Translate

Keresés ebben a blogban

2023. május 30., kedd

Szentendrei Skanzen - Erdély

 Erdély a skanzen kilencedik tájegysége, igen sikeres alkotás. 



Már a belépés is különleges, a Felső-Tiszavidéket elhagyva egy autentikus határátkelőhöz érsz. Minden ott van, amit valaha láthattál a határátkelésnél. Felidézik a régi, szép, néha kellemetlen, izgalmas élményeket. Persze csak azoknak mond ez valamit, akik még átélték, átélhették mindezt.




Egy aluljárón, majd egy fogadó épületen áthaladva lépsz be az erdélyi tájegységre. Egy 1848/1849-es emlékmű fogad, ezután beérsz a főtérre.
 

Egy igazi polgári város fogad, kávéházzal, 



postával, 



patikával, 

divatáru bolttal, 



és nyomdával.


No meg az ügyvéd és a  postatiszt szépen berendezett lakásaival. Ez utóbbiakban rövidke jelenetekkel, életképekkel szórakoztatják a nagyérdeműt, bepillantást engedve életükbe, felvillantva az aktuális eseményeket.


















A postán a postás kisasszony szívélyesen ajánlja az üdvözlő lapokat, amiket le is pecsétel, szemtanúja lehetsz annak, amikor egy kofa éppen panaszkodik, hogy lekéste a postakocsit.

Megmutatják a csomagfeladás rejtelmeit, kipróbálhatsz egy korabeli telefonközpontot, megismerkedhetsz a morze rejtelmeivel.

A divatárú boltban megtapinthatod a különféle szöveteket, a nyomdában ismertetik a nyomtatás folyamatát, a patikában megkóstolhatod a szőlő-, mentolos- és pemetefű cukorkát, majd beülhetsz egy szépen berendezett kávéházba, vagy a teraszon fogyaszthatod el a fenséges tortákat, sütiket, kortyolgathatod a kávét, esetleg forró csokit, vagy kedved szerint a limonádét.

A téren, az utcákon sétálva korhű ruhába öltözött emberekkel találkozhatsz, de itt van egy rikkancs, kellően harsányan, no meg a főszerkesztő úr is.





Ottjártunkkor busójáráskor szokásos öltözékben egy csapat is körbesétált a téren, újabb fotózási lehetőséget kínálva.


Kiérve a központi épületegyüttesből különféle portákat kereshetsz fel. 

Megnézhetsz egy unitárius templomot, egy kultúrházat, egy iskolát, 




a Balavásári portán pedig megízlelheted a puliszkát a skanzen trületéről származó gyümölcsökből készített házi lekvárral, fenséges.




Majd ha végeztél, irány Magyarország, azaz a Magyar Népköztársaság!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése