Translate

Keresés ebben a blogban

2023. május 5., péntek

Csillagtúrák Hernádvécséről

 

Pontosabban nem is úgy általában Hernádvécséről indulnak a csillagtúrák, hanem egy lenyűgöző helyről, mégpedig a Hotel Vécsecityből. Erről részletesebben olvashatsz egy korábbi bejegyzésemben.






A hotel weboldalán így pozícionálja magát: "Hernádvécse a festői Hernád völgyében a Zempléntől északra elterülő Cserhát dombjainak napos lankáin, Miskolc - Kassa között majd' félúton, a 3-as főút mentén helyezkedik el."

Annyival egészíteném ki, hogy manapság már az M30-ason is elérhető, azaz lerövidül az útidő.

Két célpontot máris kilőnék, mégpedig Miskolcot (54 km) és Kassát (40 km), ezek a városok külön mesét is megérnek, most nem foglalkoznék velük.


Van még egy nem túl távoli látnivaló, amit érdemes (lenne) felkeresni és nincs is túl messze (70 km), ez pedig az Edelényi Kastélysziget, leánykori nevén a L'Huilier-Coburg-kastély. A zárójeles "lenne" azért került ide, mert éppen mostanában (2023 májusa) zárják be. Gyönyörűen felújított, csodálatos belsővel rendelkező kastély, a bezárást pedig nem véleményezem, nem szeretnék illetlen lenni...






1.    Az első javasolt túraútvonal: hotel - Vizsoly - Regéc - Boldogkő - hotel. Összességében 60 km-es, nagyjából 1,5 órás útvonal, de a megállókkal, ott a nézelődéssel, felfedezéssel nagyjából egynapos program.

Vizsolyon elsőnek a Méz Múzeumot keresd fel! Rövidke nézelődés a méhészet világában. A méhkaptár - ami egyik oldalán betekintést enged a szorgos méhek életébe,-  különleges látvány. Főleg a hozzá kapcsolódó mesével maradandó élmény. Azután pedig szinte végtelen számú, ízű méz között válogathatsz, persze a hozzá kapcsolódó kóstolóval.






A másik látnivaló a Vizsolyi Biblia emlékhely. A templom idegenvezetéssel, benne az egyik eredeti biblia, a múzeum , a korhű nyomdagéppel kihagyhatatlan.




A Regéci vár csodálatos. Közvetlenül a vár bejárata alatti parkoló is elérhető autóval az elég jó állapotú erdei úton , de nagyon kell vigyázni a gyalogosan közlekedőkre. Nem tudom, nyáron is, amikor jóval nagyobb a forgalom, nyitva van-e. Azért gyalogosan megközelíteni sem vészes, elég lankás az út, csak kicsit hosszabb idő. A vár szépen rendbe rakott, tele zegzugos, felfedezésre váró termekkel. Az újonnan épített kiállítóterem is szép. No és a kilátás...!







Boldogkő vára szintén egy csoda, különösen a sziklaszirtre épített őrtoronnyal egyedi látvány. Itt a vár alatt nem sokkal le tudsz parkolni. Van egy étterem (ottjártamkor zárva volt) és egy kávézó, isteni kávéval és sütikkel.



2.    A második túra: hotel - Gönc - Füzérradvány - Füzér - Hollóháza - hotel. Ez  már 91 km és 1 óra 50 perces út, de egy napon belül kényelmesen teljesíthető.

Göncön két helyet is felkereshetsz, érdeklődési körödnek megfelelően. Ha már Vizsoly és a biblia, akkor irány a gönci Biblia Múzeum. A környezete, a park, benne a templom és Károlyi szobra szépen néz ki, a múzeum pedig különleges élménnyel lát el. A földszinti kiállítási rész is jó, de az emeleti tér, ahol számtalan interaktív lehetőség van megismerkedni a bibliával, igen csak szórakoztató módon, fantasztikus. Megunni nem, csak abbahagyni lehet.


A másik felkeresésre érdemes kiállítást a Huszita-házban találod. A ház is különleges, a berendezett helyiségeket szépen alakították ki, tárlatvezetéssel jó kis program. 



 

No és egy eredeti Gönci hordó!



A Bambival megfogtak, már akinek mond ez a név valamit...



Füzérradvány nevezetessége a Károlyi-kastély. Sajnos a korábban még használható belső parkolót nem engedélyezik, az odavezető út elején alakítottak ki fizetős parkolót. A távolság nem vészes, inkább a "megoldás" bosszantó. Nagyon mutatós a kastély, a parkja szemet gyönyörködtető, a kiállítás gazdag. 




A kávézó is kellemes hely finomságokkal, csupán - remélem csak akkor - a kiszolgálás nem sikeredett túl jóra.

A Füzéri vár már nagyobb falat, már mint a feljutás a tetthelyre. Úgy félórás kapaszkodó felfelé, féluton az alsó várral, ahol a belépőt is megveheted. Idegenvezetés indul minden fél órában, érdemes ezzel felfedezni a várat, sok érdekességről mesélnek. Bár a felújítás még zajlik, de nem zavaró. Nekem újdonság volt a padlástérben kialakított bemutató tér, egy részén a koronáról, a másikon rajzokon keresztül a környébéli várakról kapsz információt. Amennyiben a felvonó elkészül, a megközelítés is sokkal egyszerűbb, kényelmesebb lesz. 




Keresd fel a külső várrészt, egyrészt a látványért, másrészt a csodálatos virágokért!

Hollóháza és a porcelán.

Ez is lehetett volna program, de nem sikerült. A - valamikor szebb fényben dicslő - gyár látogatása szünetelt, a múzeum zárva. Nem elég, hogy zárva, de telefonos érdeklődésemre a látogatás lehetőségére adott válaszból úgy tűnt, jöhetsz, ha nagyon akarsz, csak ne zavarj minket. Szomorú, vagy inkább szánalmas.
A parkolási lehetőség szinte nulla, a tájékoztatás szintúgy.
Azért ez a szösszenet nem rontotta el - nagyon - a csodálatos napot.


Még egy félig sikeres látogatás a Simándy-emlékházhoz. Megtalálni nem egyszerű, de most már talán könnyebb, létrehozattam a helyet a google térképen.

A félsiker annak tudható be, hogy a ház áll, szerencsére kint, a falon van a híres-nevezetes emléktábla, ami Simándy írását tartalmazza a "Hazám, hazám" áriáról, amit itt, a faluban adott elő utoljára élőben, de bejutni az emlékszobába nem lehet.
Az emlékhelyet ápoló, gondozó lelkész pár éve elhunyt, azóta nincs aki átvegye ezt a szerepet...



Persze számtalan utat tervezhetsz a hotelből kiindulva, nekem ennyit sikerült bejárnom, ezekről tudtam mesélni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése