Translate

Keresés ebben a blogban

2023. május 14., vasárnap

Sárospatak

 Sárospatakon biztosan találsz két napra való látnivalót, amibe belefér egy kis kitekintés a szomszédba is.

Igazából három központot neveznék meg, ahol érdemes szétnézni.
Első és a legismertebb a sárospataki Rákóczi-vár.
Második a Református Kollégium, mellette az iskolapark.
Harmadik pedig a Makovecz-tér, a névadó által tervezett művelődési házzal, vele szemben pedig az egyetemmel.

Talán éppen ezért nincs is a városnak hangsúlyos főtere, de a látogatóként jó választás a Hotel Bodrog (teljes nevén Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa superior), ahonnan pár percnyi sétával mindhárom hely elérhető gyalogosan.

A szomszédolás pedig a Szlovákiában található Borsiba vezet (úgy 20 perces autózás), ott a Rákóczy-kastély felkeresése miatt.

Kezdem a közismert Rákóczi-várral, azaz arról nem is mondanék túl sokat, hiszen szinte mindenki ismeri. 




A vár előtti park nem túl nagy, sétálni, nézelődni azért ott is lehet, illetve a gyermekeknek van egy történelmi játszótér is.

A túlodalt pedig a Bodrog partján lehet sétálgatni, megtekinteni a várat kevésbé ismert szemszögből is. Pontosabban a parton közvetlenül nincs kialakított út, attól úgy 20-30 méterre járkálhatsz részben pallókon, a domboldalon pedig kőzuzalékkal felszórt úton. Amennyiben a Bazilika felől mégy a várhoz, nagyjából félúton, balra találod a vízi kaput, azon keresztül is eléred a sétányt. A kapuhoz egy keskenyebb köves úton jutsz el. 




Érdemes a vár látogatásakor jegyet venni az ágyuöntő műhelyhez is, ahol a korabeli ágyuöntésről mesélnek, sok érdekességgel fűszerezve az ismertetőt.



A vörös torony tetejéről pedig csodálatos látvány tárul eléd a város képével, a folyóval, a hegyekkel madártávlatból. A kastély szárnyban pedig kiállításokat tekinthetsz meg.


A közelben található a Szent Erzsébet-bazilika, amit belülről csak egy szépséges rácson keresztül láthatsz (a miséket kivéve), 




illetve közvetlenül mellete a Szent Erzsébet Ház, egyháztörténeti múzeummal. Erősen visszafogottan fogalmazva is elég silány a "múzeum", egy teremben pár vitrinben egyházi kegytárgyak, köztük szobrok láthatók, azután egy üres terem, majd egy időszaki kiállítás pár képpel.



Viszont melegen ajánlom a Sárospataki Képtárat. A Bazilikával átellent, egy sarokban megbújva találod meg. Többször is elmentem mellette, de nem vettem észre. Most is egy látogató csoport jött ki belőle, arra lettem figyelmes. Lehet, hogy a bazilika vonja el a tekintetet, azért nem veszed észre? 






Nem tudom, de ezen lehetne segíteni, ha úton-útfélen eligazító táblák irányítanák az ide látogatókat, mi mindent érdemes felkeresni. Ilyenből egyetlen van a várhoz vezető útnál, de azon csak a vár szerepel.

A híres-nevezetes Sárospataki Református Kollégium. Ott két idegenvezetés van, egyik a legrégebbi épületben kialakított, az oktatásról szóló termekkel (nagyjából 1 óra), a másik pedig a könyvtár (kb. 20 perc).

Sok érdekességet, számomra eddig ismeretlen dolgot tudhattam meg az iskolatörténeti részben (ahol az iskolához kötődő személyekről nevezték el a tematikus termeket), 


hasonlóan a könyvtárhoz is, ahol szintén nagyon lelkes, a szükséges ismeretek birtokában lévő vezető mesélt, válaszolt a kérdéseinkre.




A Kollégiummal szemben található az Iskolakert, egy park kellemes sétányokkal, a város nevezetes személyeinek szobraival, no és Európa első fedett tornacsarnokával.




A Makovecz teret kettévágó Eötvös út egyik oldalán a névadó által tervezett épület,  A Művelődés Háza az ismert, a művészre jellemző egyedi építészeti stílusban, 

a túloldalt pedig a Tokaj-Hegyalja Egyetem egy eredetileg kaszárnyának épült, majd 1870-ben tanítóképzőnek átalakított csodálatos épületben.

A szlovák kirándulás pedig célirányosan Borsiba, II. Rákóczi Ferenc szülőházához, a kastélyhoz vezetett.

Az épületet csodálatosan felújították, a kiállítás kortörténeti áttekintést ad egyedi, érdekes, informatív megoldásokkal. 




Érdemes megnézni a 360 fokos, azaz körpanorámás pár perces vetítést is, ahol madártávlatbol barangolhatod be a környéket. Szó szerint szédítő látvány.

Van itt még szálloda, étterem és kávézó is, amennyiben több időt szeretnél eltölteni ott.

Most pedig pár szó a Hotel Bodrogról.

A kívülről nem túl feltünő épületben csodálatos belső fogad. Különleges dizájn már a recepciónál, de a lépcsőházban ezt még fokozták, a folyósók sem különbek, a szobák berendezése sem marad le ezektől.

 Az étterem is elegáns, amihez fenséges étkek párosulnak. A személyzet kedves, udvarias, segítőkész.



A wellness részleg nem marad le ezektől, minden van ott, ami a kikapcsolódáshoz szükséges.
Az élmény wellness terasz pedig - persze főleg jó idő esetén - 6 méter magasságban adja a szabadság érzetét, persze ott is egy finn szaunával.



Egy három éjszakás pihenés alatt rengeteg élményben lehet részed a kikapcsolódás, felfrissülés mellett.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése