Translate

Keresés ebben a blogban

2020. augusztus 10., hétfő

Szilvásvárad - Szalajka-völgy (2020 júliusa)

Ha Bükk, akkor róla biztosan eszedbe jut Szilvásvárad, erről a településről a Szalajka-völgy a Fátyol-vízeséssel, a sült pisztránggal, no meg az erdei kisvasúttal. Ha mindezt tetézed egy kellemes szállással a kastélyhotelben, akkor minden együtt áll a zavartalan pihenéshez, kikapcsolódáshoz. 
Persze, a jó időjárás tökéletessé varázsolhatja az itt tartózkodásod.



Nos, mindezekben részünk volt, most erről mesélek röviden, néhány tippel, javaslattal fűszerezve a mondókámat.


Egy egész napos túrával kényelmesen bejárhatod a völgyet, mellette még jut idő a Millennium kilátó felkeresésére is (10-kor nyit), ne hagyd ki.
Javaslatom a következő. Amennyiben autóval érkezel, akkor parkolj le a kisvasút végállomása mellett kialakított hatalmas parkolóban. Egynapos jegy 1700-ba kerül, de ezzel behajtási engedélyt is kapsz a Bükki Nemzeti Parkba, ami esetünkben a kilátó megközelítését jelenti. Negyedórás, szép szerpentines úton eljutsz a kilátó alatti parkolóba (itt már ingyenes), ahonnan pár perc alatt egy eléggé meredek kaptatón a kilátóhoz érsz. Fizetős az igénybe vétele, de megéri. Csodálatos látvány tárul eléd jócskán a lombkoronák felett. Gyalogosan, egy másik útvonalon jó egyórás az út. A nézelődés után vissza a parkolóba, és irány az erdei kisvasút





Negyedórás vonatozás után a végállomáson, a Szalajka-Fátyolvízesésnél szállj le. Itt időzhetsz a Gloriett-tisztáson, felkeresheted az Istállóskői-barlangot (nevezetes, de nem túl érdekes), vagy a Szalajka forrást (egy lezárt barlangkijárat, nem túl mutatós). 

Ez utóbbit tájékoztató táblák hiányában Neked kell felfedezned, most ebben segítek. A Sipovics tengerszem mellett, a barlang irányába elindulsz, de nem a hegyre, hanem a tó melletti úton. Pár száz méterre a patak ahol eltűnik, nos ott a forrás. Bár írtam, hogy nem túl érdekes, de a forrásnál inni vizet, feltölteni a kulacsot azért megéri ezt a kis kitérőt. Azért szentelhetnének nagyobb figyelmet is a forrásra, tehetnék látványosabbá a barlang bejáratát, nem is beszélve a tájékoztatásról, az igazán nem kerülne sokba.




Pisztrángot már a tisztáson lévő sütödében is ehetsz, viszont ha nem vagy éhes, akkor  majd később javaslok egy tuti helyet, nagyjából a túra végén.
Az étkezésig még kis türelmet kérek, jön hamarosan az is.

Elindulva a kiépített erdei úton, pár perc múlva eléred a Fátyol-vízesést. Persze ahhoz is szerencse kell, hogy elegendő víz follyon a patakban, megmutathassa magát teljes pompájában. Bár alaposan körbe kerítették, de nem zavaró a nézelődéshez, a fotózáshoz, szépen körbe járhatod.

Tovább haladva többnyire árnyas ösvényen egy szabadtéri múzeumban az erdészethez kapcsolódó szabadtéri kiállítást nézhetsz meg. Gyerekeknek feltétlenül érdekes, de felnőttként is van pár figyelemre méltó tárgy, mint a többszáz éves fa évgyűrűit a történelem tükrében bemutató installáció.
 

Ami szomorú, az a bezárt és láthatóan elhanyagolt Szalajka-völgyi információs ház, a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum a nemlétező ajándékbolttal. Nem is értem. A látványosságokon túl biztosan többlet bevételt is szolgáltatna, nem is beszélve az ide látogatók hangulatjavításáról.

Most elértünk ahhoz a helyhez, a Pisztráng Büféhez, ahol garantáltan finom pisztrángot ehetsz, kukoricalisztes bundában megsütve, igen ízletes sültkrumplival és kovászos uborkával, de akár a haltepertőt is megízlelheted. Nem kell túl sokat várnod, még ha teltház is van, márpedig jó idő esetén nem ritka pillanat.
Ez a hely pedig az a parkoló, ahonnan a völgyből az út elkanyarodik a kilátó felé. A völgyben tovább egyébként sem mehetnél tovább autóval, így akár a település felöl is hamar eléred, még gyalog is.

Amennyiben az autód a vasút melletti parkolóban hagytad, úgy a tíz perces séta addig még jól is fog esni. 

Nagyon szép élményben lesz részed, ha megteszed ezt az utat.



Most pedig a pompás, lenyűgöző, fenséges La Contessa Kastélyhotelről pár szó.
A kastélyépület mellett van egy kivülről nem mutatós, újabb épület, a Vendégház. Belülről szép, modern, a szobák viszont hasonlóan míves, igényes bútorokkal berendezettek, mint a főépületben.



A kastély az úgy néz ki, ahogyan egy kastélynak ki kell néznie. Impozáns bútorok mindenfelé, a hallban, a folyósókon, a lépcsőházban, az étteremben, mindenütt. A szobákban korhű berendezési tárgyak, igényesen, ízlésesen berendezve. A magaabb kategóriájú szobákban saját szauna a fürdőben, a lakosztályokban ehhez jön még vagy hatalmas sarokkád, vagy pezsgőfürdő, vagy a teraszon jakuzzi, igény és pénztárca szerint válogathatsz.


Az étterem, ahogy már említettem, nagyon mutatós, az étkek fenségesek, ízletesek. A különleges helyzetre való tekintettel a reggeli és ebéd, vagy vacsora kiszolgálása egy plexi fal mögül történik, óhajod, választásod alapján, mit és mennyit szeretnél enni. Ez a megoldás tetszett, jobb így mindenkinek.


Nagyon finom boraik vannak, ha kedveled őket, ne hagyd ki az étkezésekhez!

A kávét a kellemes, nagy teraszon fogyaszthatod el, és itt dohányozhatsz, pontosabban csak itt.  
A wellness részleg nem túl nagy, de bőven elégséges. Egy beltéri medence, nem túl mély, a vize kellemes, úszkálásra és mindenféle élményelem használatára. Mellette egy nagyobb jakuzzi, körben pihenő ágyak tömkelege. 
A masszázst ne hagyd ki, kívánság szerint profi módon "gyúrnak meg".
Van még egy kinti medence is, 1,40-es, nem hideg. Körötte szintén pihenésre szolgáló ágyak és egy bár, hogy a nagy melegben lehűthesd magad egy jeges itallal.


                                                 



A személyzet szívélyes, szolgálatkész, ismeri a szakmáját és jól is műveli, ehhez innen is gratulálok.



Remélem felkeltettem a kíváncsiságodat, felkeresed szép Hazánk eme gyöngyszemét!