2020. szeptember 27., vasárnap

Japánkert Zuglóban



Zuglóban, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum udvarában - több más érdekesség kiséretében - található hazánk első Japánkertje, ami több mint 90 éves.


Az iskola portáján vehetsz belépőt minden nap reggel nyolctól este nyolcig.

                            

A Japánkerten túl még 11 tematikus kertet is megnézhetsz. Ezek a következők: vakok kertje, alakfa gyűjtemény, fenyőkert, sövénybemutató, kaktusz és pozsgásgyűjtemény, ökokert, macskaudvar, törpe örökzöld gyűjtemény, lilaakác gyüjtemény, lombhullató díszfák és cserjék területe.

    Mindegyik érdekes, figyelemre méltó, de a csúcs a Japánkert.

Egy nagyjából 210 négyzetméteres, erősen tagolt partvonalú tórendszer köré épült, a "Vízesés", "Kincseshajó", "Teknőcsziget", "Darusziget" és a "Semmiség óceánja" egységeket foglalja magába.

                          

A 12.-16. századi japán kertépítészet hagyományait követi, karbantartását tanári instrukciók és felügyelet mellett a technikum diákjai végzik, dícséretesen.

Különleges, ritka, fenséges fákat is megnézhetsz sétád során. Kiemelve a legalább 130 éves juhart, a kínai mamutfenyőt, a himalájai selyemfenyőt, a páfrányfenyőt, az elmaradhatatlan díszcseresznyéket, és nem utolsó sorban az év minden szakában feltünő, a figyelmet különleges formájával magára vonzó japánakácot.

Amennyiben másféle kertek a kedvenceid, akkor is érdemes felkeresned. Ha teszel egy sétát, majd leülsz az egyik padra, Te is átérzed a kertépítő mesterek szándékát, miszerint: "meggyőződhetsz arról, hogy az élet mégiscsak elég szép ahhoz, hogy legalább 100 évig éljük".






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése