Translate

Keresés ebben a blogban

2011. november 5., szombat

Szolnok

Nem szívesen írom le, sajnálom is, de nagy csalódás volt számomra Szolnok.
Miért? Nekem rendezetlennek tűnik a város, nem éreztem egységesnek, nem hagyott bennem mély nyomot, csupán részletek maradtak meg emlékeimben.

Amiért mégis írok róla, az a részletek miatt van.
Mivel a város nem kötött le, ezért elkezdtem nézelődni felfelé. Megérte. Olyan csodálatos dolgokat láttam, ráadásul többnyire szépen felújított állapotban, ami miatt mégsem sajnálom e kiruccanást.

 

Ezek a részletek az ablakokat díszítő stukkók, kerámiák, vagy "csupán" a festés. Ilyenek a kovácsoltvas erkélyek, vasalatok.


Nagyon tetszettek a míves kupolák. Az apró részleteket még jobban élvezhettem a fényképezőgép lencséjén keresztül. Elkelt volna egy távcső, de ki gondolta ennek a hiányát egy városban.





Kellemes volt a séta a Tisza parti sétányon. Itt figyeltem fel a Tisza Szálló és Gyógyfürdő épületére. Minden részlete egy csoda. A kertje ha rendezett lenne, nagyon tetszetős épülettel büszkélkedhetne a város.




Kiemelném még a valamikori Ipartestület épületét. A szépen karbantartott homlokzaton túl vasalatai is említésre érdemesek. Különlegesek az ablakokat keretező - talán - bádog mestermunkák. Egy apró szépséghiba a bejárat feletti üveget tartó kovácsolt vas elhanyagolt állapota. Nem is értem, miért nem jutott erre energia, festék?


Van még valami, ami a fentieken túl megfogott, ez pedig a számos szép, izgalmas, barátságos, esetenként különleges szobor. Vannak melyek testközeliek, vannak, melyeket távolabbról szemlélhetsz csak, de mindegyik kiváló alkotás, már amennyire ezt én megítélhetem.

Néhány képet a fentieken túl még megnézhetsz az albumban, majd eldöntöd, felkeresed-e a várost, vagy sem.

2011. november 2., szerda

Cserkeszőlő és Tiszakürt

Most egy kis pihenésre, kellemes kikapcsolódásra invitálom a kedves Olvasót.

A hely, ahol mindezt megteheted, 40 kilométerre található Kecskeméttől a 44-es úton. A neve Cserkeszőlő, pontosabban az Aqua Lux Hotel és a mellette található termálfürdő. A szállás kiváló, a személyzet készséges és udvarias, a konyha kitűnő, ideális hely a pihenésre. Helyben található wellness részleg, igénybe vehetsz kozmetikai kezelést, masszázst, vagy a bowling pályán mérheted össze tudásod másokkal.


Közvetlen átjárás van a gyógy- és strandfürdőbe, ahol télen is ücsöröghetsz a termál vízben, akár a kinti, akár a benti medencékben. 
A szabadban három 34-38 fokos medence található, a régebbi fedett, és az újabb élményfürdőben is élvezheted a gyógyvizet. Van még számtalan meleg- és hideg vizes medence úszásra, nyáron pancsolásra gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Annyi féle lehetőség adatik, hogy unatkozni semmiféleképpen nem fogsz.


Bár késő ősszel jártam itt, de ekkor is étkezhettél jó pár helyen. Bátran ajánlom a Napsugár önkiszolgáló éttermet. Finom étkek, elfogadható, olcsó áron. A kiszolgálás itt is készséges és gyors.

Nem túl messze innen, Kecskemét felé haladva felkeresheted a Tiszakürtön az arborétumot. Ugyanúgy, mint a szarvasi, ez is a Bolza családhoz kapcsolódik, éppen ezért a kialakítása, a fák és cserjék is hasonlóak. Ősszel új ruhát öltenek fel a növények, színes lesz a táj. 




Koros, hatalmas, tiszteletet parancsoló kocsányos tölgy és platánfa ("leánykori nevén" boglárfa) kerülhet az utadba az egy-két órás séta alatt. Árnyas sétányokat, tavacskákat, tisztásokat találsz, felkapaszkodhatsz egy kilátóba, üldögélhetsz a padokon, vagy ha szereted a kihívásokat, felkeresheted a kalandparkot. 

Számtalan szép, érdekes fából készült alkotást tekinthetsz meg.

Már a parkból is látható az 1887-ben felújított református templom, amit szintén érdemes felkeresni.

Arról az apróságról nem is beszélve, hogy nincs harminc kilométerre Szarvas, amiről már írtam, így a szabadidő eltöltésének semmi akadálya sincs.

Kerekedj fel, és tölts el minimum egy hosszú hétvégét itt, és meglátod, visszatérő vendég leszel.

További képek itt találhatsz az arborétumról, a szállásról, valamint a fürdőről.