Translate

Keresés ebben a blogban

2018. december 11., kedd

Magyar Képzőművészeti Egyetem



A Magyar Képzőművészeti Egyetem, vagy egyszerüen a Képőművészeti, nem csak az oda járóknak adhat sok és szép élményt, hanem az épületet felkeresőknek is.




Manapság igen sok lehetőség adódik vezetéssel megszemlélni ezt a csodálatos épületet, ami nem csupán kívülről mutatós (főleg az "új" szárnya), hanem belülről is, egy ékszerdoboz.



Amennyiben csupán sétálgatsz a "régi" épület folyósóin, egyik ámulatból a másikba esel. Megcsodálhatod Lotz Károly freskóit, valamint Róth Miksa lenyűgöző üvegablakait. Ez utóbbiak az emeleti folyósón három, különböző technikával készült elemből állnak össze: égetett, festett és ólomüveg szekciók adják ki a teljes, szemet gyönyörködtető látványt.



Az előbbieken túl a dús aranyozás vonzza a tekintetet, minden ablak és ajtókeretet ilyenekkel díszítettek. A kovácsoltvas alkotások mívessége, kidolgozottsága is egy letünt idő igényességét mutatja.




Vannak olyan helyek, ahová - vélhetőleg - csak vezetéssel jutsz be.
Ilyen a volt tanácsterem. Itt is gyönyörű a mennyezet kialakítása, de találkozhatsz olyan különlegességgel is, mint a szellőző ablakot nyitó szerkezet, amit Pick Ede szabadalmaztatott. Javarészt megmaradtak az eredeti kilincsek az ajtókon, ezek is szépségesek.







A másik különlegesség, ami egy irodában található, egy valamikori átjáró a szomszédos épület felé. Ennek csak egy részét tárták fel, restaurálták a fali rajzokat.




Az előbbiekkel szemben az "új" épület belső kialakítása már szerény, viszont a - már nem használt - valamikori bejárat aulája is meseszép.
 



Itt a lépcsőházi korláttal kompenzálták a lemaradást a másik szárnyhoz képest. Bármelyik palota megirigyelheti a részletgazdag kidolgozást.








Keress alkalmat az épületek meglátogatására, nem fogsz csalódni. Kis szerencsével az alkotó műhelyekbe is bepillanthatsz, kicsit beszippantani az alkotás fenségességét!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése