Translate

Keresés ebben a blogban

2023. május 17., szerda

Budapest 100 és Budapest 150

 Ezen már túl vagyunk, a hétvégén került megrendezésre a Budapest100, de - remélhetőleg - lesz jövőre is!

Tehát a mostani írásom figyelemkeltésre szolgál, mert akit érdekelnek az építészeti csodák, paloták, bérházak, amik ráadásul - most már - több, mint 100 évesek, annak nagy élményben lesz része.

A mostani programok persze kiegészültek Budapest 150. születésnapjához kapcsolódókkal. Számtalan lehetőség volt nézelődni, sétálni, előadásokat hallgatni, részt venni a házakat bemutató túrákon, néhol a pincétől a padlásig, ahol sok érdekességről is meséltek, hol a lakók, hol az önkéntes idegenvezetők.

Innen is köszönet a szervezésért, a házukat megnyitó lakóknak, az önkénteseknek, hatalmas, kiváló munkát végeztek!

Nekem csupán párat sikerült felkeresnem a meghírdetettek közül, de ezek is csodálatosak voltak, egyik ezért, a másik azért. 

Nos kezdem.

Bródy Sándor utca 14.

Ez pedig nem más, mint a Degenfeld-Schomburg palota. Azaz csak az egyik fele, mert a másik - szintén a család birtokában lévő - bérház, aminek a jövedelme biztosította - többek közt - a család megélhetését. 


A két tömböt egy kocsiszin választja el egy átjáróval, a lovakat pedig a pincében tartották. Nos, nem kell félni, nem sötétben, mert az udvart valaha üvegtéglák borították, biztosítandó a fényt.


A palota belső udvara impozáns, azaz csak az egyik szárnya, mert a túloldal a személyzeté volt, de az ide tartozó lépcsőház is lenyűgöző. Persze a bérlők is neves személyek voltak, a képviselőház tagjai.




Ja, és a tervező Ybl Miklós.


Bródy Sándor uca 2.


Mondhatni egy szokványos bérház a míves korlátjaival a lépcsőházban és a gangon, de most nem is ez volt a fontos, hanem az, ahogy a lakók fogadták az oda látogatókat.



Tea, sütemény, sajátkezüleg sütött pogácsa, a nap nyitányaként kávé és a szépen feldíszített földszint krepp virágokkal, amiből egy már a bejáratnál fogadott. Persze a sok-sok mese az élményekről, amik a házhoz kötik az ottlakókat.




Múzeum körút 27.

Ez egy neoreneszánsz épület, melyen a Kádár korszak nyomai is megláthatók. Az eredetileg háromszintes épületre még kettő lett ráépítve, ez a mai formája.
Kívülről nem túl mutatós, de a belső tere biztosan mindenkit lenyűgöz, de beszéljenek inkább a képek.






Horánszky utca 5.

Jelenleg a Nagy Lumen Kávézónak ad helyet, de korábban Tóth Ödön kelmefestő műhelye volt itt, amire az udvar két oldalán elhelyezkedő földszintes épületek, de leginkább a hatalmas kémény tesz tanúbizonyságot.





Oktogon 4.

Az Oktogon önmagában is egy fogalom, ez pedig a teret körül ölelő házak egyike. Ottjártunkkor is nagy volt a forgalom, hiszen a ház az Avenue Hostelnek ad otthont.

A belső udvara is követi a tér adta lehetőséget a formájával, ami ék alakú és ötszögletű.






A szervezők egy jópofa játékkal kedveskedtek, egy kérdéslistán végig menve fedezhetted fel az épületet, közben jó pár érdekességgel, különlegességgel megismerkedve.


Szóval rajta, jövőre ugyanitt, vagy ugyanott, mindegy!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése