Translate

Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 19., szerda

Debrecen unokákkalPontosabban Debrecenben a Nagyerdő és közvetlen környéke volt a célpont. Persze az unoka behelyettesíthető bármilyen státuszú gyermekkel. A programot 4-5 éveseknek állítottuk össze, így a felkeresett helyek, látnivalók is elsősorban az ő szórakoztatásukat szolgálták.


 Szállásunk a Hotel Nagyerdőben volt, ami kiváló kiindulópontnak mutatkozott minden tervezett túránkhoz.

Az épület nyolcadik emeletén egy sarki szobában helyezkedtünk el, ami alapvetően a városközpont felé nézett, de az érdekes, ék alakú erkélyről ráláttunk a parkra, a csodaszép Vigadó térre, az új stadionra, a víztoronyra.

Egy franciaágy, egy kihúzható kanapé, mellettük tágas tér,gardróbszoba, fürdőszoba és előtér, nem is beszélve a hatalmas erkélyről szolgálta a kényelmünket. Nem túl modern, de megfelelő állapotú szálláshely, finom reggelivel, elegendő választékot kínáló, ízletes vacsorával, a földszinten nem túl nagy, de elegendő méretű termál medencével tökéletes a kikapcsolódáshoz.

Egyik kiváló alkalom a szórakozásra, az ismeretszerzésre az állatkert, ami közvetlen kapcsolatban van a vidámparkkal, benne egy kellemes kisvasúttal. Az állatkerti belépővel minden megtekinthető, csak a vidámparkban kell a játékokra külön fizetni. A játékok, a használatukért fizetendő összegek a vidámparki bejáratnál megtekinthetők, ennek megfelelően megvásárolhatók a különböző címletű kuponok. Ugyanott veheted meg a jegyet a vasútra is, ami minden félórában indul.


Egy apró gond, hogy bizonyos játékok korhatárhoz kötöttek, néhányra csak kísérővel ülhetnek fel a csöppségek, ami plusz kiadás, ez utóbbi szerintem felesleges.
Az állatkert szép, rendezett, a viszonylag sok vadállat jól megtekinthető, nagy élmény kicsiknek, nagyoknak.


 A másik lehetőség maga a Nagyerdő. Melegben persze egy kis fagyi is jól esik. Kiváló minőségben, elég széles választékban kapható a Grill Terasz mellett, egy kakas tövében. A közeli padokon, az árnyat adó fák tövében kényelmesen elfogyaszthatod, így a gyerekek sem kenik össze magukat.

Nem messze a fagyizótól, a Békás tó mellett kiváló játszótéren órákat tölthetsz el a kreatív, érdekes játékokkal. A talaj homokos, ami a sérülések elkerülése érdekében jó találmány, viszont váltócipőt, vagy zoknit feltétlenül vigyél.Ha már a Békás tónál vagy, akkor kikapcsolódásképpen tehetsz egy kis sétát a tó körül. Figyelheted a napozó halakat, vagy mondjuk békára "vadászhatsz".
Esetleg a fák között meghúzódó mászókákat kutasd fel, vagy csak sétálj és nézelődj.
Megláthatod a turistákat szállító hintót, nagyon mutatós, a kicsiket is érdekli.


Talán felülhetsz egy nosztalgia villamosra, amit sajnos bérelned kell ehhez, vagy a városközpontba is ellátogató városnéző kisvonatra.
Ez utóbbi érinti a strandfürdőt, az állatkertet, valamint megáll a központban a Református nagytemplom előtti sétálóövezetben, a Piac utcában,
Feltétlenül keresd fel a víztornyot. Gyönyörűen felújították, egy külső lépcsőn kapaszkodhatsz fel a tetejébe, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre.
Tériszonnyal küzdők azért előre gondolják meg, képesek-e felmenni a részben rácsos lépcsőkön.
A fák koronája felett körbe nézve egészen másképpen látsz mindent, mint a föld közeléből.Nem is beszélve arról, hogy a nem túl drága belépő fejében a földszinti, vagy emeleti teraszon elfogyaszthatsz egy kávét, vagy ásványvizet, vagy üdítőt. No, ez utóbbi nem szabadon választott, hanem bubis narancslé.

A középső támpilléren kialakítottak egy 430 fogásos mászófalat, bár ennek a használati lehetőségéről nem sokat tudok.

Éjszaka pedig változó színű fényárban úszik, szép látvány.


Utoljára még egy programajánlatom van, mégpedig a debreceni botanikus kert, vagy másképpen a fűvészkert.

Megtalálni nem igazán könnyű, elég sokat kellett érdeklődni a helyiektől, míg végül ráakadtunk, pedig előtte térképen alaposan tanulmányoztam az útvonalat.

Tájékoztató tábla nincs, a google map is csak a Nagyerdőt megkerülőt mutatja a Vigadó térről tervezve az utat, pedig átvágva a parkon azért sokkal közelebb. Szóval érdeklődj bátran és elég gyakran.

Egyébként láttam már mutatósabbat is, de az árnyas utak, a táblákkal jelzett növények, a pálmaház,a pihenő helyek, a kaktuszgyűjtemény megér egy sétát.

A planetáriumot nem kerestük fel, azért a gyerekek "tűrőképessége" is véges, így amikor már nem nagyon érdekelte semmi, akkor kifelé vettük az irányt.
Egy fagyi a triciklis árustól azért helyrebillentette az egyensúlyt.


Ennyi lett volna a mi programunk, de szerintem egy kis keresgéléssel még számtalan lehetőséget fellelhetsz.

Nekünk bónuszként egy hőlégballonos verseny élvezete járt. Nem tudtunk róla, a vacsora végeztével fedeztük fel az égen úszó ballonok tömegét. Sajnos a kép nem adja vissza a valós látványt, csak sejteti.

Végezetül irány Debrecen a gyerekekkel, de akár nélkülük is!