Translate

Keresés ebben a blogban

2015. július 10., péntek

Miramare kastély - Trieszti öböl

Bár nem kötődik a korábban írt szlovén túrához, de mégis csak annak kapcsán kerestük fel a trieszti öbölben, Trieszttől észak felé, úgy 8 kilométerre fekvő Miramare kastélyt.
Miksa főherceg, I. Ferenc József öccse rendelte meg, építtette.

A fekvése fenséges, kertje hatalmas, bár maga az épület nem túl nagy és különösebben nem is mutatós, de a belső kialakítása, a szobák, azok berendezései pompásak.


Már a lépcsőházban is jócskán elidőzhetsz, mert a faragott korlát, mellvéd, a szobrok gyönyörű műalkotások.

Az osztrák haditengerészet főparancsnoka lévén Miksa hálószobája hajókabinra emlékeztet, saját óhaja szerint.






Mindenütt annyi figyelemre méltó apróság van, hogy csupán szabadidőd, a látogatásra szánt kereted szab határt az itt eltölthető időnek.









Minden stílusos, hangulatos, még ha esetleg eredetileg nem is így nézhetett ki, de a lényeg, megmutatja, milyen is lehetett a miliő a kastély hőskorában.







Körbejárva a földszintet és az emeleti szobákat az ablakon is tekints ki, mert minden irányban lenyűgöző látvány fogad.

Kilátás az angolparkra, illetve a tengerre.

Az angolpark felé, illetve azt szegélyezve árnyas lugasokban pihenhetsz meg, élvezheted a fák illatával keveredett sós tengeri levegőt.



Az olasz parkban sajnos éppen kertrendezés folyt, ami akkor teljes virágmentességet jelentett, csupán képekről szemlélhettük meg, milyen is volt, és talán milyen lesz. Minden esetre a kilátás a tenger felé innen is csodálatos.

Visszaúton, a parkoló felé pedig ilyen látvány fogad a viszonylag hosszú tengerparti sétányon.

Triesztben csupán az Olasz egység terét, illetve az előtte elterülő kikötőt néztük meg.

A tér nem túl látványos, óriási épületekkel szegélyezett, így csak egy parti szobrot mutatok meg innen. Ha nem is érdekel Trieszt, akkor is kerülj errefelé, mert a Miramare kastélyt ha többször nem is, de egyszer feltétlenül meg kell nézned.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése