Translate

Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 18., vasárnap

Várpalota - Thury-vár

Amikor a 8-as úton jársz Veszprém és Székesfehérvár között, majdnem félúton, keresd fel Várpalotán a Thury-várat.

Nagyon szépen felújították, csodálatos látványt nyújt mind kívül, mind belül.

Bővebbet a várról, az ottani programokról az alábbi linken érsz el:
Thury-vár


A várfalra feljutva (vagy lépcsőn, vagy liften) szép látvány tárul eléd mind a vár belsejéről, és a környékről. Igaz, a vár bejárata előtti tér még csak-csak rendezett, de a vár mögötti szomorú látványt nyújt. Piszkos, sivár.

Nagyon mutatósak a frissen felrakott cserepek. A hatalmas piros felületek a vár magassága miatti szédületet csak fokozzák. Szerencsére az egyik oldali keskeny közlekedőt kivéve tágas utak állnak rendelkezésedre.

Több képet itt találsz: Várpalota központja

Ottjártunkkor számos kiállítást lehetett megtekinteni. Az állandó helytörténetin túl népművészeti, valamint katonai ruhákat bemutató tárlat adott lehetőséget az idő eltöltésére, újabb ismeretek szerzésére, vagy csak úgy, a szép motívumok megcsodálására.

A népviseleti ruhákat, motívumokat itt láthatod: Népviselet ;
a katonai ruhákat pedig itt: Katonai ruhák .

Persze számtalan kiállítási tárgy volt, engem ezek ragadtak meg, illetve a képeken látható részletek, finomságok. Némelyik a mai divat része is lehetne, mint ahogy a katonai ruhák között volt is néhány ilyen próbálkozás. Majd elfeledtem a közel 150 darabos szenes vasalót tartalmazó kiállítást, pontosabban egy hatalmas vitrint. Érdekes, ahogyan egy adott funkcióra kitalált tárgyat milyen változatos formákban állították elő. Bővebb helyet érdemelne.....


Feltétlenül javaslom a vár felkeresését, számos és kellemes élménnyel gazdagodva folytathatod utadat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése