Translate

Keresés ebben a blogban

2022. augusztus 24., szerda

Hollókő - Tar - Mátraverebély

Egy kis kirándulásra invitálom meg az olvasót Nógrádba.
Hatvantól észak felé úgy 20 perces autóútra, a pásztói elágazástól könnyen elérhető három olyan település, ahol csodálatos, különleges látnivalókban lehet részed.

Hogy az adott helyen mennyi időt töltesz el, az már az érdeklődési körödtől függ, de akár egynapos kirándulás is kerekedhet belőle.
Az ajánlott helyek:
- Hollókőn a vár, egy kis kitérővel az Isten tenyere kilátóhoz,
- Tar közelében a Buddha Park, majd a Mátraverebély melletti
- Szentkút a kegyhellyel, a remetebarlangokkal, a Szent László hasadék a Szent forrásokkal.

Akkor kezdjük Hollókővel. Itt a központi parkolóban érdemes letenni a kocsit, több okból is: 
- egész napra a parkolási díj 1200 forint, nem vészes (egyetlen hátránya, hogy nincs árnyékos hely),
- mosdó (fizetős!) vízvételi lehetőséggel és információs iroda is található itt,
- valamint a gyerkőcöknek játszótér.

Pár perces sétával eléred a várat.


 
Amint kiérsz az erdei útról a tisztásra előtted tornyosul a nem túl nagy, de azért impozáns, szépen felújított erődítmény.


Nagyon kellemes nézelődni a várfalról, a toronyból, lenyűgöző kép tárul eléd. A belső, a termek berendezése már nem olyan sikeres. Igaz, vannak bútorok, eszközök, életképek, de nekem úgy tűnt, hogy különösebb koncepció nélkül történt, csak legyen ott valami.




Ha másért nem, akkor edzésként is érdemes felcaplatni a toronyba, kívülről nem is tűnik olyan magasnak, mint amilyen.





Innen az erdőn keresztül, a kék túra útvonalán meglátogathatod az "Isten tenyere" kilátót.

Táblák segítenek megtalálni a helyes irányt, utána már csak a kék jelzést kell követned, amire elég sűrűn ráakadsz szerencsére. Egy helyen az út kikerül egy vízmű telepet, de ebben is van segítség.

Közel 2,5 kilométeres, úgy 1,5 órás a túra, javarészt erdőben, de felérve a magasabb pontokra szabadban vezet az út, így a nap ellen védekezz. Részemről délben tettem meg ezt a távot, nem biztos, hogy jó döntöttem. Vigyél vizet is bőven, hiszen visszafelé is ugyanennyi a táv. A leküzdendő szintkülönbség 100 méter körüli, ebből a java az elején van, utána fel-le haladsz.
Amikor megérkezel (végre!) lenyűgöző látvány fogad. A kilátó - amit inkább lelátónak neveznék - formája különleges, a táj fenséges.


Vissza a 21-es útra a pásztói letérőhöz, majd Salgótarján felé menve eléred Tar települést, de nem kell bemenned a faluba, mert az útról már messziről, jól látható a Buddha Park, egyértelmű, merre menj.


Az üdvözlő kapun belépve elérsz egy boltot, ahol a hely szelleméhez kötődő tárgyakat, teát, innivalókat vehetsz meg, persze a mindezt a füstölők erőteljes illatával övezve. Ezután egy út vezet fel a sztúpáig, közben kisebb kiállítás, majd fent egy emlékszoba Kőrösi Csoma Sándorról, az épületen körben imamalmok, bent egy állandóan forgó, hatalmas példány. 


Érdekes bepillantan ebbe a világba is, miközben biztosan elönt majd a nyugalom, amire manapság igencsak szüksége van mindenkinek.



Most pedig Szentkút következik. Ide a 21-esről Mátraverebélynél térj le, az eligazító táblák egyértelmüen mutatják az utat.


Amennyiben a felfedezés, a nézelődés "csak" a célod, akkor semmiféleképpen ne hétvégén, vagy ünnep alkalmával keresd fel, a tömeg miatt kevésbé lesz élvezetes a látogatásod.

Miket találsz itt, arról számtalan helyen olvashatsz, de inkább el kell oda menned, nem bánod meg. 

A közismert kegyhely közelében két felkeresésre érdemes látnivaló van. 
Az egyikhez vezető út a Szent Jakab Étteremtől jobbra, a patakon áthaladva, majd balra fordulva érhető el, tábla jelzi a remetebarlangokat.




Egy nem túl széles, meredek ösvényen éred el a valamikori remetelakokat. Fent padok és asztalok szolgálnak a pihenésre, az elmélkedésre akár. Érdekesek a homokkőbe vályt üregek, a kilátás pedig csodaszép.


A másikhoz, a Szent forrásokhoz a szabadtéri oltár előtt, a patakmeder mellet, az erdőbe vezető úton juthatsz el.



Sajnos az aszályos időszakban jártam arra, a patakban is éppen csak csordogált a víz, de az út kellemes az árnyat adó fák alatt. Itt is találsz pihenőhelyet, illetve a forrásból feltöltheted az ivóvíz készletedet.



Amikor már jól kisétáltad magad, nézelődtél eleget, beülhetsz az étterembe, nagyon finom étkeket ehetsz. Részemről az elmaradhatatlan sztrapacska és a Szent Benedek szarvassült (áfonyás-gombás barnamártással) vitte a prímet.


Persze akad a környéken még számtalan nézelődni, felfedezni való hely, de én ezeket jártam be.


Kerekedj fel, élvezd Nógrád (vár)megye csodáit!

2022. augusztus 13., szombat

Kehida Termál Hotel - Kehidakustány

 Előzetesen: szuper hely!



Részletesebben: az egyik legjobb fürdővel rendelkező szálláshely. Maga a hotel is kellemes, különösen a strandra néző, erkélyes szobákkal.


Persze, ennek vannak némi hátrányai, úgy mint a reggeli takarítással járó zajok a fürdőben, a székek huzogatása a járólapokon, a medencéken átívelő beszélgetések, plusz a jó akkusztikával rendelkező U alaku épülettömbnek a hangokat kellően felerősítő hatása miatt, de ez legyen a legnagyobb gond. Úgy 8 órakor kezdődik a nyüzsgés, hogy a 9-es nyitásra a fürdő rendben legyen, ekkor már úgyis fel kell kelni a reggelihez. Bár ez tízig tart, de a biztos választék miatt célszerű a kilenc órát megcélozni. A reggeli egyébként a megszokott svédasztalos választékot nyújtja.

Cserében viszont szemlélheted a fecskeraj repkedését a reggeli és esti órákban.


Szerencsére itt biztosítják nekik az életteret, vannak is számosan.


Ha már kaja, akkor a vacsora dicséretet érdemel. Minden finom, vannak különlegességek, sőt a gyerekeknek szánt ételeknél is érdemes szétnézni. A sütemények sem szokásosak, mindenki találhat kedvére valót. Néha a pótlás akadozik, de ugyan hová rohannál, kibírod azt a pár percet.

Most a strandról. Vannak kinti és benti medencék, a kimondottan úszásra szolgálón túl mindegyik kellemes hőfokú, sőt még két gyógyvizes is van, ami azért jóval melegebb a többinél. 
Hely akad bőven, még nyugágyhoz is juthatsz szinte bármikor, nem kell hajnalban törölközővel lefoglalnod. Igaz, vélhetőleg elvennék, mert a reggeli rendrakás része a nyugágyak megigazítása, takarítása.

                    



A piciknek szolgáló pancsolót (ami elég nagy) minden este leengedik, reggel a takarítás után feltöltik, de a többi medencében is rendszeres a porszívózás, a tisztítás, le a kalappal előttük.

Sajnos az óriási kinti csúzda nem üzemel, pedig impozáns így is.
Meg egy kis - vélhetőleg valaha - gyógyvizes medence áll üresen, talán ezt is rendbe rakják.


Van még egy érdekesség a strandon, a volt állomásépület, amit kívülről már szépen felújítottak, belülről még elég rosszul néz ki. Viszont ha bekéredszkedsz a tárolónak és öltözőnek használt épületbe, akkor egy lenyűgöző fa csigalépcsőt csodálhatsz meg, igen jó állapotban. Remélem rövidesen méltó hasznosítására is sor kerül!







Érdemes egy kellemes sétát tenned a faluban, vannak néznivalók, akár az udvarban felejtett, már szétesőben lévő mutatós kocsi, érdekes kerámia házszámok, régi harangláb, kereszt. Szép, rendezett látványt nyújt a település. 













Pár perces autókázással felkereshetsz egy kilátó tornyot is, ami Teréz Anyáról kapta a nevét. Az út vége igen meredek, murvás, tekintélyes vízmosásokkal, de azért óvatosan vezetve teljesíthető. A táj nem különleges, de azért abból a magasságból igen jól mutat.




A közelben jó pár felfedezésre váró hely van. Amit felkerestünk: Keszthelyen a Festetics-kastély, Tapolcán a Malom-tó, Sümegen a Vár és a Püspöki Palota és a kevésbé ismert Csillagvár Balatonszentgyörgy mellett.

Szívesen ajánlom mindenkinek, akár "csak" egy felhőtlen kikapcsolódásra is!