Translate

Keresés ebben a blogban

2017. március 20., hétfő

Gyopárosfürdői emlék

Gyopárosfürdő egy üdülőövezet, Orosházához tartozik. Legkönnyebben az oda vezető Szentesi útról érhető el.

A három tavacskából álló terület - egy kis képzavarral élve - a nyugalom szigete. Lehet itt sétálgatni, futni a tó körül, horgászni a tóban, csak úgy nézelődni, mártózni a termálvízben, ücsörögni a sószobában, kényeztető masszázsban részesülni, pancsolni az élményfürdőben, vagy egyszerüen punnyadni, élvezni a semmittevést.

Azért, hogy ezeken kívül másra ne legyen gondod, számtalan szálláslehetőség közül választhatsz.
Két szálloda közvetlen összeköttetéssel bír a Gyopáros Gyógy, Park- és Élményfürdővel. Ezek közül a Hotel Corvus Aqua szállodában szálltunk meg, ami színvonalasan berendezett, szívélyes személyzettel biztosítja a zavarmentes nyugalmat. Konyhája kiváló, kezdve a különleges előételektől a helyben készült, ízletes, megítélésem szerint adalékmentes desszertekig. Bár nem olcsó, de nem is vészesen drága (csomagajánlattal kiváló árért szállhatsz meg), viszont a minőséget meg kell fizetni, különben nem lenne fenntartható.

A hotel fenállásának tizedik évét ünnepelte, ami egyben azt is bizonyítja, hogy tartós ottlétre rendezkedtek be. A folyamatos odafigyelés egyik jele az éppen most folyó terasz felújítás, ami az eddig is kellemes helyett még jobbá teszi. Ha ajánlhatom, akkor a kellemes időtöltés érdekében feltétlenül tóra néző szobát keress, azok közül is a superior kétágyas szobát. Az erkélyről gyönyörű kilátás nyílik a tóra, a fürdőre, a szoba kellően tágas, hatalmas fürdőszobával, elégséges pakolási lehetőséggel, nagyon kényelmes ággyal.


A már említett, zárt folyósós összeköttetés a fürdővel lehetővé teszi, hogy fürdőköpenyben sétálj át a nagyjából 100 méterre lévő központi épületbe.
Ott választhatsz a belső, külső termálvizes medencék közül, a sószoba is ott található, igénybe vehetsz masszázst és más, egészségügyi szolgáltatást, még egy kisebb séta után pedig eléred az élményfürdőt. Nyáron a szabadtéri medencék is a szórakozást, kikapcsolódást szolgálják, most csak egyik kültéri, melegvizes medence üzemelt.


A strand területén található az egykori víztorony, ami most kilátóként működik, látványa uralja a teret, mintegy Gyopárosfürdő szimbóluma. Sajnos még zárva volt, gondolom a nyári szezon alatt látogatható szabadon.


Ezért, de a strandon kialakított plázs, meg persze a zöldellő táj, nádas miatt feltétlenül el kell ide látogatni nyáron is.
Mindenféleképpen tölts el itt pár napot, azután úgyis "megfertőz" a környezet, mindenféleképpen beleszeretsz ebbe a csodálatos helybe!


2017. március 17., péntek

Örkény - Pálóczy-Horváth-kastély

Amennyiben úgy döntöttél, hogy az 5-ös úton jársz, és áthaladsz Örkényen, akkor állj meg egy pillanatra, nézz be a valamikori Pálóczy-Horváth kastélyba (a mostanság Szabadidő Központ nevet viselő létesítménybe), kersed Kulcsár István igazgató urat, és biztosan ottragadsz.



A kastélyt kivülről szépen felújították (bár ez nem sikerült tökéletesen, azaz sikerült, csak hát a minőséggel itt-ott gond van...), de belül sajnos semmi sem maradt meg a berendezésekből, a belső kialakításon is változtattak.



Akkor miért is ajánlom, hogy benézz, miután körbejártad a kastélyt?
Mert tanúja lehetsz egy olyan kezdeményezésnek, ami napjainkban
még nem eléggé elterjedt, és ami arra törekszik, hogy egy település minden polgárának színvonalas, érdekes programot tud kínálni minenki épülésére.

Ottjártunkkor a kastély nagytermében, a színházteremben az Alföldi Képzőművészeti Szabad Szalon alkotóinak műveit csodálhattuk meg, számtalan figyelemre méltó alkotást láttunk, egy másik, kisebb szobában az amatőr fotóművészek képei voltak, van egy helytörténeti kiállítás magját alkotó szobácska, valamint a Örkény múltját ábrázoló fotókat bemutató helyiség is.


A pincében több szakkörnek helyt adó, gyermekfoglalkoztató, valamint tematikus bemutató helyiség található. Ilyenek a kerámiaműhely, a régi csatákat térképen figurákkal újra lejátszók klubja, régi fotós masinák, katonai harci ruhák, eszközök bemutatása. A pincefolyósó Örkény fejlődését szemléltető képekkel
van kidíszítve.

A kastélykert jó része még rendezésre vár, de kész van egy kemence, mellette számos asztalt, padot tartalmazó fedett rész, ünnepségek, baráti összejövetelek kiváló hekyszínéül.

Ezeken túl még számos érdekességet megtudhatsz az igazgató úr elbeszéléseiből, aki mindezt lelkesen adja elő, hiszen lelkesedés, és hozzáteszem hozzáértés nélkül mindezt nem érte volna el, nem is beszélve a távlati tervekről, amihez innen is sok sikert kívánok!

Szóval ha arra jársz, feltétlenül nézd meg ezt az önmagában is mutatós kastélyt!