Translate

Keresés ebben a blogban

2023. július 23., vasárnap

Ördögmalom-vízesés - Apát-kúti patak - Visegrádi Pisztrángos Tavak

 Kiváló program ebben a nyári hőségben a fák nyújtotta árnyékban bóklászni a patak partján. Egy eső nélküli hét után is elégséges víz folyt a mederben. Néhol csak csobog a víz, néhol zuhog, akár sportcipőben is járkálhatsz a köveken, átkelhetsz a túloldalra, ha ott valami felkeltette a figyelmedet.



De kezdem az elején.

Visegrád felöl megközelítve az Ördögmalom-vízesést egy tábla jelzi a hozzá vezető utat. Itt pár autó számára van parkolási lehetőség, addig megfelel míg lemégy a vízeséshez. Maga a vízesés nem túl nagy, állítólag másfél méter, de nem is ez a lényeg. Innen jobbra haladva pár méter után egy egyesületi horgásztóhoz (Apátkúti tó) jutsz el, ez a szakasz tulajdonképpen ennyi.






Az első feladatot teljesítve, utazz tovább a pár percre lévő Ördögmalom Erdei Étteremhez, ahol elégséges parkolóhely áll rendelkezésre, itt nyugodtan leteheted a kocsit.

Több lehetőség is a rendelkezésedre áll.
Vagy visszasétálsz a vízeséshez és most már a folyásiránnyal szemben fedezed fel a patakot,




vagy ebédelsz az étteremben,


vagy - ha gyerekekkel jöttél - felkeresheted a játszóteret,

vagy kihasználod a számtalan tűzrakó hely egyikét (az unokák élvezték a tűzrakást, mi pogácsát sütöttünk, azaz pirítottunk), 

vagy megnézed a Bertényi Miklós Fűvészkertet (arra nem jártunk),

vagy felkeresed a pár perc sétányira található Visegrádi Pisztrángos Tavakat.

Részemről nincs több vagy. Most részletesebben a lehetőségekről.

Kezdem az étteremmel. Az étlapot szemlélve biztosan találsz olyan étket, ami megnyeri a tetszésedet, éhen biztosan nem fogsz maradni. A lényeg a pisztráng, azt számtalan változatban megkóstolhatod, de vannak vadételek, frissensültek, levesek, desszertek, üdítők, szóval van itt kérem szépen minden. Sőt konyhakész nyers, illetve vákumfóliázott füstölt pisztrángot is vehetsz. Nem egy olcsó hely, de a minőségnek, pláne ilyen környezetben ára van.
Mellette egy hatalmas játszótér található, körben a már említett tűzrakó helyekkel.

Most pedig a csúcs, a pisztrángos tavak. Figyelj a nyitvatartási időszakokra, nem minden nap fogadnak.
Sorolom, mi minden nem kell: horgászengedély, horgászbot, csali, tároló edény, horgász tudás. 
Mindezt megkapod a horgász napijegy fejében, ami 2023. júliusában 1 000 forint, nem sok pénz. Persze a költségek itt azért nem állnak meg, mert az általad kifogott halat meg kell venned, visszadobni tilos. Úgy számolj, hogy egy hal úgy 35-40 dekás, innentől a türelmeden és a pénztárcádon múlik, mennyit fogsz. Mert hogy fogsz, az szinte biztos. 






Szóval a horgásztó bejáratánál kapsz egy horgászbotot, egy dobozka csalit (csontkukac), meg a kifogott hal tárolására szolgáló vödröt. A fiuk készségesen segítenek mindenben, a horgászbot életre keltésében, kezelésében, a csali felrakásában, a kifogott halból a horog kiszedésében. Amikor végeztél, úgy gondolod, eleget fogtál, akkor elkábítják, zacskózzák, lemérik és fizethetsz is.
Érdemes hűtőtáskát vinni jégakuval, hogy a hal megőrizze frissességét, míg hazaérsz.

Persze még haladhatsz tovább felfelé a folyásiránnyal szemben, érintve a Kaán- és Alpár-forrásokat is.





Rajta, fedezd fel ezt a tájat is, és ahogy mondják, a láb mindig kéznél van.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése