Translate

Keresés ebben a blogban

2014. március 27., csütörtök

Király fürdő

Régóta szerettem volna meglátogatni a Király fürdőt, most sikerült.
Elöljáróként csak annyit, biztosan túl nagy volt a várakozásom.
Közbevetőleg a parkolás a közelében nem egyszerű dolog, tömegközlekedéssel megközelíteni sem egyszerű. Ez az első akadály.

Már az épület látványa előre vetített valamit, de ekkor még reménykedtem.

Nevét az egyik tulajdonosáról kapta, a Kőnig családról, napjainkban a "király" szó jelent egy exkluzivitást is, de sajnos itt nem.
Egyes részek, inkább apró részletek megmutatják az eredeti fényét, de ez a kisebbség.

Az egy dolog, hogy belépéskor igen szerény környezet fogad, a büfében strandszékek vannak, nem éppen maiak, de benézve a belső udvarba igen lehangoló látvány fogad. Állítólag étterem működött ott, most hulló vakolat, szemét, rendezetlenség látható.


A szép részhez tartozik a lépcsőház, a lépcső. Ez igen jóra sikeredett, nem tudom miért álltak meg itt. Hallom a választ, a pénzhiány. Biztosan igaz, csak egyet nem értek: kiváló adottságú hely hozzáértően, ízlésesen felújítva csalogathatja a turistákat, ennek hiányában inkább elriasztja.

Hozzáteszem, jelen állapotában sem nevezhető olcsónak a belépő, kiváló állapotban viszont többet is lehetne kérni érte.


Nagyon szépen mutat még a lejárat az öltözőből a fürdő részhez, illetve a belső udvart övező folyosó is.
Itt, az egyik sarokban találhatók a régmúlt emlékei, kicsit össze-vissza.
Ezzel be is fejezhetem a dicséretet.

Az öltörők inkább az elfogadható szintet ütik meg, a zuhanyzók, mosdók már lehangolóak. Nem a tisztaságról beszélek, azzal az ég egy világon semmi baj sincs, hanem az állapot, a látvány.


A fürdő rész...
A medence és környéke rendben, ha jól láttam felújítva, a kupola is olyan törökös, viszont eléggé lehangoló a falon körbe futó fehér kábelcsatorna az oda nem illő lámpákkal. Ez csak egy a sok közül.
A belső udvar éppen feltúrva, de ettől függetlenül napozásra kiváló ... lenne, ha lenne napozóágy. Valami készülődik, mert egy hatalmas fa dézsa álldogál letakarva, majd elválik mivé fejlődik. Van még egy régi fürdőkád is, csak úgy odatéve.
Remélem egyszer még csupa dicsérő szóval illethetem ezt a potenciálisan kiváló, történelmi, csodálatos gyógyvízzel rendelkező helyet. Egyszer...

2014. március 22., szombat

Városliget Café & Bar

A Városliget Café & Bar a Hősök tere és a Városliget találkozásánál vár minden kulináris élvezetet kedvelőt, mégpedig csodálatos környezetben.





Nevével ellentétben, vagy inkább azt kiegészítve ez egy étterem, mégpedig nagyon ízlésesen kialakított belsővel, finom étkekkel.

Valamiért nem használhatják a Városliget étterem nevet, de azt hiszem mindenki csak így ismeri. Ha eddig nem ismerte, keresse fel.


Az ablakokból kitekintve balra a Kós Károly sétány hídja, szemben a városligeti csónakázó tó, mögötte a Vajdahunyad vár a Mezőgazdasági múzeummal. 
Kell ettől szebb környezet egy ízletes ebéd elfogyasztásához? Úgy gondolom nem, kevés ilyen adottságú hely van.


Nem csak a belső ízléses, hanem a tálalás is, itt adnak a formára a tartalom mellett.
Mi tányérhúst ettünk, ami egy tálban egy egész fogás: marha fartő leves házi daragaluskával, velő pirítóssal és a levesbéli marhahús pirított burgonyával, szilva szósszal, tormás almával.



Elsőre kevésnek tűnhet, de a végére jól laksz. Itt említenék meg egy apróságot, ami zavaró volt, mégpedig az ütemezés. Az előbb említett fogásokhoz a tányérokat, a hozzávalókat sorban tálalják, na nekünk hosszabb szünetekkel. Szerencsére a velő és a hús nem hűlt ki zavaróan, de sokkal komfortosabban éreztük volna magunkat, ha minden időben érkezik. Remélem ezen javítanak, akkor már kaphatják is a csillagot.



Közben békebeli limonádé, zárásként finom kávé, számtalan változatban, máris megértetted miért is érdemes élni.
Nagyon kellemes a terasza, csak innen nem láthatod a bevezetőben említett szépségeket.
Kelj fel, keresd fel, kóstolj, majd meglátod, megérte-e? Szerintem igen.

Még egy pár távlati kép az épületről zárásként: