaként:
- Zirc, a Ciszterci Apátság közel fél órányira van, (még pár kép itt),
- Nagyvázsony, a Kinizsi-vár nagyjából 20-25 perc, (még pár kép itt),
- Várpalota, a Thury-vár úgy 20 perc, (még pár kép itt),
- Pápa, az Esterházy-kastély már kicsit több, 45 perc, (még pár kép itt),
- Székesfehérvár, a Bory-vár  forgalomtól függően 40 percnyire, de a
- Balaton is könnyen elérhető, Tihany 35 perc, Csopak 20 perc, és még számtalan lehetőség adódik.

Szó mi szó, ne hezitálj, irány Veszprém!