Translate

Keresés ebben a blogban

2017. március 17., péntek

Örkény - Pálóczy-Horváth-kastély

Amennyiben úgy döntöttél, hogy az 5-ös úton jársz, és áthaladsz Örkényen, akkor állj meg egy pillanatra, nézz be a valamikori Pálóczy-Horváth kastélyba (a mostanság Szabadidő Központ nevet viselő létesítménybe), kersed Kulcsár István igazgató urat, és biztosan ottragadsz.



A kastélyt kivülről szépen felújították (bár ez nem sikerült tökéletesen, azaz sikerült, csak hát a minőséggel itt-ott gond van...), de belül sajnos semmi sem maradt meg a berendezésekből, a belső kialakításon is változtattak.



Akkor miért is ajánlom, hogy benézz, miután körbejártad a kastélyt?
Mert tanúja lehetsz egy olyan kezdeményezésnek, ami napjainkban
még nem eléggé elterjedt, és ami arra törekszik, hogy egy település minden polgárának színvonalas, érdekes programot tud kínálni minenki épülésére.

Ottjártunkkor a kastély nagytermében, a színházteremben az Alföldi Képzőművészeti Szabad Szalon alkotóinak műveit csodálhattuk meg, számtalan figyelemre méltó alkotást láttunk, egy másik, kisebb szobában az amatőr fotóművészek képei voltak, van egy helytörténeti kiállítás magját alkotó szobácska, valamint a Örkény múltját ábrázoló fotókat bemutató helyiség is.


A pincében több szakkörnek helyt adó, gyermekfoglalkoztató, valamint tematikus bemutató helyiség található. Ilyenek a kerámiaműhely, a régi csatákat térképen figurákkal újra lejátszók klubja, régi fotós masinák, katonai harci ruhák, eszközök bemutatása. A pincefolyósó Örkény fejlődését szemléltető képekkel
van kidíszítve.

A kastélykert jó része még rendezésre vár, de kész van egy kemence, mellette számos asztalt, padot tartalmazó fedett rész, ünnepségek, baráti összejövetelek kiváló hekyszínéül.

Ezeken túl még számos érdekességet megtudhatsz az igazgató úr elbeszéléseiből, aki mindezt lelkesen adja elő, hiszen lelkesedés, és hozzáteszem hozzáértés nélkül mindezt nem érte volna el, nem is beszélve a távlati tervekről, amihez innen is sok sikert kívánok!

Szóval ha arra jársz, feltétlenül nézd meg ezt az önmagában is mutatós kastélyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése