Translate

Keresés ebben a blogban

2022. május 8., vasárnap

Spartacus-ösvény - 2022 májusa


Miért írok én is a már ezerszer megírt Spartacus-ösvény túráról?
Bátorításként.
Már régóta tervezgettem végig menni ezen az úton, de nem volt bátorságom hozzá. Milyen nehéz, vajon bírni fogom végig, veszélyes? Számtalan kérdés merült fel bennem, tántorított el az ösvény felkeresésétől, de most egy gyakorlott túrázó segítségével, akit "mellesleg" barátomként is tisztelhetek, sikerült, minden gond nélkül.
Május elején, kiránduláshoz ideális időben, szikrázó napsütésben, de a fotókat még érdekesebbé tévő felhőcskékkel vágtunk bele az útba. Az útba, ami úgy 13 kilométert tett ki, nagyjából 6 órát tartott, de ebben akadtak pihenők a nézelődésre alkalmas helyeken, rengeteg rácsodálkozás a természet apró és hatalmas csodáira, no és rengeteg fotózás. Meg persze jókedv, humor és nevetés.
Mivel már elég magas helyről indulsz (Pilisszentlászló), így az út során minimális emelkedőket kell "leküzdened", amit időnként lejtők követnek, azaz majdnem egy szinten vezet az út.
Szóval rajta, ne hezitálj, ha kedved van hozzá, menj végig a Spartacus ösvényen, felejthetetlen élményben lesz részed, csodálatos látnivalókban gyönyörködhetsz.

Az indulási pont Pilisszentlászló volt (egyben a végcél is, így ott nyugodtan leparkolhatsz), a zöld jelzést követtük, majd elérve a Jenő kunyhót átvágtunk a zöld ponttal jelzett úton a piros jelzésig, végig az Apát-kúti patak mentén érkeztünk vissza a faluba. Mivel hétköznap mentünk, így nem volt tömeg, alig pár emberrel találkoztunk az út során, egyáltalán nem zavarta semmi a természet élvezetét.

Javasolt hely a parkolásra a Béke utca Petőfi tér felöli vége, mert az utcán végig menve térhetsz rá a zöld jelzésre, valamint a Honvéd úton érkezel vissza, ami szintén a Petőfi térbe torkollik. Mint írtam, hétköznap jártunk arra, a parkolással semmi gond nem volt, az útszélén van alkalmas hely a megállásra, nyugodtan ott hagyhatod a kocsidat.
Hétvégén, ünnepnap mi a helyzet, nem tudom, de állítólag rengetegen keresik fel az ösvényt, így lehet gondod a parkolással.

Szóval végig bandukolsz a Béke utcán, majd kiérve a faluból egynesen haladsz tovább, átvágva a réten éred el a zöld jelzést.
Ezen haladsz végig a Jenő kunyhóig, ahol padok és tűzrakási hely vár egy rövidke pihenő erejéig.
Innen a zöld ponttal jelzett úton éred el a patakot.
Az Apát-kúti patak mellett vezet tovább az út, a piros jelzést követve, persze Pilisszentlászló irányába haladva.
A patak medrét elhagyva rövidesen eléred a települést, a Honvéd utat.

Az egyes szakaszokat inkább képeken keresztül mutatom be, profi útleírást úgyis számtalant találhatsz.

A falutól az ösvényig:






















A Spartacus-ösvény:
























Átvágás a zöld jelzéstől a pirosig:
















Az Apát-kúti patak mentén:




























Majd eléred a kiindulási pontot, Pilisszentlászlót:


                                    Jó utat kívánok, feledhetetlen élményekben lesz részed!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése