Translate

Keresés ebben a blogban

2023. november 4., szombat

Szidónia Kastélyszálló - Röjtökmuzsaj

 Budapesttől jó kétórányi autóútra található Röjtökmuzsaj, ahol a csodálatos Szidónia Kastélyszálló nyújthat feledhetetlen élményeket, pihentető kikapcsolódást.

Azon túl, hogy a szállodát főúri, de szolid eleganciával rendezték be, kertjei, parkjai szemet gyönyörködtetőek, a személyzet szívélyes, kedves, segítőkész.
Kiváló lehetőséget is ad a környék felfedezéséhez, csillagtúrák kiindulópontjaként. No, de erről később.

Kezdem azzal, ide csak autóval érdemes jönnöd. Bár tömegközlekedéssel is elérhető, de az jelentősen megnöveli az útidőket, illetve hétvégén, ünnepnapokon azért elég ritka a buszközlekedés, például Sopronba.

A település nem túl nagy, rendezett, az utak, a házak szépen karbantartottak.
Beérve a központba, a körforgalomból a templom felé haladj. Azt jobbról megkerülve máris ott vagy a kastélynál. 



A szálloda egy osztrák szállodalánc, a Schlosshotels & Herrenhäuser tagja, aminek számtalan kínálata van, ez az egy Magyarországon.


Specialitásuk az esküvői helyszín biztosítása, de például itt megszállnak rendszeresen vadászok is. A szállóvendégek java része osztrák, de német rendszámú autókat is láttunk szép számmal.


Az U alakú kastély egy szép, gondozott kertet ölel, de talán még ettől is szebb a főépület és az udvarház közötti. Ez utóbbi épületben is kivehetők szobák, csak innen egy kis sétával a szabadban éred el az éttermet és a wellness részleget.





Mi egy tetőtéri, 2. emeleti szobában szálltunk meg, ami elég nagy, a fürdő hatalmas, csupán a magasan lévő ablak nehezíti meg a kilátást.








Ezért javaslom, az első emeleten válassz ki egyet. Ha lehetséges, akkor egy udvarházra nézőt, azok közül is a Szidónia-lakosztályt.


A fogadótér lenyűgöző, itt pihenhetsz, olvasgathatsz, kártyázhatsz, rulettezhetsz, vagy a bárban ihatsz egy koktélt.







Innen nyílik az étterem, igen kellemes környezetet biztosít a reggelihez, ebédhez, vagy vacsorához.

Szombatonként cigányzene teszi még kellemesebbé a vacsorát.







Számomra eddig ismeretlen módon oldják meg a félpanziót. Ottjártunkkor 12 500 forintig választhatsz az étlapról, illetve ha ezt túlléped, az többlet költség.
A választék széles, az ételek finomak, elégségesek, szemet gyönyörködtetőek. Mint tudjuk, az étkezés egyik fontos eleme a látvány az ízeken túl.




Az első emeleten éred el a wellness részleget, ami biztosan nyújt olyan lehetőséget, ami megnyeri a tetszésedet. Van itt egy elég nagy, akár úszásra is alkalmas, nem túl hideg, de nem is meleg medence, finn szauna, gőzkabin, Kneipp-rondella, hőterápiás kerámiapadok, csendszoba pihenőágyakkal és fitneszterem. Illetve ha szereted a masszázst, azt is itt veheted igénybe, amit melegen ajánlok.




A parkja hatalmas. szépen gondozott, teli szép kort megélt fákkal. Sok helyen tábla jelzi, milyen növénnyel találkoztál.


Az egyik sarokban található egy medence, amit persze csak nyáron használhatsz. Ezt Hajós Alfréd tervezte, mint ahogy a mellette álló japánházat is.

Az ösvényeken akár éjszaka is sétálhatsz, mivel kivilágítottak.






Naplemente után sétálva a kertben az árnyak még varázslatosabbá teszik a parkokat.





Most pedig jöjjenek a túrajavaslatok, mindegyik a szállodából kiindulva. 

Elsőként Nagycenk, ott is Széchenyi-kastély, a Múzeumvasút, de legfőképp a Széchenyi-mauzóleum. Mindezek 20 percnyi távolságra.

Majd irány Fertőd, az Esterházy-kastély, ez 15 pecnyire van.

Felkeresheted még Sopront is, a távolság 30 perc. Célállomásként a Petőfi-téren található mélygarázst adtam meg, itt biztosan lesz szabad hely, innen pár perc alatt elérhető minden látványosság.

Nincs túl messze Kőszeg, 35 perc az út a Jurisics-vár parkolóig, ami szintén központi helyen van.

Nagyjából egy órányi utazással több burgerlandi vár is elérhető, ha kedveled őket,oda is kirándulhatsz, összekapcsolva a soproni, vagy kőszegi úttal.

Akkor viszlát Röjtökmuzsajon!

2023. október 20., péntek

Tata a vizek városa

Tata a vizek városa ....hogy ezzel az elcsépelt mondattal kezdjem a város bemutatását.
Ez egyébként tényleg így van, számtalan tó, patak, és ér található a városban, illetve a környékén, de még a csapból is víz folyik.



Komolyra fordítva a szót,

miért épp Tata, és
miért épp a Kristály Imperial Hotel?

Akkor miért is Tata?
Leegyszerüsítve a választ azért, mert gyönyörű város. Bővebben, mert pár napos ottartózkodásod alatt számtalan látnivalót felkereshetsz, csodálatos élményekben lehet részed. Jókat sétálhatsz a parkokban és az Öreg-tó partján.

Felsorolásszerűen, de nem teljeskörűen:
Angolkert a Cseke tóval,
Malomkert,
Tatai vár és az
Esterházy-kastély az Öreg-tóval,
Kálvária-domb a
Fellner Jakab-kilátóval (Söréttorony) és a 
Geológus Kerttel, és nem utolsó sorban a
Tatai Fényes Tanösvénnyel.

A Kristály Hotelben szálltunk meg (ami a város központi helyén található), ahonnan pár perc sétával elérhető az Angolkert, ezért ezzel kezdtük a város felfedezését. Azaz előtte - mivel úgyis útba esett - benéztünk a Malomkertbe.

Ez egy régi malomépületből (Jenő malom) kialakított múzeum, de nem is ez a fő attrakció, hanem a kertben található vízzel kapcsolatos szerkezetek működtetése, kipróbálása. Ez egy vízi élménypark.



 Mivel októberben jártunk ott, ezért pár szerkezet vízellátását már megszüntették, felkészülvén a fagyokra, de nyáron minden használható, kipróbálható, nem csak gyermekeknek.




A malom egyik helyiségben kényelmes babzsákokon elhelyezkedve egy jól összeállított rajzfilmet nézhetsz meg, ami egy ifjú molnár életéről szól.






Most pedig irány a szomszédos Angolkert a műromokkal, műbarlanggal, török mecsettel,tavacskákkal, pálmaházzal, az Esterházy nyári lakkal, legfőképpen a Cseke-tóval.




Amennyiben a felsoroltakat nem is keresed fel, kellemes sétát tehetsz az árnyas parkban, csak úgy, kikapcsolódásképpen.



A pálmaháztól a hotel felé haladva, elhagyva a kertet, térj be a Barta Kávéházba egy kis pihenőre. Amíg van, kóstold mag a fagylaltjaikat, számtalan különleges ízesítéssel, vagy egyél a jobbnál-jobb süteményekből kedved szerint, finom kávé kiséretében.



Mivel három éjszakát tarózkodtunk a hotelben, ezért délelőttönként nézelődtünk, a délutánt a wellness részlegben töltöttük (erről majd később, a hotel bemutatásakor).

Következő program a Tatai vár és az Esterházy-kastély volt.
A várat kívülről is megtekintheted, de érdemes betérni, a kiállításokat megnézni. Egy hiányosságot tapasztaltunk, mégpedig ha kérdések merültek fel valamivel kapcsolatban, nemigen tudtak felvilágosítást adni. Mindenütt vannak ismertetések az aktuális vitrinben található tárgyakról, éppen mit látsz, de csak ennyi. Nagyon hiányzott a vár történetét leíró, bemutató tabló.




Pár percre található a kastély. A tóparton sétálva megcsodálhatod a koros platánfát, szemben vele a tóban egy kis szigeten Keresztelő Szent János szobrát.


Mindenféleképpen javaslom, hogy a kastélyt idegenvezetéssel nézd meg, számtalan érdekességet mesélnek még a látnivalókkal kapcsolatban. 











Utána persze egyénileg is bolyonghatsz szabadon, újra felkeresheted a téged érdeklő termeket.

Itt is van lehetőség kávézni, süteményt enni a Szalon Kávézóban, a kastélyhoz méltó szép környezetben.



Ha még az idődbe belefér, akkor irány tovább a Kálvária-dombhoz!



A dombon a kálvária mellett ott a kilátó, a valamikori söréttorony (ide nem jutottunk be...) és a közelben a Geológus kert, ezt is érdemes megnézni.

Még van egy pár órás program, a Tatai Fényes Tanösvény. Ez egy lápréteken és láperdőn keresztül vezető, pallókon bejárható ösvény.



 Az enyhén szénsavas források táplálják, helyenként bugyogva jelzik jelenlétüket. 

Kényelmes sétával bejárható, nagyjából kétórás elfoglaltság. Persze az oda vezető utat még hozzá kell venni.




Mivel a hotelben lehet bérelni kerékpárt, így egy tó körüli túra is szóba jöhet. Kényelmes tempóban fél óra, de nézelődve, meg-megállva egy óra is lehet. 

Az Öreg-tó keleti és nyugati partján a víz mellett vezet az út, a várral szembeni parton viszont erdőben tekersz. Az aszfaltozott utat itt erdei, jórészt  kavicsos váltja fel, de tökéletes a kerékpározáshoz. Szóval ezt is ajánlom.

Miért a Kristály Hotel?


Mert elhelyezkedése központi, innen minden könnyen, hamar elérhető, az eredetileg is szállodának készült főépület szobái tágasak, szépek. Vannak új szárnyak is, azokat nem ismerem.







A wellnes részlegben mindenki megtalálhatja a kedvére valót, van finn- és infra-szauna, gőzkabin, sószoba, nem túl nagy, de azért úszásra alkamas medence és egy melegebb vizű élménymedence (jacuzzi).






Közvetlen átjárás van a Christal Medical Wellness részlegbe, ahol a masszázs, a sóterápiás szoba (Indiso egészségügyi száraz sóterápia - mikroszemcséjű só porlasztása a légtérbe), valamint Aquatizer száraz vízsugármasszázs, ami fantasztikus élmény, nagyon kellemes.



Ha már eleget mozogtál, majd ellazultál, akkor nincs más hátra, mint felkeresni az éttermet.

Félpanziós ellátásnál svédasztalos reggeli és vacsora jár. A reggeli a szállodákban "szokásos" választékot kínálja. Vacsoránál több féle étel közül választhatsz, megtalálod a fogadra valót. Az ételek gusztusosak, ízletesek, nem lesz panasz rájuk.

Úgy vélem mindent leírtam, amit gondoltam közölni, de biztosan van még számtalan más programlehetőség, felfedezni, felkeresni való látványosság.

Ha Tatát választod, nem fogsz csalódottan hazamenni, élményekben gazdagon távozol.






Még egy javaslat, ha már Tatán vagy: Keresd fel az előembert, Samut, a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelyén!
Azaz a vele való találkáról jó 350 ezer évvel lekéstél, de a valamikori mésztufabányában kialakított bemutatóhelyeken bepillantást nyerhetsz az akkori időkbe a feltárt maradványokon keresztül, valamint megtekinthető a koponyamaradvány felfedezési helye.

Erre azért nem túl feltünően hívják fel a figyelmed (azaz sehogy). 

A egyik kiállítási helyet jó pár lépcsőt megmászva éred el és ahogy épp felértél, akkor jobbra lent, a mészkőfalon elhelyezett emléktábla és a koponyarész bronz másolata emlékezik meg a feltárás helyéről.

Egyszer azért ezt is meg kell nézni!