Translate

Keresés ebben a blogban

2024. április 22., hétfő

Sopronbánfalvi pálos (később karmelita) kolostor

 A sopronbánfalvi kolostor manapság szállodaként üzemel, de látogatható. Lehetséges az épület és a kiállítás megtekintése audioguide készülék segítségével, vagy akár anélkül is.
Kalandos a története, ebből kaphatsz egy kis ízelítőt.



A főbejárat egy kolstorhoz híven nem hivalkodó, a recepción, illetve jegypénztáron túlhaladva egy újabb ajtó állja utadat, rajta a hely szellemét egyértelmüen jelző felirattal.




Belépve a valamikori kerengőt, illetve az onnan nyíló szobákat láthatod, amit a szerzetesek celláiból alakították át alkalmassá téve a vendégek fogadására.
Ez az egyedüli lakosztály, a "normál" szobák egyterűek, nagyjából hálószoba méretűek (a szerzetesi celláknak megfelelően), persze egy elégséges, szépen kialakított fürdőszobával.




Az étterem, az egykori refektórium falait és mennyezetét freskók díszítik a pálos rendhez köthető képekkel.





Említésre méltó még a clausura (klauzúra) ajtaja, a csengő és a falba épített szekrény is.

A karmelita rend apácái szigorú elkülönültségben éltek. Ennek megmaradt nyoma a  sopronbánfalvi kolostorrészt elzáró ajtó, illetve a mellette található szekrény is, amibe egy forgatható szerkezetet építettek be. Ide helyezték el azokat a tárgyakat, vagy élelmiszereket, amiket az apácáknak szántak. Ezt az ajtó melletti csengővel jelezték.
Illetve ezen keresztül juttatták ki az apácák az általuk elkészített ruhákat, hímzéseket is.

Mivel a kolostor a középkori templom falához épült, így egy kis ablakon benézhetsz oda, megcsodálva díszességét, freskóit.



Persze a szomszédságában lévő templomot is érdemes felkeresni, ami annyira szomszéd, hogy összenőtt a kolostorral. Alapvetően nem látogatható, de misék előtt már kinyitják, így ha csupán szét akarsz nézni, arra is van lehetőség.



Ne feledkezzünk meg a barokk Szentek lépcsőjéről sem, ami felülről legalább annyira mutatós, mint alulról, szóval érdemes fel-le menni rajta, vagy le és fel, kinek kedve szerint.



A kolostor, pontosabban a templom előtt van parkoló, bár a keskeny, szűk átjárós, éles kanyarral színezett utcácska valakit vissza is rettenthet, akkor viszont a lépcső aljánál állj meg. Így a fel-le változatot választod.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése