Translate

Keresés ebben a blogban

2015. július 10., péntek

Miramare kastély - Trieszti öböl

Bár nem kötődik a korábban írt szlovén túrához, de mégis csak annak kapcsán kerestük fel a trieszti öbölben, Trieszttől észak felé, úgy 8 kilométerre fekvő Miramare kastélyt.
Miksa főherceg, I. Ferenc József öccse rendelte meg, építtette.

A fekvése fenséges, kertje hatalmas, bár maga az épület nem túl nagy és különösebben nem is mutatós, de a belső kialakítása, a szobák, azok berendezései pompásak.


Már a lépcsőházban is jócskán elidőzhetsz, mert a faragott korlát, mellvéd, a szobrok gyönyörű műalkotások.

Az osztrák haditengerészet főparancsnoka lévén Miksa hálószobája hajókabinra emlékeztet, saját óhaja szerint.


Mindenütt annyi figyelemre méltó apróság van, hogy csupán szabadidőd, a látogatásra szánt kereted szab határt az itt eltölthető időnek.

Minden stílusos, hangulatos, még ha esetleg eredetileg nem is így nézhetett ki, de a lényeg, megmutatja, milyen is lehetett a miliő a kastély hőskorában.Körbejárva a földszintet és az emeleti szobákat az ablakon is tekints ki, mert minden irányban lenyűgöző látvány fogad.

Kilátás az angolparkra, illetve a tengerre.

Az angolpark felé, illetve azt szegélyezve árnyas lugasokban pihenhetsz meg, élvezheted a fák illatával keveredett sós tengeri levegőt.Az olasz parkban sajnos éppen kertrendezés folyt, ami akkor teljes virágmentességet jelentett, csupán képekről szemlélhettük meg, milyen is volt, és talán milyen lesz. Minden esetre a kilátás a tenger felé innen is csodálatos.

Visszaúton, a parkoló felé pedig ilyen látvány fogad a viszonylag hosszú tengerparti sétányon.

Triesztben csupán az Olasz egység terét, illetve az előtte elterülő kikötőt néztük meg.

A tér nem túl látványos, óriási épületekkel szegélyezett, így csak egy parti szobrot mutatok meg innen. Ha nem is érdekel Trieszt, akkor is kerülj errefelé, mert a Miramare kastélyt ha többször nem is, de egyszer feltétlenül meg kell nézned.