2019. szeptember 30., hétfő

Catherine's Cottages - Csákberény - Orond szőlőhegy

Csodálatos szállások várnak Csákberény közelében, a Borút mentén az Orond szőlőhegyen átalakított présházakban, a Catherina's Cottages-ben.

Az egymástól kellő távolságra lévő kisebb-nagyobb házacskák biztosítják a nyugalmat. Azért sétálgathatsz a szőlősorok közt, ha virágzik, élvezheted a levendula mezők illatát, ősszel az érő almában és fügében gyönyörködhetsz, akár meg is kostolahtod őket.

A weboldalukon tájékozódhatsz arról, melyik ház milyen, hány fő befogadására alkalmas, minden információt megadnak, hogy a neked kedvező szállást tud lefoglalni.

Amiről viszont írok, amiről volt alkalmam személyes tapasztalatot szerezni, az a "Józsi's Cottage", egy tündéri kis lakhely.

Mikor képeket nézegettem róla, azt hittem, egy picuri kis hely, ami kívülről szemlélve is annak tűnik, de belépve megtapasztalod, hogy nem az.

A Borút mellet található, így onnan is megközelíthető, ott is tudsz parkolni, de a recepció felől, a szőlősorok közt még hangulatosabb az út odáig, fent is van lehetőség az autót lerakni.

Mivel is kezdjem?
Mint írtam, a házak többsége présházból lett átalakítva, így ez is.
A "főbejáraton" belépve (mert van egy másik is) egy kis előtér fogad, ahol picurka íróasztal és egy padocska van.

Tovább haladva a "nappaliban" találod magad, ahol karosszékeket, étkező asztalt székekkel, na és egy csodálatos kandallót találsz. Nagy sajnálatomra ezt nem volt mód kipróbálni, mert szeptember ellenére csodálatos idő volt, de épp e miatt annyira azért nem bántam. A "nem volt mód" azt jelenti, hogy a teljes ház fűtését a kandalló biztosítja, azaz begyújtva igen meleg lesz mindenütt, ami alváshoz nem lett volna túl jó.

A helyiség végében, a valamikori pincében alakították ki a picurka, de mindennel felszerelt konyhát, amiben egy ember azért kényelmesen szorgoskodhat.
Nagyon mutatósak a Csákberényben található keramikus munkái, a tányérok, csészék, bögrék. Tényleg nem volt olyan eszköz, amire szükség lehet és nem találtad meg. Mindenre gondolnak, még annál többre is.

A nappaliból egy viszonylag meredek lépcsőn mehetsz fel a felső szintre, ahol a hálószobát és a fürdőt rendezték be, nem a szokásos, de nagyon megnyerő formában.

A korábban említett másik bejárat a hálóból nyílik a picurka teraszra, ahová a kertből pár lépcsőfokot megmászva szintén eljuthatsz. A csomagokat is itt célszerű a hálóba bejuttatni, a belső lépcsőn eléggé nehézkes lenne.


Most pedig a "tetőtérről", a felső szintről pár szó.
Kényelmes franciaágy, szemben vele ülőalkalmatosság, ahol egy ember el is nyúlhat.
A szoba másik része a fürdő. Egy klasszikus lábas kád az ablak alatt, a másik oldalon szép mintájú kerámia mosdó, hatalmas fésülködő tükör és a csúcs, a dézsából kialakított tusoló. Ebben azért ügyeskedned kell zuhanyozás közben, mert egy rögzített rózsábol jön a víz, ha nem akarod, hogy a hajad is elázzon, fürdősapka szükségeltetik. Azért érdekes, ezt is kipróbáltam.
A wc zárt, így az nem zavarja a szoba nyugalmát.





Vissza a kis teraszhoz.
Ott is le tudsz ülni, gyönyörködhetsz a hegyekben, a tájban, de a házzal szemben kialakítottak egy kis zugot asztallal, székekkel, és itt található a grillező is. Egy reggeli, vagy vacsora elfogyasztása - hangulatvilágítással, mécsessel - romantikus környezetet biztosít.

Van még a ház hátsó frontján, a szőlősorok végében nyugágy, napozóágy, asztalka, itt is kellemesen eltöltheted az időt.

Majd elfeledtem, a ház közelében van a mindenki által használható medence, szépen kialakított környezetben, szintén napozóágyakkal körbevéve.

A recepción mindig a rendelkezésedre áll a kávé, a tea, a limonádé, a hűtőből pedig szintén önkiszolgáló módon egy pohár borra invitál meg a házigazda.

Még egy kihagyhatatlan lehetőség - persze plusz pénzért - reggeli bekészítés, ami két embernek két napra, azaz reggelire bőségesen elég. A környék gazdáitól származik a felvágott válogatás, a friss sajt, vaj, lekvár, a kenyér és a kalács szintén helyi pékség terméke. Narancslé és még aktuális zöldségek, gyümölcsök teszik teljessé a választékot. Ne hagyd ki!


Röviden, minden meseszép, a nyugalom, a csend megfizethetetlen (bár néha egy-egy autó a Borúton elhalad melletted, igazán nem gond).




Nem is tudok mindent leírni, annyi hatás ért ott, ezt meg kell tapasztalni, keresd fel a neked tetsző házikót, látatlanban a többiben sem fogsz csalódni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése