2018. augusztus 6., hétfő

Füzér vára

Zemplénben található hazánk talán legimpozánsabb vára, a Füzéri vár.
A tárlatvezetést tartó ifjonc fogalmazta meg legfrappánsabban a vár jelenlegi állapotát, mégpedig nem felújítás, hanem felépítés történt. Ez esetben megbocsájtható, hiszen mással nem pótolható élményt nyújt a szinte teljesen kész vár, csupán az örség lakrészei hiányoznak, és végre lesz egy vadiúj várunk.
vár weboldalán további érdekességet tudhatsz meg a múltról a jelenről, és a jövőbéli tervekről.


Egy hátránya van csupán, eléggé kiesik mindenféle fő útvonalból, így célirányosan keresd fel, mint mondtam, minden fáradtságot megér az élmény. A google térképpel kicsit vigyázz, nem a "Füzér Vára" hanem Várparkoló, Füzér  a helyes navigációs cím. Amennyiben a várat írod be, mint úticélt, a navigáció pár utcával arrébb küld, ami nem gond, csak bosszantó. Bosszantó főleg azért, mert két útjelzővel akár még térkép segítsége nélkül is megtalálhatnád a parkolót, ami a végső cél elérésének kiinduló pontja.



Innen viszont gyalog kell megtenned a nem éppen séta tempóban közel fél órás utat, ami ha csak pár száz méteres is, viszont 60-70 méteres szintkülönbséget jelent.


Jegyet a nagyjából félúton található alsó várban vehetsz. A várba felérve (hol falépcsőkön, hol a sziklába vájt lépcsőfokokon haladva) kancsóban friss víz vár, apró, de kellemes figyelmesség képpen. Jól esett a fizikai terhelés után a melegben, kedves gesztus a várbéliek részéről.
Mosdót találsz a parkolóban, az alsó és a felső várban is.

Érdemes megvárnod, vagy a feljutást úgy időzítened, hogy a minden óra harminckor induló vezetéses túrán részt vegyél. Bár saját magad is felfedezheted a termeket, de iránymutatással, háttérinformációkkal, sztorikkal fűszerezve még érdekesebb a felfedezés.


A berendezések, tárgyak korhűek, de nem eredetiek. Nagy előnyük, hogy tapogathatóak, rájuk ülhetsz, simogathatod őket, attól függően, hogy mivel találkozol.


Különleges élmény a kápolna, több okból is.
Egyrészt egyedi módon a padlózatot színes csempék fedik, a feltáráskor talált csempemaradványok alapján. Másrészt az üvegmozaik ablakokon beszűrűdő napfény érdekes színkavalkádot mutat a padlón, a padokon. Egyedülálló élmény.


Amennyiben arrafelé jársz, semmiféleképpen ne hagyd ki ezt az egyedülálló élményt, örök, kellemes emlék marad, amit már elvenni nem lehet, sok más anyagi jószággal szemben.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése