Translate

Keresés ebben a blogban

2018. december 20., csütörtök

Jódos-Sós Gyógyfürdő - Pesterzsébet


Kezdhetném egy ilyen volt - ilyen lett képpel, egyelőre ilyen most - ilyen lesz fotókkal szolgálhatok.



Ez persze a "külcsin", a "belbecs" ennél sokkal biztatóbb.



A Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő - szerintem - igen jól megközelíthető akár autóval, akár tömegközlekedéssel, egyelőre a parkolás okozhat némi gondot, de bíztatnak egy száz férőhelyes parkolóval, remélem így is lesz.


Hogy hogyan is hívják a fürdőt? Nos rerre két változatot is találtam a kerítésen, az egyik szerint Pesterzsébeti Jódos Sós Gyógyfürdő és Strandfürdő (rekonstrukciója és bővítése), a másik szerint Pesterzsébeti Sós-Jódos Fürdő (energetikai fejlesztése). Keresve a neten van még pár változat, kombináció, de nem is ez a lényeg, ezek ellenére megtalálható.




Próbaüzem lévén most eltekintenék a picire sikeredett öltözőtől, az öltöző szekrények nem igazán biztonságos zárásától, nyitásától, remélem ezek majd a további fejlesztés során megoldódnak.

A jelenleg kész egység nagyon szépre sikeredett, a medencék változatossága is megfelelő, csupán itt is a kapacitással van gond. Az "oktogon" gyógymedence 10 fős, a 40-fokos gyógymedence 6 fős, a sós-jódosban pedig egyszerre 2 fő ülhetne, négynél sohasem volt itt kevesebb. A Lesz még zsúfoltság rendesen, ha felfedezik ezt a helyet.


Igaz, van két szauna, egy infra és egy finn, a hozzájuk tartozó jéggel és "hidegzuhannyal", ami egy dézsából szakad a nyakadba.
A wellness medencében pedig két valódi vízibicikli áll rendelkezésedre.





A bővítés folytatásával még számos új medence keletkezik, viszonylag tágas kültérrel, ha kész lesz, méltó helyet foglalhat el Budapest gyógyfürdői között.






2018. december 11., kedd

Magyar Képzőművészeti Egyetem



A Magyar Képzőművészeti Egyetem, vagy egyszerüen a Képőművészeti, nem csak az oda járóknak adhat sok és szép élményt, hanem az épületet felkeresőknek is.




Manapság igen sok lehetőség adódik vezetéssel megszemlélni ezt a csodálatos épületet, ami nem csupán kívülről mutatós (főleg az "új" szárnya), hanem belülről is, egy ékszerdoboz.



Amennyiben csupán sétálgatsz a "régi" épület folyósóin, egyik ámulatból a másikba esel. Megcsodálhatod Lotz Károly freskóit, valamint Róth Miksa lenyűgöző üvegablakait. Ez utóbbiak az emeleti folyósón három, különböző technikával készült elemből állnak össze: égetett, festett és ólomüveg szekciók adják ki a teljes, szemet gyönyörködtető látványt.



Az előbbieken túl a dús aranyozás vonzza a tekintetet, minden ablak és ajtókeretet ilyenekkel díszítettek. A kovácsoltvas alkotások mívessége, kidolgozottsága is egy letünt idő igényességét mutatja.




Vannak olyan helyek, ahová - vélhetőleg - csak vezetéssel jutsz be.
Ilyen a volt tanácsterem. Itt is gyönyörű a mennyezet kialakítása, de találkozhatsz olyan különlegességgel is, mint a szellőző ablakot nyitó szerkezet, amit Pick Ede szabadalmaztatott. Javarészt megmaradtak az eredeti kilincsek az ajtókon, ezek is szépségesek.







A másik különlegesség, ami egy irodában található, egy valamikori átjáró a szomszédos épület felé. Ennek csak egy részét tárták fel, restaurálták a fali rajzokat.




Az előbbiekkel szemben az "új" épület belső kialakítása már szerény, viszont a - már nem használt - valamikori bejárat aulája is meseszép.
 



Itt a lépcsőházi korláttal kompenzálták a lemaradást a másik szárnyhoz képest. Bármelyik palota megirigyelheti a részletgazdag kidolgozást.








Keress alkalmat az épületek meglátogatására, nem fogsz csalódni. Kis szerencsével az alkotó műhelyekbe is bepillanthatsz, kicsit beszippantani az alkotás fenségességét!






2018. december 1., szombat

Klosterneuburg - Heuriger - Stift-Klosterneuburg


Bécstől nem túl távol (autóval 20-30 perc, tömegközlekedéssel úgy háromnegyed óra) található egy csodálatos városka egy lenyűgöző kolostorral.



A városkában, Klosterneuburg-ban található az Ágoston-rendi kolostor apátsági ranggal, a Stift-Klosterneuburg, amit a XII. század elején alapítottak, Ezt tekintettük meg egy feledhetetlen idegenvezetéssel.



Négy jól elkülüníthető részből áll: a templom, a hozzá tartozó kerengővel, a kolostor, a borospince-rendszer, és a valamikori présház.


A XVII. században barokk stílusban felújított templom számomra nem volt különösebb, mint más hasonló, ennek ellenére gyönyörű és pompás, mint minden barokk szent hely.





A kerengő viszont lenyűgöző. Nem is beszélve az ebből nyíló, valamikor funkciót betöltő termekben látható műalkotásokról, szobrokról, oltárakról (mint a híres-nevezetes Verdun, vagy más néven Klosterneuburger oltár),  egy veronában készült hétkarú hatalmas bronz gyertyatartó, a kripta, a román kori kőtár, az eredeti ólomüveg ablak maradványai. Mind csodálatos.




A kolostor területén található a kincstár, a "szokásos" egyházi kellékekkel, de itt is ráakadhatsz különlegességekre. Szinte mindet számba vehetném, de inkább kiemelném azokat, amik engem megfogtak.

Elsősorban a XII. századi főhercegi kalap, ami tulajdonképpen "Ausztria szent koronája", számtalan főhercegi beiktatásra vitték Bécsbe, csak ekkor hagyta el a kolostort, mindig is ott őrizték. Csupa nemes anyagból alkották, arany, zománc, drágakő, gyöngy, bársony és hermelin teszi fenségessé a megjelenését.



Hihetetlen részletgazdagságú elefántcsont faragványok sora, mindegyik valamiben más, kiemelkedő alkotások a régmúltból.


A következő meglepetés a borospince a három emeletnyi mélységével, a közel 8 kilométeres összhosszával.
A friss tölgyfahordókban a kiemelkedő minőségü borokat érlelik, de csak egyszer, a második és harmadik esetben "csak gyengébb" minőségüekhez használják fel, ezzel beteljesítve a küldetését.





A valamikori présház jelenleg rendezvény terem, viszont olyan háttérrel, amivel nem sok büszkélkedhet.



Az egyik, az egy 56 000 literes boroshordó, 1704-ből, a másik egy 1593-ból származó hatalmas szőlőprés.


Ha kinézelődted magad, elfáradtál az évszázados múlt emlékeinek szemlélődésében, akkor irány egy Heuriger.

Amiért garanciát tudok vállalni, az a Klosterneuburg, Agnes Straße 23.alatt található Heuriger Redinger.


A klasszikus étkeken túl, mint a bécsi szelet, megkostolhatod a helyi specialitásokat is, számtalan borfajtával leöblítve azokat, de javaslom az újbort, nagy élmény.




Van egy számomra szimpatikus lehetőség, mégpedig "elemekből" összerakhatod a főétkezést. Olyan válaztékot kínálnak, amik illenek egymáshoz, ami ezekből mi szimpatikus neked, azt kérheted.
Ja, és zárásként ne feledd a Wiener Apfelstrudel-t!







Szóval kerekedj fel, nézd meg ezt a gyönyörű helyet, akár Bécsben járva, akár célirányosan, a hihetetlen élmény garantált!